marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV Concurs cu scântei la Spitalul Județean din Baia Mare: se cere...

EXCLUSIV Concurs cu scântei la Spitalul Județean din Baia Mare: se cere schimbarea comisiei de concurs

Suspiciuni de fraudă, interferențe politice și lipsă de transparență la concursul de ocupare a postului de manager al celui mai important spital din Baia Mare.

În această perioadă, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare este în curs de desfășurare concursul pentru ocuparea postului de manager al instituției.

Momentul a fost așteptat atât de angajați, cât și de pacienți, care speră ca în unitatea spitalicească să se instaureze liniștea, mai ales după perioada de instabilitate care a survenit după arestarea Sorinei Pintea, cea care a condus spitalul băimărean până să fie numită ministru al Sănătății.

În ce privește corectitudinea desfășurării concursului planează o serie de suspiciuni, mai ales că este pentru prima dată în ultimii 10 ani când pentru aceasta funcție s-au înscris patru candidați.

Cireașa de pe tort o reprezintă faptul că  din Regulament, Comisia de organizare și desfășurare a concursului a hotărât să elimine exact articolul 16 din Ordinul Ministerului Sănătății  1520/2016 care permitea atât reprezentanților mass-media, dar și oricărui doritor să asiste la prezentarea proiectelor de management ale candidaților.

Captură din Regulamentul care garantează transparența procesului de selecție a managerului de spital

Toți cei patru candidați au fost declarați admiși la proba dosarelor, astfel că aceștia se pot prezenta în data de 6 octombrie a.c. la proba orală, unde își vor susține proiectele de management.

Cap de listă este actualul manager interimar, George Alexandru Oros, numit de PNL la conducerea spitalului în luna martie 2021.  El a fost în trecut, manager al Spitalului Municipal Sighetu Marmației, este membru al Partidului Național Liberal, fost consilier municipal și județean.

George Alexandru Oros

Oros a mai ocupat această funcție în 2020, după suspendarea de drept a contractului de management a Sorinei Pintea. O lună și jumătate a fost la conducerea spitalului, pentru că președintele de atunci al Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a cerut Ministerului menținerea în funcţia de manager interimar a doctorului Vasile Ioan Pop, motivând că Oros are deficienţe majore de administrare și că spitalul din Sighet ar fi ajuns la un pas de faliment din cauza datoriilor.

George Oros este de profesie jurist și are în continuare susținerea PNL cu toate că în prezent, i se reproșează că spitalul din Baia Mare a pierdut cel de-al doilea aparat de radioterapie, în valoare de aproximativ 1 milion de euro, acesta fiind trimis la Craiova.

Al doilea candidat este Dr. Rareș Pop, în prezent director executiv al Direcției de Sănătate Publică Maramureș. Acesta are un master în management sanitar, a fost membru ANMCS, a lucrat la Serviciul UPU iar din 2010 se află la conducerea DSP Maramureș susținut de aproape toate partidele politice. Sunt suspiciuni și în privința candidaturii lui pentru că ar fi favorizat de unul dintre cei care fac parte din Comisia de examinare.

Rareș Pop

În declarația de avere a lui Rareș Pop apare faptul că în 2020 a fost membru în Consiliul de Administrație la Spitalul Orășenesc din Vișeu de Sus, iar din comisia actuală face parte chiar managerul unității medicale menționate.

Oare reprezentantul comisiei nu se află la un pas de incompatibilitate?

Pe surse am mai aflat că Rareș Pop ar fi susținut și de fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea și de PSD, aspect pe care acesta nu îl confirmă însă. Tot pe surse, se vorbește și de legăturile pe care le-ar avea cu liberalii prin mama sa, membru în organizația de femei PNL, care deși s-a pensionat, profesează în cadrul  spitalului ca psiholog, exact unde acesta dorește să ajungă manager.

Un alt candidat este  Filip Tănase, doctor în Științe Medicale și Psihologie care în perioada 2016-2019 a fost auditor în cadrul Structurii de Management al Calității de la Spitalul Județean de Urgență „ Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Filip Tănase

A fost și comandant al Centrului Medical Judeţean M.I. Maramureș, a fost angajat al Inspectoratul Județean de Poliție Maramureş și reprezentant Teritorial al Casei de Asigurări de Sănătate a Armatei, Ordinii Publice, Siguranţei  Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti din România. În ultima perioadă a scos în evidență multe din neregulile spitalului județean, fiind un critic vehement al conducerii care s-a perindat în ultimii trei ani de zile. El a anunțat public de mai multe ori că își dorește o reorganizare a spitalului pentru ca pacientul să fie satisfăcut. Nu este susținut de nici un partid politic.

Ultima dintre candidații care aspiră la postul de manager al celei mai mari unități medicale din Maramureș este economistul Mădălina Cîmpean, care lucrează de peste 20 ani la Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare.

Mădălina Cîmpean

Aceasta și-a desfășurat activitatea în mai multe structuri ale unității, iar din 2016 este responsabil Managementul Calității la același spital. De asemenea din 2020 este și evaluator de servicii de sănătate la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Nici Mădălina Cîmpean nu are susținerea vreunui partid politic.

Legat de suspiciunile apărute vizavi de anumite candidaturi și de membri aflați în Comisia de concurs, am încercat să luăm legătura cu președintele Consiliului de Administrație al spitalului, Ioan Cheudan care implicit este și președinte de comisie. Acesta nu a putut fi contactat.

Nu se știe deocamdată nici adresa de email unde s-ar putea înscrie potențialii observatori ai concursului și nici dacă acestora li se permite accesul în sala de concurs.

Lipsa de transparență duce la lipsă de încredere iar implicarea politicului în sistemul de sănătate nu face decât să compromită siguranța pacienților.

MICA SVAB
MICA SVAB
Mica Svab este jurnalist și realizator TV în Baia Mare. Lucrează în presă de 21 de ani. Este și corespondent Europa FM.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

4 COMENTARII

  1. O privire pe la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic, nu aruncați? Așa să vedeți cum primarul din Cavnic, Vladimir a participat la un concurs de angajare, acum 2 săptămâni și a fost angajat jurist. Bine postul se ocupa doar cu numele, pană dupa terminarea functiei de primar, sa fie pregătit un loc caldut. Primarul conduce spitalul. El a numit managerul interimar. Aici nu miroase a nimic? Managerul Mărginean Marius (numit de primarul din Cavnic, pe cate 6 luni), face un concurs la care participă primarul Vladimir Petrut. Bine ca si conditiile au fost făcute cu dedicație – curs de management sanitar, pentru jurist. Si mai a fost concurs si pentru contabila sefa, care este sora soției primarului – adică cumnată. Ce credeți, a fost totul corect?

  2. […] După o zi întreagă de examinări, cei patru candidați pentru funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare au primit rezultatele. INVESTIGATORIA a prezentat într-un material anterior candidații și susținerea lor politică, precum și capacitățile profesionale ale acestora, material ce poate fi consultat aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare