vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAvocatul Robert Roșu, condamnat în dosarul Ferma Băneasa, a fost achitat de...

Avocatul Robert Roșu, condamnat în dosarul Ferma Băneasa, a fost achitat de ICCJ

Cazul avocatului Robert Roșu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, a generat numeroase proteste ale colegilor lui, care susțineau că în speța respectivă, acesta doar își făcuse meseria. După aproape un an de zile în care avocatul s-a aflat în detenția, ÎCCJ a decis achitarea acestuia.

Cinci ani de detenție cu executare a primit avocatul Robert Roșu în celebrul dosar al Fermei Băneasa, în care au fost implicați afaceristul Remus Truică, miliardarul israelian Beny Steinmetz și prințul Paul al României.

Condamnarea avocatului Robert Roșu de la casa de avocatură Țuca, Zbîrcea și asociații a generat mai multe proteste ale avocaților din România, dar și ale unor asociații internaționale.

Mii de avocați din întreaga țară au considerat că judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au pronunțat o condamnare abuzivă în cazul avocatului Robert Roșu, așa că în luna aprilie a acestui an au cerut public, în cadrul unor proteste „tratarea avocaților cu respectarea demnității umane”.

Judecătorii Florentina Dragomir, Ionuț Matei și Ioana Alina Ilie au generat, deci, prin sentința dată de ei, un adevărat cutremur în lumea avocaților, care s-au simțit, dintr-o dată, supuși unei intense presiuni în exercitarea profesiei.

Înalta Curtea de Casație și Justiție susținea că Robert Roșu ar fi asigurat „interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate a întregului demers, coordonând aspectele legale şi implicându-se ulterior, prin demersuri efective, în obţinerea bunurilor.”

Cu alte cuvinte, deși știa care sunt punctele vulnerabile din punct de vedere legal ale demersurilor propriilor clienți, ar fi continuat să le apere cauza. Roșu a fost astfel condamnat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiuni de corupţie.

Situația avocatului condamnat de justiția din România a generat și reacții internaționale, din partea celei mai puternice asociații profesionale de avocați din lume, și anume American Bar Association.

Patricia Lee Refo, președinta ABA, s-a adresat Congresului Avocaţilor 2021, organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) și a precizat că în România s-au produs încălcări ale drepturilor avocaţilor, existând practici în cadrul procedurilor penale ce încalcă independenţa avocaţilor, afectând, deci, independența justiției.

După aproape un an de la condamnare, Robert Roșu va fi acum eliberat. Instanța Supremă a decis, în mod definitiv, că acesta nu se face vinovat de acuzațiile formulate împotriva sa, la momentul condamnării.

Achită pe inculpatul Roșu Robert Mihăiță pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.„, a decis instanța.

De asemenea, ÎCCJ dispune punerea de îndată în libertate a lui Roșu, anulând și obligația acestuia de a plăti suma de 17829,73 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății efective, către partea civilă Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, cu titlu de despăgubiri civile.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare