miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDupă cazul Vâlcov, lui Cătălin Predoiu i se cere să ridice în...

După cazul Vâlcov, lui Cătălin Predoiu i se cere să ridice în Consiliul JAI problema condamnaților români adăpostiți în Italia

Cazurile repetate de politicieni români condamnați definitiv care ajung să scape de pedepse fugind în Italia i-a determinat pe cei de la USR să solicite ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să ridice în Consiliul JAI această problemă. Mai mult, lui Predoiu i se cere, în același context, să finalizeze mai repede acel proiect prin care se va incrimina sustragerea de la executarea pedepselor.

Ministrul Predoiu este astfel somat de USR să aducă pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) problema deserviciului adus justiției din România de hotărârile instanțelor din Italia, instanțe care nu doar că refuză solicitările instanțelor românești, dar sunt cazuri în care s-a ajuns la o rediscutare a pedepselor aplicate de justiția din România, astfel că pedepse privative de libertate au ajuns să fie pedepse cu suspendare.

Dacă se slăbește autoritatea puterii judecătorești din România avem o problemă de credibilitate a justiției române și asta este inclusiv o problemă a Uniunii Europene”, precizează Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Ministrul Predoiu trebuie, de asemenea, să finalizeze rapid proiectul prin care se incriminează sustragerea de la executarea pedepsei, proiect pe care l-a pus în dezbatere publică în mai 2022 și, apoi, l-a abandonat. Dacă ministrul Justiției nu va face acest lucru, USR anunță că va depune un proiect legislativ în acest sens, pentru că sustragerea de la executarea pedepsei este o faptă gravă și ea trebuie sancționată ca atare.

De asemenea, formațiunea politică amintită solicită PSD-PNL să voteze proiectul de lege depus în Parlament de Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției, pentru ca persoanele condamnate definitiv să nu mai poată fugi din țară și, astfel, să scape de executarea pedepselor.

Mă aștept ca proiectul să găsească sprijin politic, pentru a-i opri pe fugarii care vor să scape de executarea pedepsei. Odată cu noile Coduri, au fost niște scăpări și, dintre scopurile pentru care se instituie măsurile preventive, a fost scăpat un scop foarte important, acela de a preveni sustragerea de la executarea pedepsei. De asemenea, am propus să mărim durata pentru care se poate institui controlul judiciar, ar putea fi folosită cu succes o perioadă mai lungă de timp, inclusiv în etapa judecății. Am propus și alte posibilități pentru magistrați, spre exemplu, judecătorii să poată institui măsura preventivă odată cu hotărârea judecătorească”, declară Stelian Ion.

Amintim că Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Darius Vâlcov la șase ani de închisoare într-un dosar în care a fost trimis în judecată în mai 2015 și în care fusese condamnat în prima instanță la opt ani de închisoare. În prezent, Vâlcov s-ar afla în Italia, țară de refugiu pentru mai mulți politicieni condamnați de instanțele din România, precum Mario Iorgulescu, Alina Bica și Dragoș Săvulescu.

Fostul primar și ministru PSD Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română, după ce a fost căutat de polițiști pentru punerea în executare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoare, dar acesta nu a fost găsit.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare