vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneVICTORIE INEDITĂ ÎN INSTANȚĂ: Agent Green a determinat reluarea unei anchete penale...

VICTORIE INEDITĂ ÎN INSTANȚĂ: Agent Green a determinat reluarea unei anchete penale împotriva unei firme care exploatează păduri virgine în munții Făgăraș

Puși în fața situației de a ancheta un cetățean german care exploatează, prin firma lui, pădurile virgine din munții Făgăraș, procurorii din Vâlcea au refuzat să sape în profunzimea fenomenului. Joi, însă, asociația de mediu Agent Green a câștigat în instanță procesul împotriva respectivilor procurorii, pe care îi obligă acum, prin hotărâre judecătorească, să reia cercetările în acest caz.

Asociația de mediu Agent Green a făcut în cursul anului 2020 o sesizare penală împotriva unei companii care aparține unui cetățean german și exploatează ilegal arbori din pădurile virgine ale munților Făgăraș. Mai mulți investigatori ai asociației de mediu au ajuns la fața locului și au constatat felul în care sunt tăiați arborii dintr-o arie teoretic protejată.

Intrând în profunzimea situației, aceștia au descoperit numeroase ilegalități legate de această companie de exploatări forestiere, denumită BOISOARA FOREST ENTERPRISE SRL.

Exploatările forestiere remarcate de ecologiști se desfășurau în partea de sud-vest a sitului Natura 2000 Munții Făgăraș, ROSCI0122, care se învecinează spre vest cu Boia Mare și Vârful Negoiu. Tot acest ansamblu regional format din Boia Mică, Boia Mare, Boișoara și Negoiu sunt un adevărat „hotspot” al pădurilor virgine din România.

Imagine surprinsă de investigatorii Agent Green în zona exploatată

Agent Green a reclamat și faptul că obţinerea documentaţiei de la Agenţia de Protecţia Mediului s-a făcut cu acte false care aparţin altei firme cu nume asemănător, dar care face exploataţii forestiere în zone care nu sunt clasificate drept păduri virgine.

La momentul depunerii plângerii și dovezilor aferente, procurorii vâlceni au considerat că nu se impune începerea urmăririi penale împotriva companiei care exploata ilegal arbori din pădurile virginele ale Făgărașului. Agent Gren, însă, n-a renunțat la cauză, așa că în martie 2021 a contestat ordonanța de clasare.

Magistrații Judecătoriei Râmnicu Vâlcea au dat câștig de cauză asociației de mediu și au retrimis cauza către procurori, pentru reluarea cercetărilor în acest dosar penal.

În temeiul dispoziţiilor art.341 alin.(6) lit. b) din Codul de procedură penală, admite plângerea formulată de petenta Asociaţia Agent Green, împotriva soluţiei dispusă prin ordonanţa din data de 03.03.2021 şi menţinută prin ordonanţa nr. 77/II/2/2021 din dosarul nr. 4699/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală.”, se arată în minuta sentinței din 30 septembrie 2021.

Despre acest subiect, INVESTIGATORIA a discutat cu șeful departamentului de investigații al Agent Green, Mircea Barbu. Acesta susține că asociația de mediu privește cu încredere și speranță către justiție, pentru a face dreptate în această speță.

Este extrem de dezamăgitor și îngrijorător în același timp că proprietarul acestei păduri, profesorul german Ernst Schulze, a ales să folosească metode ilegale, fals în acte pur și simplu, ca să exploateze lemnul din România. Cu atât mai mult cu cât domnia sa pretinde că este un cercetător al biodiversității și ecosistemelor forestiere. Sperăm că, de data aceasta, procurorii vor lua dovezile prezentate de Agent Green mult mai în serios decât au făcut-o prima dată. Ceea ce se întâmplă în acest caz este deosebit de grav. Sperăm că justiția va face lumină în acest caz în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Mircea Barbu, șeful departamentului de investigații de la Agent Green.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare