sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiConcurs cu pază la Spitalul din Baia Mare: se anunță contestații

Concurs cu pază la Spitalul din Baia Mare: se anunță contestații

Într-o perioadă în care spitalele din România se luptă pentru a putea oferi o gură de oxigen bolnavilor, la Spitalul Județean din Baia Mare se desfășoară o luptă foarte controversată pentru postul de manager.
Influențele politice n-au lipsit, o parte dintre candidați având susținere din partea partidelor care își doresc să controleze bugetul celui mai important spital din Baia Mare.

Miercuri dimineața a început concursul, sub paza strictă asigurată de firma desemnată de spital să încalce principiul transparenței acestei competiții. Transparența a fost oricum compromisă când Comisia de organizare și desfășurare a concursului a hotărât să elimine exact articolul 16 din Ordinul Ministerului Sănătății 1520/2016 care permitea atât reprezentanților mass-media, dar și oricărui doritor să asiste la prezentarea proiectelor de management ale candidaților.

Citește și: EXCLUSIV Concurs cu scântei la Spitalul Județean din Baia Mare: se cere schimbarea comisiei de concurs

Jurnalistul INVESTIGATORIA, Mica Svab, a ajuns de dimineață la fața locului, dar cei doi paznici care păzeau sala de concurs nu i-au permis să fotografieze nici măcar ușa sălii. S-a cerut, totuși, permisiunea președintelui comisiei de examinare, Ioan Cheudean, în sensul realizării unor fotografii în sala de concurs, însă acesta nu a fost de acord.

Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, foto de: Mica Svab

Concursul s-a desfășurat pe tot parcursul zilei de miercuri cu ușile închise și cu pază strictă.

Nici candidații nu au fost foarte mulțumiți de felul în care s-a derulat totul. Deși se anunțase că probele de concurs vor avea o durată de o oră și douăzeci de minute pentru fiecare candidat (20 de minute – prezentarea proiectului de management, 60 de minute – întrebările comisiei), unii dintre candidați au petrecut și 3 ore în fața comisiei de examinare.

De altfel, componența comisiei de examinare a trezit încă de la început revolta publică, de vreme ce unul dintre membrii ei nu îndeplinea condițiile necesare desemnării în structura de evaluare: 3 ani de experiență ca manager de spital sau calitatea de cadru didactic universitar în specialitatea management sau sănătate publică și management.

Așadar, concursul nu s-a desfășurat în virtutea principiului transparenței, timpii de concurs nu au fost respectați, iar o parte dintre candidați au anunțat deja că vor recurge la contestații.

Surse politice susțin că în cele din urmă, postul de manager va reveni lui Rareș Pop, actual director al DSP Maramureș, om apropiat fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea și persoană apropiată lui Raed Arafat.

Scandalul de la Spitalul din Baia Mare nu se oprește cu siguranță aici, acest concurs foarte dezbătut public antrenând multă nemulțumire, într-o perioadă în care managementul spitalelor ar trebui să fie pus la dispoziția celor cu adevărat calificați în domeniu, nu oamenilor trimiși de partide pentru a controla bugetele instituțiilor spitalicești.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare