sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneROMSILVA și Ministerul Mediului, învinse în instanță: Agent Green a oprit tăierile...

ROMSILVA și Ministerul Mediului, învinse în instanță: Agent Green a oprit tăierile de arbori din Munții Făgăraș

De la începutul anului 2019, asociația de mediu Agent Green se luptă cu Ministerul Mediului și Romsilva în instanță, pentru stoparea tăierilor de arbori din raza Ocolului Silvic Avrig. Procesul a fost câștigat de asociația de mediu, oprind toate tăierile planificate pe mii de hectare din munții Făgăraș.

Vestea a fost dată chiar de asociația de mediu, care spune că mii de hectare de pădure din munții Făgăraș, inclusiv codrii din vecinătatea cabanei Negoiu, sunt acum protejați de tăieri prin decizia instanței.

Noi am făcut plângerea prealabilă în 2018 și acțiunea în instanță în 2019. Motivul acțiunii noastre a fost acela că amenajamentul silvic permitea în două sit-uri Natura 2000 lucrări silvice, care nu aveau evaluare de mediu și pentru că distrugeau niște parcele care erau identificate ca posibile păduri virgine sau cvasi-virgine și nu fuseseră încadrate în categoria corespunzătoare, pentru că există Ordin de ministru care spune că parcelele acestea trebuie să fie încadrate într-o categorie care nu presupune niciun fel de lucrări până când nu se studiază zona și se stabilește dacă sunt sau nu păduri virgine cu certitudine. Ei bine, o parte dintre aceste parcele au fost distruse deja.„, a spus avocatul organizației de mediu, Cătălina Rădulescu, pentru INVESTIGATORIA.

Tăierile ilegale au fost constatate de echipa de investigatori Agent Green, care au fost în teren la momentan respectiv și au descoperit că pădurile din Munții Făgăraș erau tăiate, deși zona e protejată și nu existau studii care să fi stabilit dacă parcelele respective erau sau nu acoperite cu păduri virgine, caz în care tăierile erau interzise.

În timpul procesului, Ministerul Mediului a solicitat respingerea cererii de suspendare a executării ordinului, motivând că nu poate fi vorba despre o „pagubă iminentă” și că actul administrativ prin care s-au permis tăierile nu au adus asociației de mediu un prejudiciu material sau nu au perturbat un serviciu public, considerând ideea de „prejudiciu de mediu ireversibil” puțin relevantă în context.

Avocatul Agent Green, Cătălina Rădulescu, a arătat, însă, instanței că Ordinul de aprobare a amenajamentului silvic  a fost emis în mod nelegal, deși rezulta cu certitudine din documentație că acea evaluare de mediu nu a fost realizată pe parcursul elaborării amenajamentului, ci după data intrării sale în vigoare. În mod nelegal a intrat în vigoare la 01.01.2013, o documentație care nu avea nici evaluare de mediu strategică și adecvată și nici nu era aprobată prin Ordin de ministru, așadar nu putea produce efecte juridice legale.

Mai mult, asociația de mediu arată un fapt foarte clar: Comisia Europeană a pornit o procedură împotriva României, ca urmare a modalității de punere în aplicare a amenajamentelor silvice fără evaluare de mediu. În urma deschiderii acestor proceduri de infringement, Ministerul Mediului Apei și Pădurilor a comunicat o adresă, nr 20/62/10.04.2020, tuturor agențiilor sale guvernamentale, indicând modalitatea legală de aplicare a legislației.

Instanței i-a fost adus la cunoștință și raportul de expertiză întocmit de experta Cazalbașu Violeta, care este întemeiat pe documente transmise chiar de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, în care erau analizate mai multe parcele care erau identificate în studiul PIN Matra ca posibile păduri virgine sau quasivirgine. Prin încălcarea Ordinului 3397/2012, au fost aceste parcele au fost supuse unor lucrări silvice, nefiind incluse în categoria T1 așa cum dispune acest ordin, aceste păduri fiind compromise.

Prin această decizie a Curții de Apel București s-au oprit momentan toate tăierile planificate de pe raza întreg ocolului silvic Avrig, prin anularea ordinului ministerului mediului prin care se aprobase amenajamentul silvic și tăieri abuzive în mod ilegal și mii de hectare de pădure sunt în siguranță.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare