joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorial"Mafia urșilor", un concept straniu agățat pe clădirea Consiliului Județean Harghita. Gabi...

„Mafia urșilor”, un concept straniu agățat pe clădirea Consiliului Județean Harghita. Gabi Păun: „Mă întreb și din care verigă a mafiei a fost plătit bannerul?”

Sunt zile bune de când pe clădirea Consiliului Județean Harghita a fost montat un banner uriaș, în limba engleză, cu mesajul: „Stop mafiei urșilor!”. Consilierii județeni din Harghita consultați de INVESTIGATORIA spun că în spatele demersului ar fi chiar președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, care ia lupta cu ursul foarte personal. În același timp, ecologiștii atrag atenția că astfel de demersuri sunt periculoase și discriminatorii.

Cam de două săptămâni ar fi apărut bannerul în limba engleză pe clădirea Consiliului Județean Harghita, care cere stoparea „mafiei urșilor” și face referire la Articolul 22 din Constituția României (care se referă la faptul că dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate, că nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant și că pedeapsa cu moartea este interzisă) și la o directivă europeană privind conservarea habitatelor naturale. Faptul că întregul text este în limba engleză nu are neapărat o explicație sau cei contactați de noi nu au știut să ne-o ofere.

Consilierul județean Teodor Dobrean ne-a spus că președintele Consiliului Județean Harghita ia foarte în serios problema urșilor, despre care ne confirmă că s-ar fi înmulțit necontrolat și că asta ridică riscuri mari pentru populația din zonă. Totuși, afișarea bannerului respectiv i-a atras atenția și lui, fără a ne putea explica raționamentul din spate altfel decât prin ambiția președintelui de Consiliu Județean în a semnala că urșii au devenit o uriașă problemă în zonă.

Evident, l-am contactat și pe Borboly Csaba pentru a ne explica mai exact în ce constă conceptul de „mafia urșilor”, însă acesta ne-a spus să-i trimitem întrebarea în scris, promițând că va răspunde repede și ne-a indicat să-i urmărim una dintre aparițiile la postul B1 TV, unde ar fi explicat mai multe. Până la momentul redactării acestui material, președintele Consiliului Județean Harghita nu ne-a răspuns la solicitarea trimisă.

Pentru a încerca să înțelegem ce nu e în regulă cu bannerul respectiv, l-am contactat și pe Gabriel Păun, președintele asociației de mediu Agent Green, un specialist în domeniul ecologiei și protecției mediului. Acesta ne-a mărturisit că e șocat de faptul că un astfel de mesaj este afișat pe o instituție publică, cu acordul autorității publice.

Mesajul de pe clădirea CJ Harghita este periculos deopotrivă pentru urs si om. Instigă, dezbină, discriminează și apare pe o instituție publică. Este o interpretare greșită a Constituției și una chiar tendențioasă a valorilor europene. Motto-ul uniunii este ”Uniți în Diversitate”. Asta învită la toleranță și la acceptarea că nicio cultură, religie sau specie nu este mai presus decât alta. Invită să găsim ce avem în comun și să folosim asta pentru binele fiecăruia. Oamenii din Harghita nu merită nici mai mult nici mai puțin decât oamenii din Stockholm, Ljubljana, Grenoble sau Sinaia.

UE are directive clare pentru a asigura coexistența și coadaptarea oamenilor și urșilor. Oferă și fonduri pentru a asigura aceste deziderate. Oferă chiar și posibilitatea protejării gospodăriilor și chiar despăgubiri juste și rapide dacă se produc pagube. Faptul că ministerul mediului și autoritățile locale sunt incapabile să folosească aceste fonduri corect nu justifică instigarea și panicarea populației. Suedia are mii de urși din aceeași specie care este și la noi în Carpați, dar nu mai apar probleme de sute de ani. Doar că acolo populația urbană și rurală a fost educată pentru întâlnirile cu ursul. Ei nu se mai sperie și nici nu se mai minunează de prezența lor. În România nu am văzut ca autoritățile să facă programe educative consistente. Le aud în schimb cu mesaje populiste prin care se sugerează direct că viața oamenilor este mai importantă decât cea a urșilor. Chestia asta o spune și Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, dar și ministrul mediului Tanczos Barna care este viitorul lui contra-candidat la șefia județului. Poate că cei doi ar trebui să explice la ce se referă mesajul STOP MAFIEI URSULUI”. Doar tocmai aceasta mafie am încercat să o expun prin cazul Arthur. Uriașul urs a fost împușcat de un prinț din Austria, cu ajutorul autorităților locale și a ministerului din România. Deci bannerul acesta este un fel de ”hoții strigă hoții”. Mă întreb și din care verigă a mafiei a fost plătit bannerul? Dar ce așteptări să avem de la aceste autorități când DNA, care a început în trombă pe cazul Arthur, acum vegetează? „, a spus Gabi Păun pentru INVESTIGATORIA.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui sa va fie rusine sa citati acest impostor care de la adapostul vilei sale din Austria, complet lambrisata cu lemn, militeaza impotriva exploatarilor forestiere din Romania si pentru protectia excesiva a ursilor de la noi.
    Romania detine nefericitul si nedoritul loc intai in lume la:
    -numarul oamenilor ucisi sau mutilati de ursi,
    -la numarul atacurilor ursilor asupra animalelor domestice din ferme, stane sau gospodarii,
    -la numarul ursilor omorati accidental de tren sau masini,
    -la numarul apelurilor cetatenilor la 112 pentru a reclama faptul ca in localitatea lor exista ursi,
    -la numarul alertelor IGSU care cere populatiei sa ramana in locuinte pentru ca in localitatea lor exista un urs periculos.
    Daca doriti un punct de vedere corect, bazat pe statistici, cifre, situatii din alte tari, il puteti obtine cu usurinta de la multe alte persoane, incusiv de la mine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare