miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiEXCLUSIV! Ungaria cumpără clădiri-simbol din România, prin firme specializate

EXCLUSIV! Ungaria cumpără clădiri-simbol din România, prin firme specializate

Sunt deja ani buni de când Ungaria se concentrează pe achiziția de conace și castele ce au aparținut nobililor maghiari din Transilvania. Totul se întâmplă sub privirile resemnate ale autorităților române, care nu manifestă un interes în sensul conservării patrimoniului istoric.

Achizițiile se fac prin intermediul unor companii specializate în achiziții de imobile și printr-o serie de fundații apropiate Ungariei care nu doar cumpără aceste clădiri-simbol, dar le transformă  în centre sociale, educaționale sau culturale, unde se consolidează identitatea maghiară, iar profitul rezultat din activități merge tot în Ungaria. Povestea este complicată și are ramificații extrem de bogate, așa că vom diseca fenomenul treptat, în mai multe episoade.

Cazul Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag

Societatea pe acțiuni Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag apare în doar câteva locuri din Monitorul Oficial al României, fiind acționar unic al Societății Dacia.

Societatea Dacia este relevantă, pentru că aceasta administrează Hotelul Dacia din Satu Mare, hotel cumpărat de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag la finalul 2017. Vorbim despre un complex hotelier cu o istorie bogată și de o frumusețe extraordinară. Construit în 1902 pe locul vechii primării a orașului, hotelul  are o fațadă minuțios lucrată, cu numeroase detalii, printre care se remarcă și stema orașului. Proiectul arhitectural aparține arhitecților Balint Zoltan și Frommer Lajos, el fiind premiat în 1903 la Bienala de la Viena, fiind considerat a fi cel mai frumos hotel al vremii sale.

În 2010, hotelul era cumpărat de cel mai bogat om al orașului, Vasile Țânțaș, care a promis că-l va renova. Nu s-a întâmplat, însă, asta, și hotelul a ajuns la compania maghiară Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag.

Revenind la companie, trebuie să precizăm că aceasta funcționează în conformitate cu legile din Ungaria, având sediul la Budapesta, în Piața Szabadsag.

Potrivit Monitorului Oficial al României, în anul 2018, Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag era reprezentată legal de Peter Zavodsky, cetățean ungar, născut la Budapesta.

Tot atunci, în 2018, Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag devenea asociat unic  al Dacia SRL și majora capitalul social al companiei prin emiterea de 31 de acțiuni cu valoarea nominală de 5,7 lei fiecare și o valoare nominală totală de 176,7 lei. În urma acestei modificări, societatea avea un capital social de 7.229.595 lei. Tot atunci, la Registrul Comerțului erau împuterniciți să reprezinte firma Carmen Ciobotaru din Piatra Neamț și Andrei Ionuț Tosa din București.

În anul 2021, societatea are alt reprezentant legal, și anume Kovari Denes, în calitate de Director General. În anul 2020, acesta aproba o nouă infuzie de capital în societatea Dacia, echivalând cu suma de 1.023.886,6 forinți, astfel că întregul capital social se ridica acum la 7.243.185 lei.

Printre activitățile pe care Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag le realizează se numără cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare, închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing și administrarea imobilelor pe bază de comision.

Manevi ZRT a fost înființată în 1997 în Ungaria și are un capital social de 102 000 000 forinți. La începutul anului 2021, compania avea 16 angajați specializați în tranzacții imobiliare.

Manevi ZRT face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, controlată în totalitate de Guvernul de la Budapesta, pentru că în anul 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei din subordinea Agenției Arhivelor Statului.

De ce este această companie atât de importantă în schema recuperării de către Ungaria a clădirilor-simbol din România? Pentru că, de câțiva ani, Manevi ZRT și-a făcut din achiziția clădirilor de patrimoniu un veritabil obiectiv. Castelul Wesselényi (Sălaj), fostul hotel Pannonia (Satu Mare), fostul sediu al primăriei Carei sunt doar câteva dintre achizițiile Manevi ZRT despre care s-a scris deja în presa românească, cu foarte mici ecouri, însă.

Dar lista achizițiilor în România ale Manevi ZRT este mult mai lungă. Vorbim despre hoteluri, castele, clădiri de patrimoniu cu valoare istorică, despre care nimeni, însă, nu spune nimic, deși clădirile sunt cumpărate, reabilitate, folosite, iar profitul obținut se duce în bugetul Ungariei. Iar Manevi ZRT este doar o za din lanțul slăbiciunilor. Una mare, însă.

Și venim și cu o informație în exclusivitate cu privire la această firmă.

Chiar anul acesta, în luna aprilie, Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag fonda o societate comercială în România, și anume Manevi Pro Transilvania.

Potrivit datelor pe care INVESTIGATORIA le-a obținut de la Registrul Comerțului, compania are sediul în Satu Mare, în Piața Libertății, și se ocupă de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Compania, fondată de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag este administrate de Makkai Katalin din Târgu Mureș și este reprezentată legal de Zsanett Olah, cetățean ungar.

Proiectul administrației Orban

Guvernul ungar investește efort și energie în consolidarea unei fundații care să conserve clădirile istorice cu semnificație pentru Ungaria, profitând de lipsa de interes a statului român pentru protejarea patrimoniul național. Și nu numai România este vizată de acest program, ci toate fostele teritorii (Slovacia, Croația, Slovenia sau România) sunt vizate de aceste achiziții, care „recuperează” un întreg patrimoniu prin fundații și companii de stat. Iar interesul e manifestat cu precădere de administrația Orban, nu neapărat de statul maghiar în sine, pentru că înainte aceste demersuri erau destul de puține. Dacă celelalte foste teritorii reacționează, însă, în fața acestui asalt, România pare a fi rămas impasibilă în fața acestui proiect gigantic.

Este vorba despre înființarea Fundației pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală, la baza căreia stă următoarea idee, potrivit documentelor oficiale din anul 2020, pe care le-am tradus cu ajutorul Google Translate:

Pentru a realiza conservarea, conservarea și întreținerea anumitor clădiri și structuri din regiunea Europei Centrale care nu beneficiază de protecție, dar au valoare culturală, istorică, artistică, arhitecturală și sunt relevante pentru patrimoniul istoric, cultural, artistic al Ungariei, Adunarea Națională solicită Guvernului să ia măsurile necesare în numele statului pentru înființarea Fundației pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală (denumită în continuare: Fundația) sub forma unui fond fiduciar de interes public.”

Cele două companii care au rolul de a sprijini acest demers guvernamental și de a-l pune în practică sunt Manevi ZRT și Comitatus-Energia Beruházási.

Desigur, sunt implicate în această schemă de recuperare a clădirilor-simbol din România și fundații maghiare, dar asupra lor vom reveni cu o analiză un următorul episod al investigației.

Crucea Albă

Unul dintre proiectele vizate de Manevi ZRT este o bijuterie arhitecturală din municipiul Arad. Hotelul este închis de câțiva ani, iar proprietarii lui, Joiţa şi Carol Papp și-au propus să obțină din vânzarea bijuteriei arhitecturale cu valoare istorică inestimabilă în jur de 8 milioane de euro.

Pentru a înțelege exact despre ce patrimoniu istoric și despre semnificațiile lui pentru istoria românească, este vorba, am discutat cu istoricul arădean Antoniu Martin. Iată ce am aflat:

Este o clădire cu o semnificație deosebită pentru Arad, este o clădire impozantă din punct de vedere architectural. Istoric, a fost construit și restaurant în mai multe etape, dar datează de prin anii 1840. Vă dați seama, Aradul abia atunci începea să se definească în sens modern, ca oraș. Această clădire, care a fost prin 1863, cunoscut ca și hotelul Crucea Albă, a fost printre primele din zona centrală a orașului. Ce este interesant e că acest hotel a avut în jur de 160 de camere, a fost un hotel grandiose, iar pentru secolul nouăsprezece a fost fabulous. A fost prima clădire din oraș dotată cu apă caldă în camere și, din punct de vedere istoric, în sala festivă a acestui hotel, pe la 1870, s-au întâlnit reprezentanți ai comunității românești din Arad în ideea de a defini un program politic. Iarăși, ar mai fi de notat că în 1863 s-a fondat în acest hotel o asociație culturală românească din Arad. În acest hotel au concertat personalități importante, au fost cazate personalități importante precum Franz Lizst, Iohann Strauss fiul, Iohannes Brams, a stat și Împăratul Franz Iosef în acest hotel când a poposit în Arad. Ar fi de menționat și câțiva scriitori români ai timpului care au fost găzduiți aici, precum I.L. Caragiale, George Coșbuc, Octavian Goga, George Enescu, chiar și marele istoric Nicolae Iorga. În decembrie 1918, generalul francez Henry Berthlot, a fost cazat în acest hotel când a ajuns în Arad la finalul lunii decembrie 1918. Deci hotelul are o semnificație istorică deosebită. A fost o construcție privată și a fost realizată de arhitectul Franz Mahler, el a făcut planurile acestei clădiri.”, a declarat istoricul arădean în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA.

În vara acestui an, presa locală arădeană scria că “Consiliul Județean și Consiliul Local Arad renunță la dreptul de preempțiune pentru a da undă verde noului cumpărător… o firmă a statului maghiar”.

Am încercat să abordăm subiectul cu autoritățile locale, iar reticența e maximă. Nimeni nu spune lucrurilor pe nume, deși e sugerat faptul că această cumpărare a hotelului de către cineva din alt stat poate fi controversată. Desigur, se ajunge la același argument la care s-a ajuns și în episoadele noastre din Harghita și Covasna, și anume: “decât să se prăbușească din grija statului român, mai bine să le îngrijească alții”.

L-am contactat pe subprefectul județului Arad, Doru Sinaci, care este și istoric și specialist în istoria modernă și în emanciparea națională a românilor din Transilvania. Acesta spune că, în calitate de subprefect, nu cunoaște dacă hotelul s-a vândut sau nu, însă susține că, indiferent cine l-ar cumpăra, autoritățile locale se vor asigura că destinația nu-i va fi schimbată.

Ne vom ocupa să nu i se schimbe destinația, Direcția de Cultură se va ocupa, este o cutumă în ceea ce privește monumentele istorice. Decât să rămână ruină lângă teatru mai bine o modernizează cineva, indiferent cine. În sensul că se păstrează valoarea. Crucea Albă a fost un hotel, marile întâlniri politice s-au petrecut acolo, marile concerte ale unor artiști celebri, asta trebuie să fie conservat, nu pot da jos inscripțiile și semnele cu caracter istoric, puse acolo de-a lungul timpului.”, ne-a declarat subprefectul Aradului.

Micro Vision Consult intră în scenă

Când s-a pus problema vânzării Hotelului Ardealul (Crucea Albă), una printre firmele interesate de achiziție a fost Micro Vision Consult. Denumirea firmei ne-a atras atenția, pentru că ea apare și în alte achiziții precedente ale Manevi RZT, unde a acționat ca un fel de intermediar. Aceste două companii par a fi legate cumva, de vreme ce Micro Vision Consult sondează piața, uneori chiar cumpără, lăsând drum deschis pentru Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag.

Micro Vision Consult este fondată de Fekete Radu Mihai și are sediul social în Cluj Napoca.

În anul 2020, compania își modifica obiectul de activitate principal din activități de consultanță pentru afaceri și management în… surpriză!… cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Atunci, în 2020, Micro Vision Consult achiziționa direct de la proprietari castelul Wesselényi de la Jibou și, la scurt timp după aceea, l-a revândut către Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag.

Revenim la Crucea Albă, Micro Vision Consult a fost unul dintre primii ofertanți pentru cumpărarea hotelului, după ce autoritățile locale au refuzat să-l cumpere.

Citește și: “Orfanii” din inima României, captivi între indiferența “părintelui bun” și interesele “părintelui generos”

Potrivit legii, „monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune ale statului român, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.”

Cu toate acestea, prin adresa nr. 299/07.05.2021, înregistrată la Consiliul Județean Arad sub nr.11.582/24.05.2021, Direcția Județeană pentru Cultură Arad comunică că nu își exercită dreptul de preemțiune asupra apartamentelor și transferă dreptul de preemțiune al statului către autoritățile publice locale. Se ajunge astfel la concluzia că: “imobilul ofertat spre vânzare nu corespunde necesităților Consiliului Județean Arad”, ofertat spre vânzare la prețul de 3.500.000 Euro.

Ulterior, însă, a intrat din nou în scenă Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag.

Scandalul de la Jibou

Felul în care castelul Wesselényi a ajuns în proprietatea statului maghiar este emblematic pentru felul în care aceste companii maghiare acționează în interesul administrației Orban. Istoria e destul de recentă și de dureroasă, pentru că acolo autoritățile locale române și-au dorit să cumpere edificiul, însă s-a lucrat într-un mod care nu a dat nicio șansă cadrului legal să se manifeste.

Spre deosebire de Arad, la Sălaj, Consiliul Județean și-a exprimat în termen legal dreptul de preempțiune cu privire la cumpărarea castelului Wesselényi de la proprietarul András Janicskó, care își exprimase dorința de a-l vinde, pentru că nu-și permitea să întrețină clădirea, chiar dacă se luptase în instanță pentru recuperarea ei.

Micro Vision Consult a apărut brusc în luna aprilie a acestui an și a cumpărat castelul de la moștenitori. N-a trecut mult timp și agenția maghiară de presă MTI anunța că Manevi ZRT a cumpărat edificiul de la Micro Vision Consult.

Totul, în condițiile în care pe 28 aprilie Consiliul Judeţean Sălaj şi-a exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a cumpăra edificiul, punând chiar și bani deoparte în acest scop. Imobilul era, însă, deja în portofoliul Micro Vision Consult și pe cale de a ajunge la Manevi ZRT. Consiliul Județean Sălaj îl acuză încă pe fostul proprietar că a înstrăinat bunul, încălcând prevederile legale. De aici a început un proces care va dura, probabil, ani buni, iar compania maghiară va exploata, cel mai probabil, în acest timp, edificiul în beneficiul statului pe care îl reprezintă.

INVESTIGATORIA a solicitat Ministerului Culturii un punct de vedere cu privire la această achiziție a clădirii de patrimoniu din Sălaj. Răspunsul a fost acela că ministerul nu și-a exercitat dreptul de preemțiune, astfel că responsabilitatea a fost pasată mai jos, la nivelul autorităților locale.

În ceea ce privește cazul Castelului Wesselenyi, ca urmare a înștiințării de vânzare a acestui monument istoric, având cod LMI SJ-II-m-A-05075.01, parte din „Ansamblul Castelului Wesselenyi” cod LMI SJ-II-m-A-05075, în data de 12.03.2021 Ministerul Culturii a emis documentul privind neexercitarea dreptului de preemțiune pentru imobilul menționat mai sus. Astfel, conform art. 4 alin. (8) din Legea nr. 422/2001, dreptul de preemțiune a fost transferat autorităţilor publice locale și anume Consiliul Județean Sălaj, respectiv Consiliul Local Jibou. O copie de pe documentul privind neexercitarea dreptului de preemțiune se transmite și proprietarului imobilului monument istoric, în conținutul căruia sunt prevăzute obligațiile proprietarului monumentului istoric de a stipula expres în contractul de vânzare, pe care urmează să îl încheie, calitatea de monument istoric a imobilului, de a informa cumpărătorul asupra obligației de folosință a monumentului istoric și de a informa serviciul public deconcentrat despre schimbarea proprietarului.”, ne-a răspuns Ministerul Culturii în legătură cu această speță.

Iar interesele companiei se extind în vederea unor noi ținte în zonă, vizate fiind și Castelul Daniel, o locație spectaculoasă din Varghiș, în partea de nord-vest a judeţului Covasna, deținută actualmente de primăria Varghiș, dar și Hotelul Lugoj din Timiș.

Citește și: Acapararea tăcută a “inimii” României: “Și eu sunt statul român!”

Din punctul de vedere al Ministerului Culturii, toate aceste achiziții de clădiri istorice și de patrimoniu de către guvernul unei alte țări, prin intermediul unor companii, nu constituie absolut deloc o problemă. La întrebarea INVESTIGATORIA pe marginea acestui subiect, Ministerul Culturii a fost foarte clar:

Referitor la poziția Ministerului Culturii cu privire la achiziția mai multor clădiri de patrimoniu din România de către guvernul maghiar prin intermediul companiilor, vă aducem în vedere faptul că dreptul la proprietate privată este un drept garantat prin Constituția României, iar în conformitate cu art. 44 alin. (2) „proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală”.

Vom reveni cu noi detalii despre achizițiile Manevi ZRT în România, dar și ale altor companii și fundații finanțate de Ungaria, în cadrul celui de-al doilea episod al acestei investigații.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare