Zeci de polițiști din Botoșani, trimiși în judecată pentru luare de mită

Zeci de polițiști din Botoșani, trimiși în judecată pentru luare de mită

Corupția din sistemul polițienesc iese din nou la suprafață, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA la Botoșani. Aceștia au trimis în judecată 21 de persoane, majoritatea polițiști ai serviciului rutier pentru luare de mită.

Dosar impresionant, instrumentat de DNA- Serviciul Teritorial Suceava, care vizează zeci de polițiști bănuiți că ar fi luat mită pentru a nu sancționa conducători surprinși în trafic cu abateri de la regimul rutier.

Un ofițer de poliție și mai mulți agenți de poliție rutieră au fost trimiși în judecată pentru favorizarea infractorului, luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. În aceeași cauză au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, alte patru persoane fizice, fără calitate specială pentru infracțiuni de dare de mită instigare la dare de mită și instigare la abuz în serviciu.

În rechizitoriul cauzei, procurorii arată că totul s-ar fi petrecut în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, ofițerul de poliție Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar. Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii și cele preventive dispuse în cauză. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.