vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneȘeful Statului Major al Forțelor Navale Române și Atașatul naval al SUA...

Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române și Atașatul naval al SUA în România, la „International Public Forum. NATO și provocǎrile pentru 2023 – 2024”, eveniment organizat de ADDJC

Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADDJC), având drept partener Forțele Navale Române, a organizat joi, 15 iunie 2023, „International Public Forum. NATO și provocǎrile pentru 2023 - 2024: Securitatea bazinului Mǎrii Negre. Cât de sigurǎ mai este lumea?”.

La evenimentul organizat la Constanța au luat parte înalți reprezentanți ai Ministerului Apărării, ai Ministerului de Interne, ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii, ai US Navy, autorități centrale și locale, precum și experți în jurnalism și comunicare, istorici și analiști militari.

În deschiderea International Public Forum au luat cuvântul: Viceamiral Mihai PANAIT – Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, General maior Constantin-Adrian CIOLPONEA, consilier al Ministrului Apărării Naționale, Contraamiral de flotilă(r.) Vergil CHIȚAC – fost Rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Căpitan Comandor Daniel ARANDA – Atașatul naval al SUA în România, Ana-Maria VĂTĂMANU – Președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.

International Public Forum a fost structurat pe trei paneluri, care au atins teme actuale și importante, în contextul războiului din Ucraina, și care au pus accent pe colaborarea militară a partenerilor NATO, cum se poate ajunge la pace, Summitul NATO de la Vilnius din luna iulie, importanța cooperării între autorități și societatea civilă, asigurarea libertății presei și războiul digital.

Viceamiral Mihai PANAIT, Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, a spus că evenimentul are potențialul de a se transforma într-un forum periodic, care să consilideze relația dintre autorități și societatea civilă, în scopul menținerii securității la nivel regional.

„International Public Forum este o inițiativă care are potențialul de a se transforma într-un forum periodic, acest eveniment reprezentând o oportunitate unică de a ne întâlni, de a construi relații în comunitatea de interese și de a discuta despre cooperarea și coordonarea în domeniul securității maritime, pe plan regional, cu reprezentanți și delegați ai principalelor instituții din țara noastră, din mediul academic și din cadrul statelor partenere și aliate. (…) Forumul va consolida legăturile existente și va contribui la dezvoltarea cooperării interinstituționale și internaționale”.

General maior Constantin-Adrian CIOLPONEA, consilier al Ministrului Apărării Naționale, a paricipat la eveniment și a transmis mesajul ministrului Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr:

„Acest eveniment vine într-o perioadă de maximă insecuritate pentru Europa și pentru întreaga lume. Prin agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, războiul convențional a revenit în Europa. Ca răspuns la aceste schimbări, la nivelul NATO s-a declanşat un proces amplu de adaptare strategică a Alianței la noile realităţi din plan securitar, pentru consolidarea posturii de descurajare și întărirea capacității de apărare NATO pe întregul flanc estic aliat și, cu precădere, în regiunea Mării Negre. În acest context, observăm cât de importantă devine și securitatea colectivă, în general. România  este un aliat solid, de încredere, un stat care demonstrează ambiție, voință politică, care contribuie concret la realizarea și implementarea priorităților comune de viitor, inclusiv în asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre”.

Căpitanul Comandor Daniel ARANDA – Atașatul naval al SUA în România, a făcut referire și la importanța presei libere și a luptei pentru combaterea informațiilor false și fake-news-ului.

„La acest eveniment reprezint Ambasada SUA în România, pe Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, US Navy și Ministerul Apărării SUA. Având în vedere subiectul discuției de astăzi, este o oportunitate foarte bună de a vorbi despre cum asigurăm pacea în zona Mării Negre. În acest sens, trebuie să cooperăm cu toții, atât partea civilă, cât și cea militară. Este important să lucrăm împreună – SUA, România și ceilalți parteneri NATO -, pentru a menține coeziunea, pentru că Rusia asta încearcă, să distrugă unitatea. În afară de ceea ce înseamnă conflictul militar, trebuie să avem o presă liberă, să luptăm împotriva informațiilor false și a fake news-urilor, atât pe rețelele sociale, cât și în mass-media. Doar dacă mergem împreună pe toate palierele, putem ieși învingători. Când acest război se va termina și vom avea pace, la fel de important va fi să colaborăm cu toți partenerii pentru reconstrucția Ucrainei. Nu există doar o soluție militară la acest război, este ceva mult mai complex. De aceea sunt încântat să văd la acest eveniment presa, cât și reprezentanți ai societății civile”

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare