Senatorul Dragoș Popescu inițiază pedepse mai aspre în legislația de mediu

Senatorul Dragoș Popescu inițiază pedepse mai aspre în legislația de mediu

Legislația de mediu ar putea să fie revigorată prin măsuri mai aspre împotriva celor care comit abateri de la normele în vigoare. Senatorul Dragoș Popescu propune închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru o gamă largă de astfel de abateri.

Un proiect al senatorului Dragoș Popescu vine cu măsuri mai aspre în domeniul protecției mediului. Astfel, senatorul propune pedeapsa cu închisoarea sau amenzi mari pentru următoarele tipuri de abateri: poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri ori substanţe periculoase,  producerea de zgomote peste limitele admise, dacă prin aceasta se pune în pericol grav sănătatea umană; continuarea activităţii după suspendarea acordului de mediu sau a autorizaţiei, respectiv a autorizaţiei integrate de mediu; importul şi exportul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate; omisiunea de a raporta imediat despre orice accident major de către persoane ce au în atribuţii această obligaţie; producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării; nerespectarea interdicţiilor privind utilizarea pe terenuri agricole de produse de protecţie a plantelor sau îngrăşăminte chimice,  producţia, importul, exportul, introducerea pe piaţă sau folosirea de substanţe care diminuează stratul de ozon, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu; îngroparea, arderea sau incendierea deșeurilor, cu excepția efectuării acestor operațiuni de către operatorii economici autorizaţi din punctul de vedere al protecţiei mediului pentru activitatea de valorificare și eliminare a deşeurilor.

Toate acestea devin infracțiuni și ar urma să se pedepsească cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

În expunerea de motive a proiectului se arată că din 2019 până în prezent Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat la nivelul București-Ilfov peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere de deșeuri, altele decât cele vegetale.

În total, conform datelor ISU București-Ilfov, au fost arse peste 870 de tone de deșeuri, numai în București și localitățile ilfovene. În același timp, Poliția Județeană Ilfov raportează 186 de intervenții privind arderile de deșeuri, de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și numai 6 sancțiuni aplicate și 2 dosare penale. Aceste cifre se referă numai la arderile de deșeuri și cauciucuri și anvelope.

Fenomenul arderilor de deșeuri este unul de amploare, fiind practicat în gospodării și spații publice pe tot cuprinsul țării, cu impact asupra mediului și sănătății publice. Cauciucuri, resturi provenite din dezmembrări auto, cabluri și alte materiale compozite din aparatură electrică și electronică, deșeuri medicale și alte deșeuri periculoase sunt arse săptămânal pe domeniul public sau terenuri abandonate din apropierea unor comune și orașe.

Astfel, prin acest proiect, îngroparea, arderea sau incendierea deșeurilor ar urma să fie încadrate drept infracțiuni, de vreme ce riscurile pe care ele le ridică la adresa sănătății umane sunt uriașe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.