Un proiect legislativ propune protejarea arborilor seculari

Un proiect legislativ propune protejarea arborilor seculari

Parlamentarii Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu au depus la Senatul României un proiect legislativ care propune protejarea arborilor seculari. Astfel, aproximativ 5.000 de arbori ar beneficia de un statut special și de măsuri deosebite de protecție.

Actul normativ își propune să instituie un mecanism de evidență și de protecție a arborilor seculari, remarcabili prin vârsta lor înaintată, dar și prin frumusețea lor ieșită din comun. Mai mult, proiectul clarifică acele condiții necesare pentru inventarierea, marcarea și tăierea arborilor, astfel încât arborii seculari să fie salvați în cadrul operațiunilor de defrișare.

Diana Buzoianu se referă la acest proiect legislativ ca la unul „de suflet” și spune că inițiativa vine ca urmare a discuțiilor și consultărilor purtate cu specialiștii Tibor Hartel și Arghiuș Viorel de la Universitatea Babeș-Bolyai, coordonatorii inițiativei Arborii Remarcabili din România.

În timp ce alte state europene duc eforturi pentru replantarea pădurilor tăiate, România are încă mulți arbori seculari de protejat care joacă un rol cheie în ecosisteme. Această este o bogăție pe care trebuie să o păstrăm (puține țări europene au această bogăție în biodiversitate), mai ales că arborii vechi sunt de neînlocuit. Cu toate acestea, în România nu există la nivel național o lege dedicată conservării și protejării arborilor remarcabili, spre deosebire de multe alte țări.

Viitorul act normativ va institui un mecanism de evidentă și de protecție pentru acestor arbori. Proiectul de act normativ stipulează clar condițiile în care arborii vor fi inventariați, marcați și tăiați și, în mod automat, salvgardarea arborilor existenți.„, arată parlamentarul Diana Buzoianu.

Inițiativa se bucură de susținerea asociațiilor de mediu și a societății civile, în genere, pentru că există de ceva vreme o preocupare constantă legată de protejarea arborilor seculari, pe fondul numeroaselor operațiuni de defrișare, realizate chiar cu sprijinul autorităților.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.