miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialPNL și-a impus omul la Spitalul Județean din Baia Mare: George Oros...

PNL și-a impus omul la Spitalul Județean din Baia Mare: George Oros devine manager, după ce aproape a falimentat spitalul din Sighet

Un material de Mica Svab și Carmen Dumitrescu

Miza ocupării postului de manager al Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare a fost uriașă. Mai ales pentru grupurile de interese politice care au stat în spatele fiecărui candidat. Asta s-a văzut limpede în felul de organizare a concursului, în lipsa de transparență, în deficiențele comisiei de examinare și, mai nou, în contestațiile depuse.

După o zi întreagă de examinări, cei patru candidați pentru funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare au primit rezultatele. INVESTIGATORIA a prezentat într-un material anterior candidații și susținerea lor politică, precum și capacitățile profesionale ale acestora, material ce poate fi consultat aici.

Câștigătorul concursului a fost, în fapt, cel la care majoritatea oamenilor nu s-ar fi așteptat să obțină cea mai mare notă, adică 8,94. Mai ales că George Oros, în afara afinității lui politice pentru liberali, are în spate și o istorie extrem de controversată, el dovedind că are calități de manager extrem de slabe.

 

El a mai ocupat în perioada 13.09.2012 – 29.06.2016 funcția de manager al Spitalului Municipal Sighet, pe care aproape l-a falimentat. Acest lucru reiese și din răspunsul pe care jurnalista Mica Svab l-a primit din partea spitalului respectiv, care arată că Oros a lăsat spitalul din Sighet cu datorii de 3.376.457 lei, din care arierate în valoare de 514.638 lei.

George Alexandru Oros a fost numit de PNL la conducerea spitalului din Baia Mare în luna martie a acestui an. El a fost în trecut manager al Spitalului Municipal Sighetu Marmației, este membru al Partidului Național Liberal, fost consilier municipal și județean.

Oros a mai ocupat această funcție în 2020, după suspendarea de drept a contractului de management a Sorinei Pintea. O lună și jumătate a fost la conducerea spitalului, pentru că președintele de atunci al Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a cerut Ministerului menținerea în funcţia de manager interimar a doctorului Vasile Ioan Pop, motivând că Oros are deficienţe majore de administrare și că spitalul din Sighet ar fi ajuns la un pas de faliment din cauza datoriilor.

George Oros este de profesie jurist și are în continuare susținerea PNL cu toate că în prezent, i se reproșează că spitalul din Baia Mare a pierdut cel de-al doilea aparat de radioterapie, în valoare de aproximativ 1 milion de euro, acesta fiind trimis la Craiova.

Nimeni nu înțelege cum Oros a putut obține în aceste condiții cea mai mare notă dintre cei patru candidați, unii dintre ei foarte experimentați în domeniul managementul în sănătate. Iar doi dintre ei au și luat decizia de a contesta această soluție a comisiei de examinare.

Unul dintre contestatari este Filip Tănase, care susține că nota pe care a primit-o, în urma unei examinări care a decurs total în afara regulilor stabilite inițial, nu ar fi cea corectă.

Filip Tănase, doctor în Științe Medicale și Psihologie

Solicit să mi se prezinte comparativ punctajul oficial la care trebuia să se raporteze fiecare din răspunsurile mele la fiecare din întrebările ce mi-au fost adresate, respectiv la fiecare din itemii anexelor 1 și 2 la Ordinul 1520/2016, din care evident să mi se demonstreze motivele fiecărei depunctări. Mai pe înțeles invoc dreptul meu de a mi se prezenta care au fost răspunsurile corecte (baremul dintr-o bază legală, sau dintr-o lucrare de specialitate), cuantificarea răspunsurilor mele față de acele răspunsuri corecte oficiale și justificarea diferențelor. Această contestație o veți considera PROCEDURĂ PREALABILĂ în vederea acțiunii pe care o voi intenta în fața instanței competente de contencios administrativ și fiscal.”, arată Tănase Filip în cuprinsul contestației sale.

De asemenea, un alt candidat s-a consultat deja cu avocatul și a decis să depună o contestație, considerând că nu au fost respectate condițiile stabilite pentru buna desfășurare a concursului de ocupare a postului.

 

 

 

MICA SVAB
MICA SVAB
Mica Svab este jurnalist și realizator TV în Baia Mare. Lucrează în presă de 21 de ani. Este și corespondent Europa FM.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare