joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePrimar acuzat de luare de mită: cerea 5% din valoarea fiecărei facturi

Primar acuzat de luare de mită: cerea 5% din valoarea fiecărei facturi

Primarul unei localități din județul Caraș-Severin a intrat în vizorul DNA, după ce a cerut unei societăți comerciale un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanțat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect înființarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în comuna pe care o administra.

Este vorba despre fostul primar al localității Șopotu Nou, Baba Păun, trimis de procurori în judecată, sub control judiciar, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Acesta n-ar fi avut nicio reținere din a cere reprezentantului unei firme de construcții, aflat în relații contractuale cu instituția publică, un parandărăt de 5% valoarea facturilor emise.

Potrivit rechizitoriului redactat de procurori, totul s-a întâmplat o perioadă destul de lungă de timp, mai precis 2011 – iunie 2021. Baba Păun, în calitate de primar, și o altă persoană, diriginte de șantier, ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcții (martor în cauză), un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanțat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect “înființare sistem de alimentare cu apă potabilă în comuna Șopotu Nou, rețea de canalizare și stație de epurare în comuna Șopotu Nou, modernizare străzi și drumuri comunale în comuna Șopotu Nou, modernizare cămin cultural Stancilova, jud. Caraș – Severin”, încheiat în anul 2011 de Primărie cu societatea omului de afaceri.

Astfel, primarul ar fi primit sumele de 15.500 euro și 25.000 lei, iar dirigintele de șantier suma totală de 98.000 lei și materiale de construcții și obiecte sanitare în valoare totală de 59.864 lei.

Banii și materialele au fost solicitate și primite de primar și de diriginte de șantier, prin condiționarea faptului de niște acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv acceptarea la plată a documentelor emise de societatea martorului (situații de lucrări), recepția, plata lucrărilor executate, etc.

În același context, la data de 11 iunie 2021, dirigintele de șantier ar fi primit de la omul de afaceri suma de 38.000 de lei (reprezentând o tranșă din cei 98.000 lei menționați mai sus), moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu dirigintele de șantier pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. Acesta a recunoscut toate acuzațiile care i se aduc.

În consecință, el se va alege cu 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita de a exercita profesia de diriginte de șantier.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare