vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePetiție pentru sterilizarea câinilor comunitari, în locul eutanasierii

Petiție pentru sterilizarea câinilor comunitari, în locul eutanasierii

Coaliția ONG a lansat pe platforma Declic o petiție publică prin care cere sterilizarea câinilor comunitari, în locul eutanasierii, pe care o consideră o soluție ineficientă, care duce, în mod paradoxal, la înmulțirea necontrolată a acestora. Totul, în urma tragediilor recente provocate de atacurile câinilor asupra unor persoane.

Petiția este adresată directorului ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu și premierului României, Nicolae Ciucă, iar ONG-ul menționat cere implicarea statului în această problemă, care, din păcate, devine apăsătoare chiar și în urbanul mare al țării.

Coaliția ONG arată că actuala metodă de control a populațiilor de câini comunitari, și anume eutanasierea celor care nu sunt adoptați, este ineficientă și întreține înmulțirea câinilor, cei mai mulți dintre câinii de pe străzi fiind nesterilizați.

Un mascul și o femelă nesterilizați au peste 60 000 de urmași în 6 ani, dacă aceștia nu sunt sterilizați la rândul lor. Majoritatea mor în chinuri. Avem resursele să oprim această problemă traumatizantă și să urcăm o treaptă pe scara civilizației. Prin investirea bugetului alocat câinilor în sterilizări gratuite în fiecare oraș și comună din țară, și al banilor obținuți din aplicarea legii 258/2013 care prevede sterilizarea, putem rezolva rapid, etic și uman problema cu care se confruntă milioane de câini și iubitori de animale din România, de zeci de ani.„, arată petiția, care poate fi semnată AICI.

Un aspect pe care ong-urile îl semnalează este acela că la noi în țară procedura de eutanasiere nu se aplică în acord cu regulile stipulate prin lege. Trebuie menționat faptul că, în mod corect, eutanasierea ar trebui aplicată atunci când s-au epuizat toate soluțiile posibile pentru salvarea câinilor sau în cazurile incurabile. Mai mult, inițiatorii petiției susțin că de multe ori nici nu se folosesc substanțele legale, destinate acestui scop.

Organizațiile și persoanele fizice depun eforturi imense pentru a strânge fonduri și organiza campanii de sterilizare, dar și pentru a convinge și comunica legea 258/2013 care îi obligă pe proprietari să sterilizeze câinii care nu dețin acte de la Asociația Chinologică. Cu toate acestea, ritmul este imposibil de prins dacă statul nu se implică, prin schimbarea rapidă a metodei de gestionare în singura soluție umană, etică și care s-a dovedit eficientă la nivel mondial.

Suntem printre ultimele țări care folosesc eutanasiera, metodă declarată ilegală în mai multe state, dovedindu-se ineficientă. Suntem totodată printre singurele țări din Uniunea Europeană care are câini fără stăpân pe străzi, câmpuri și prin păduri, unde puiii de câine sunt omorâți de două ori pe an în cele mai cumplite moduri și unde sunt tratați în general, departe de cum ar trebui să fie tratat cel mai bun prieten al omului pe care ne bazăm pentru pază, terapie, salvare, companie și atâtea altele. S-a făcut un pas important prin mărirea pedepselor, este o veste imensă pentru animale! Haideți să rezolvăm problema cu adevărat și să oferim celui mai bun prieten al omului, câinele, o viață bună, așa cum merită. Avem nevoie de câini și ei de noi!„, mai punctează în petiție Coaliția ONG.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare