vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialSesizare la Comisia Europeană, după "cazul Danileț"

Sesizare la Comisia Europeană, după „cazul Danileț”

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, susține că lucrează deja la textul unei sesizări la Comisia Europeană pe tema derapajelor Secției de Judecători a CSM, după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, pentru postarea pe Tik-Tok a unor filmulețe cu caracter personal.

Decizia CSM  privind excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț, chiar dacă nu e definitivă, a generat numeroase discuții în spațiul public și chiar reacții politice. Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, susține că lucrează la textul unei sesizări către Comisia Europeană pe tema derapajelor din CSM.

El mai spune că aceste derapaje din justiție pot genera probleme României la nivel european și asta va determina luarea unor decizii care ar face imposibilă intrarea țării în Schengen.

Se aliniază mai mulți actori pentru a submina justiția. Am așteptarea unui angajament ferm din partea Comisiei Europene, în sensul de a atrage atenția autorităților de la București că, dacă nu-și respectă promisiunile, nu corectează legile justiției, nu lasă instituțiile să își desfășoare activitatea așa cum ar trebui, nu reformează Inspecția judiciară și CSM, vom avea chiar niște sancțiuni. Deja derapajele CSM au fost menționate în ultimul raport al CE. Dacă se va continua pe aceeași linie, este aproape imposibil să se ridice MCV și să intrăm în Schengen.„, a menționat Stelian Ion.

Un alt fost ministru al Justiției, Ana Birchall, atrage, însă, atenția că Stelian Ion face o mișcare de imagine prin această sesizare, deși a avut posibilitatea să repare articolul de lege (art. 99 lit.a din legea 303/2004) prin care Cristi Danileț și alți judecători au fost sancționați într-un mod exagerat.

Știu sigur că mulți magistrați, inclusiv VeDemJust, i-au trimis la MJ aceasta solicitare de modificare a acestui articol introdus în 2012. Ce a făcut Stelian Ion să repare?! NIMIC! ZERO! Doar PR personal cu un tupeu greu de imaginat… exact ca în aceste zile! Mai mult, a propus, a susținut și a trimis la CSM, în proiectul pachetelor de legi, EXACT același articol pe care azi îl critică!„, a remarcat Ana Birchall.

Cazul Danileț atrage, încă o dată, atenția asupra numeroaselor probleme din justiție și a incapacității unor politicieni de a le rezolva. Expunerea problemelor interne în plan internațional poate fi o soluție de moment, însă este din ce în ce mai clar că e nevoie de voință politică pentru închiderea portițelor din Justiție către abuz, tot mai numeroase în ultimii ani.

 

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare