Asociația „VeDem Just” a câștigat premiul ICDE „România Europeană 2021”

Asociația „VeDem Just” a câștigat premiul ICDE „România Europeană 2021”

Asociația „VeDem Just” a inițiat un program național pentru educarea tinerilor în spiritul legii și a contribuit la introducerea orelor de educație juridică în școli. În urma acestor eforturi, ONG-ul a fost premiat de Inițiativa pentru o Cultură Democratică Europeană, premiu câștigat în anul 2019 și de Laura Codruța Kovesi.

Premiul ICDE „România Europeană 2021” a fost acordat asociației Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just) pentru promovarea educației juridice și pentru reușita introducerii acesteia ca disciplină în învățământul preuniversitar, un moment important pentru consolidarea statului de drept în valorile sale.

Mai mult, Asociația este cunoscută pentru promovarea valorilor democratice europene în România, astfel că premiul vine ca o încununare a acestor eforturi, uneori, foarte dificile.

Nimeni nu poate invoca necunoașterea legii, iar în România nimeni nu te învață legea. În România avem 10.000 de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență, toate publicate în Monitorul Oficial, toate obligatorii pentru toată lumea. De exemplu, eu ca să scriu acea carte “Elevul și Legea”, pe care chiar am primit-o de la editură în format electronic, am studiat 500 de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență și le-am scris pe limbajul copiilor„, ne mărturisea judecătorul Cristi Danileț într-un interviu acordat în exclusivitate.

Premiul a fost acordat de președintele ICDE, prof.univ.dr Valentin Naumescu în cadrul unui eveniment organizat online, președintelui VeDemJust, Lucian Checheriță.

Prin această distincție se recunosc eforturile derulate în ultimii șase ani de asociația VeDem Just prin programul de educare a copiilor și tinerilor în spiritul legilor, concretizat în ore ținute în școli și licee, redactarea unui ghid de educație juridică, instruirea profesorilor pentru a preda acest opțional, tabere tematice pentru adolescenți și dezvoltarea unei aplicații informative pentru telefonul mobil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.