joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticCristian Diaconescu atrage atenția că suspendarea internărilor este nelegală

Cristian Diaconescu atrage atenția că suspendarea internărilor este nelegală

Ordinul prin care managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor “suspenda internările pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, pentru 30 de zile” ar fi unul nelegal. Asta susține fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

În contextul amplificării efectelor valului 4 al pandemiei, cadrele medicale sunt suprasolicitate, iar spitalele nu mai fac față numărului uriaș de îmbolnăviri. România se află acum, în mod oficial, într-o stare de catastrofă medicală, și cere sprijin extern, mai ales că în acest moment nu mai există paturi disponibile în ATI-uri la nivel național.

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a luat, în acest context, decizia de a anunța promulgarea unui ordin prin care managerii unităților sanitare vor suspenda internările pentru investigații care nu reprezintă urgențe, dar și pentru intervenții chirurgicale care pot fi amânate.

Ordinul a fost privit cu ostilitate, încă din momentul anunțării lui, de întreaga societate, pentru că el poate avea efecte ireversibile asupra existenței multor români. El amplifică panica în rândul românilor care acum se tem că, dacă vor avea nevoie de ajutor medical pentru alte afecțiuni decât COVID, nu-l vor primi în timp util.

Fostul ministru al Afacerilor Externe și actualul președinte al PMP, Cristian Diaconescu, plusează și spune că acest ordin este nelegal și că pentru aplicarea lui cineva va trebui să răspundă, în cazul apariției unor tragedii individuale sau colective.

Limitarea accesului la protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv dreptul la viaţă şi sănătate, înscrise în Constituţia României, poate fi dusă la îndeplinire numai prin lege aprobată de Parlamentul României. Parlamentul României nu a aprobat o astfel de lege. Prin urmare, un ordin al ministrului sau o hotărâre de guvern în acest sens sunt nelegale.”, a scris Diaconescu pe Facebook.

El anunță că se pune imperios problema atacării în instanță a acestui ordin, însă se întreabă dacă, până la o pronunțare a justiției în acest sens, va răspunde cineva pentru tragediile care ar putea apărea în acestă perioadă.

Nu există nici un motiv justificat de a îngrădi dreptul la viaţa şi sănătatea cetăţeanului român. Până la o pronunţare definitivă a justiţiei în această cauză răspunde cineva de eventualele victime ale acestei decizii?

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare