miercuri, aprilie 17, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiAfacerea cu șervețele de colagen și infiltrații magice ale "preotului-neurochirurg" Ștefan Mindea

Afacerea cu șervețele de colagen și infiltrații magice ale „preotului-neurochirurg” Ștefan Mindea

“L-am văzut pe doctorul Ștefan Mindea la o emisiune pe Trinitas. Era îmbrăcat în haine preoțești. Iar eu mai merg pe la biserică, așa că am crezut că e om. Aveam să aflu că lucrurile nu stau mereu așa cum par…”

L-am văzut pe doctorul Ștefan Mindea la o emisiune pe Trinitas. Era îmbrăcat în haine preoțești. Iar eu mai merg pe la biserică, așa că am crezut că e om. Aveam să aflu că lucrurile nu stau mereu așa cum par…”

Așa a aflat Cristian Rășină, un polițist pensionar din Petroșani despre existența unui “preot neurochirurg”, care aplică “standardul american” în tot ceea ce face din punct de vedere medical. Și chiar din punct de vedere medical avea nevoie Cristian Rășină de cineva care să-l poată ajuta. Avea dureri lombare de mai mulți ani, în urma tocirii unor discuri care i-au strangulat un nerv. Și trăia zilnic dureri insuportabile. Imaginea preotului tânăr, care se prezenta pe Trinitas ca fiind un neurochirurg de top, școlit și experimentat în Statele Unite ale Americii, l-a impresionat. Apoi s-a uitat pe site-ul medicului, unde a găsit un univers fascinant, plin de apariții laudative în presa națională, de recenzii extraordinare, de performanțe declarate absolut convingătoare: “8 ani de prezență în România, 16 ani de experiență în domeniu, peste 40.000 de pacienți tratați până acum în România, peste 5.000 de hernii de disc operate și peste 4.000 de operații de protezare spinală”. Atunci, în luna noiembrie a anului 2021, a luat drumul Constanței pentru a se opera la cel mai bun dintre cei mai buni. N-avea cum să intuiască cât îl va costa decizia. Și nici cât de înșelătoare sunt aparențele.

Un an mai târziu, într-o altă parte a țării, mai precis în Iași, un tânăr de 37 de ani, care suferea de mai bine de un an de dureri lombare chinuitoare, descoperea site-ul medicului Ștefan Mindea. De acolo a aflat că Ștefan Mindea a fost educat în Statele Unite ale Americii la Universitatea din Illinois, unde a profesat ca neurochirurg de top la Spitalul Universitar Stanford, premiat mai mulți ani consecutivi de Standford University ca unul dintre neurochirgii de top ai instituției, întors în România după o întâlnire fericită cu părintele Iustin Pîrvu, și care utilizează tehnici și aparatură unice în țară. Toate aceste informații l-au convins pe tânărul Tudor G. să încerce și această variantă unică de rezolvare a situației sale medicale. Așa că a plecat și el la Constanța. Unde avea să afle exact același lucru ca și Cristian Rășină.

Dispozitivul miraculos, unic și invizibil…

Ce se întâmplă, de fapt, când pacientul măcinat de dureri ajunge la acest profesionist, care face atâtea eforturi pentru a se prezenta public ca un expert ce deține cunoștințe unice și tehnici speciale, nemaivăzute în acest colț de lume? În cazurile pe care noi le-am documentat, succesiunea pașilor e aceeași. Și suspiciunile pacienților pleacă cam din aceleași locuri.

Practic, la prima consultație, pacientul cu dureri află că operația nu poate fi evitată, însă procedura va fi ultra minim invazivă, pentru că presupune implantarea unui dispozitiv medical care va rezolva miraculos toate problemele pacientului și totul se încheie cu promisiunea că lucrurile vor decurge perfect. Însă, medicul Ștefan Mindea e, de obicei, foarte ocupat. Căci nici filmulețele de promovare pe YouTube nu se fac de la sine, la fel cum nici advertorialele plătite în presă nu se pot realiza fără prezența lui. Așa că îi spune pacientului că e mai bine să țină legătura printr-un asistent.

În al doilea pas, asistentul nu face altceva decât să îi arate pacientului un videoclip postat, de altfel, și pe site-ul oficial, videoclip care prezintă un dispozitiv “unic”, făcut special în America pentru doctorul Mindea, care se introduce între vertebre și care costă “doar” 4000 de euro. Sau, în fine, prețul poate varia în funcție de tipul dispozitivului și de locurile în care ar trebui implantat. Asistentul îl întreabă apoi pe pacient dacă ar fi dispus să plătească acest dispozitiv și, dacă răspunsul e afirmativ, atunci omului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să achite costul dispozitivului în avans unei firme care îi va trimite pe WhatsApp o factură proformă. În scurt timp, pacientul primește un mesaj de la o firmă care se recomandă drept “furnizor de proteze pentru dr. Mindea”.

După ce achită într-un timp scurt factura (căci așa i se cere pe WhatsApp), pacientul află că e programat la un spital privat din Constanța, și anume HEKA HOSPITAL, unde, sigur, va trebui să plătească și costul internării și al operației propriu-zise, în medie, vreo 11.000 lei.

Pacientul nu vede dispozitivul unic în România înainte de operație. De altfel, Mindea apare după ce se face anestezia și omul e deja inconștient. Partea și mai interesantă e că ulterior operației, pacientul nu poate să verifice dacă i s-a implantat ceva sau nu, pentru că dispozitivul cu pricina “nu se vede la RMN sau CT”, după spusele medicului de la Constanța, deoarece ar fi vorba despre o “membrană spinală biologică resorbabilă”.

Sigur, în mod normal, tu, ca pacient, dacă totul decurge bine, nu prea ai motive să te mai întorci în trecut, la povestea operației și a interacțiunii cu Mindea. Dar, dacă după operație durerile reapar într-o formă chiar mai chinuitoare decât inițial, e firesc că te vei duce să întrebi și alți medici ce e de făcut. Și acei medici te vor întreba ce fel de implant ți s-a făcut și în ce condiții. Așa au descoperit câțiva dintre pacienții lui Ștefan Mindea că “standardul american” e, de fapt, o șmecherie cât se poate de românească.

Preotul neurochirug de la televizor și institutul american imaginar

Cristian Rășină este un polițist pensionat din Petroșani care de ani buni suferă de hernie de disc. Sigur, încercase și el mijloace terapeutice alternative, pentru a evita o intervenție chirurgicală, dar în octombrie 2021, în urma unor activități fizice, a rămas cu spatele blocat și cu o durere severă pe piciorul stâng. Urmărea cu interes adeseori emisiunile postului TV Trinitas și, întâmplător, l-a văzut într-o zi invitat la o dezbatere pe preotul neurochirurg Ștefan Mindea. Îmbrăcat în haine preoțești și blând în exprimare, cuviincios în comportament, acest preot neurochirurg i-a rămas în minte ca o imagine de posibil salvator. Așa că, atunci când n-a mai putut duce durerea, a fost prima lui opțiune.

L-a căutat pe internet, a găsit site-ul lui oficial, a aflat unde e clinica, s-a programat și, pe la finalul lunii noiembrie a anului 2021, a plecat spre Constanța, pregătit să fie vindecat miraculos de acest medic apropiat de cele sfinte, care a făcut o pasiune pentru brandingul  personal. Ca orice credincios care se respectă, practic, lui Mindea îi place să fie lăudat pe net și la TV. De altfel, plătește advertoriale pe unde poate, face clipuri în care-și pune angajații să-l laude și, uneori, imediat după operație, le cere pacienților aflați încă sub efectul anesteziei să nu uite să-i lase un review pe site. Ca orice creștin adevărat, desigur.

“Mi-a făcut o infiltrație și a zis că sunt probleme mari, că sunt obligat cumva să mă operez. Am întrebat cât costă asta, nu mi-a răspuns. M-a lăsat cu un asistent, care mi-a arătat pe un laptop cam ce s-ar face în cadrul operației: că bagă o proteză care costă cam 6000 de euro și să mă hotărăsc repede, că e cam urgentă treaba. Am discutat cu soția și am decis să fac asta. Am luat legătura cu asistentul și mi-a zis că o să fiu contactat de un reprezentant al unei firme unde trebuia să plătesc implantul. Am primit factura proformă pe WhatsApp și mi s-a zis că factura trebuie achitată cât mai urgent, pentru ca proteza să fie produsă și livrată.

Eu am vorbit numai pe WhatsApp cu acea firmă. Am pus banii, au confirmat și am fost contactat de ei să merg să mă internez. Am plecat spre Constanța. A doua zi dimineața, pe 8 decembrie, m-au internat, am plătit taxa de spitalizare, care a fost un pic peste 4000 de lei și înainte de a mă opera a trebuit să pun 6000 de lei în contul medicului, reprezentând costul operației. Apoi a venit Mindea, a zis că o să fie totul ok, n-am văzut nicio membrană, nu mi-a arătat nimic, nu mi-a spus nimic despre asta, dar mi-a spus că are suspiciunea că ar putea fi o hernie și pe partea dreaptă. Și i-am spus că, dacă tot mă adoarme, să-mi facă și pe partea dreaptă. Și a zis că asta mai implică încă 5000 de euro în plus. Și toate lucrurile astea le-a zis fără să fi făcut în prealabil un RMN. M-au băgat în sala de operații, m-au operat, a venit Mindea la mine și mi-a zis că totul a decurs ok.” – își amintește Cristian Rășină.

Până aici, povestea pare a fi una de succes. Problema a apărut atunci când pacientul și-a dat seama că implantarea unui dispozitiv medical într-un om ar trebui să vină la pachet cu niște informații, astfel încât, în caz de ceva, să știe ce are introdus în corp. Și s-a gândit că toate aceste date despre dispozitivul medical pe care nu l-a văzut niciodată, dar pe care l-a plătit în avans, ar trebui să apară în documentele primite la externare și în factura fiscală. Numai că, în mod surprinzător, pasul acesta n-a fost deloc ușor.

“A doua zi a venit unul dintre asistenții lui și l-am întrebat dacă nu-mi dă chitanță pentru banii ăia plătiți de mine. A zis că el nu se bagă și că voi discuta asta cu domnul doctor. N-am mai discutat nimic cu domnul doctor, că mi-au făcut externarea, am plecat acasă. Și m-am gândit să scriu firmei respective, S.C. Precision Medical Implants USA SRL, de la care am cumpărat dispozitivul, de ce nu primesc o factură fiscală. Am scris pe WhatsApp, că altfel nu răspundeau și mi-au spus că-mi vor trimite factura. Apoi au urmat tot felul de scuze: că reprezentanta firmei are telefonul la reparat, că mi-au trimis o factură fiscală eronată și că o voi primi când mă duc la control. În 2022, în ianuarie, am ajuns la control. Și mi-am pus telefonul să-l înregistrez și l-am întrebat dacă nu-mi dă și mie factura fiscală. A zis că nu am cumpărat-o de la el.”

Întrerupem povestea lui Cristian Rășină, pentru a face o precizare foarte importantă. Când medicul Mindea spune că pacientul nu a cumpărat membrana de la el, minte.  Potrivit Monitorului Oficial, consultat de noi, Firma S.C.Precision Medical Implants USA SRL este, din anul 2022, firma soției sale, devenite administrator cu drepturi depline pentru o perioadă de 50 de ani.

Revenind la discuția cu Mindea, înregistrată cu telefonul de pacientul Cristian Rășină, aceasta a decurs în felul următor:

Cristi Rășină: Și factura? Factura fiscală, nu știți nimic de ea?  Factura fiscală cu cei 22.000 de lei pentru acea… nu aveți idee?

Ștefan Mindea: Eu? De la mine ați cumpărat-o? La ce vă referiți?

C.R.:La membrana aia spinală biologică.

Asistentul: Haideți că întrebăm acuma.

Mindea:  De la mine n-ați luat așa ceva.

C.R.: Nu, de la firma Precision …

Mindea: Nu vă dau eu.

C.R.: M-am gândit că știți de acea membrană. Am întrebat și au zis că n-am primit-o la externare?

Asistent: Două minute dacă așteptați să-i sunați

Mindea: Trebuie să sunați la ei.

C.R.:  Eu am sunat, am trimis și mi s-au dat niște explicații așa, ca la …

Mindea: Să-mi trimiteți și mie ce v-au dat ei.

C.R.:  Și mi-au trimis o factură fiscală varză, stați că v-arăt că nu…  Mi-au trimis o factură aiurea de tot, cu 197.000… Știți ceva? Nu știți nimica…

Asistentul: Numai o clipă.

C.R.: Ei mi-au trimis pe Whatsapp această factură și nu-i detaliat acolo nimic. 

Mindea: O să îi contactez, dar dumneavoastră trebuie să luați legătura cu ei, de la noi… nu luați nimica de la noi.

Cristi: Am înțeles.

C.R.: Acuma nu puteți să-mi dați și mie ce infiltrație și filmul de la CT?

Mindea: Nu.

C.R.: De ce, domnu’ doctor?

Mindea: Pentru că este politica Reginei Maria, nu se dă raport pentru că nu este în custodia noastră. Scrieți-le o scrisoare, ei vorbesc la București, eu doar sunt consultant și fac ce … Politica lor. 

Redăm, totodată, și conținutul unui bilet pe care Cristian Rășină l-a lăsat la asistentul lui Mindea, Cristian Dobroș, pentru a le pune în atenția medicului, avertizându-i că va face plângere pe marginea lipsei de transparență. În acest punct al poveștii, deja pacientul avea impresia că, de fapt, nu i s-a implantat absolut niciun dispozitiv medical, de vreme ce el nu l-a văzut și medicul îl avertizase că prin scanare RMN sau CT acesta nu se va putea vedea de către alți neurochirurgi. Lipsa de transparență a medicului a ridicat astfel un semn al îndoielii absolut.

În biletul cu pricina, Cristian Rășină îi spune medicului că produsul Membrană Spinală Biologică, pentru care plătise nu mai puțin de 21.578,10 lei nu apare în Baza națională de date cu dispozitive medicale a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. El subliniază și faptul că nu a găsit nicăieri informații despre existența unor membrane spinale comercializate în Uniunea Europeană care să fie făcute din alte materiale decât din metale sau aliaje. Ca atare, implantul ar trebui să poată fi vizibil la investigații. Rășină face, în același bilet, referire și la firma SC PRECISION MEDICAL IMPLANTS USA SRL, care a răspuns ciudat la solicitările sale de a elibera o factură fiscală coerentă, cu date corecte, menționând că un astfel de document ar fi trebuit să-l primească pacientul de la medic în ziua externării. De asemenea, firma cu pricina a refuzat să-i comunice pacientului denumirea exactă a dispozitivului medical și dacă acesta are certificat de conformitate. De altfel, nici acum pacientul nu are vreo factură fiscală corect întocmită, în care să fie menționată denumirea exactă a membranei cu pricina.

Mai mult, în descrierea intervenției chirurgicale nu scrie absolut nimic despre acest produs și nici despre locul în care a fost implantat.

Concluzia lui Cristian Rășină din cooborarea acestor atitudini, comportamente și răspunsuri vagi a fost una clară:

Am vorbit cu mai mulți medici și toți au spus la fel: o intervenție chirurgicală prin care se implantează o proteză/un dispozitiv medical unui pacient trebuie descrisă detaliat în actele medicale emise ulterior: proteza / dispozitivul trebuie precizat, iar locul unde a fost implantat trebuie specificat concret. În ce mi s-a dat mie la externare nu scrie că mi s-ar fi implantat ceva. Concluzia firească este că nu mi s-a implantat nimic.  Mi s-a spus că voi fi programat la operație doar după ce plătesc produsul. L-am plătit, dar nu i-am văzut nici măcar ambalajul. Nimeni nu mi-a explicat absolut nimic despre el nici înainte de operație și nici postoperator, iar furnizorul dvs. pur și simplu mă ignoră. La acest moment am foarte multe semne de întrebare legate de seriozitatea firmei respective, care nu răspunde la niște întrebări extrem de simple dacă lucrurile ar fi în regulă. Luând în considerare că pe biletul de ieșire din spital, scrisoarea medicală în detaliile despre intervenție nu scrie nimic despre vreun implant, pare că am dat 21.578 de lei pentru un produs care ori nu există, ori nu a ajuns la dl. dr. Mindea.” – a scris fostul pacient al lui Mindea în biletul lăsat asistentului Cristian pentru a ajunge în atenția lui Mindea.

În mod deloc surprinzător, chiar în seara aceea, Cristian Rășină a fost, în cele din urmă, sunat de doctorul Mindea. Nu pentru a-i explica natura dispozitivului medical implantat sau pentru a-l lămuri cu privire la faptul că nu primește o factură fiscală făcută cu seriozitate, ci pentru a-i atrage atenția că prin atitudinea sa, Cristian Rășină îi strică imaginea și că îl face de râs dacă trece la plângeri. I-a precizat, însă, că membrana pe care i-a implantat-o nu se vede nici la CT, nici la RMN, pentru că e ceva foarte special, care se folosește și la operațiile pe creier.

Pacientul n-a apucat să vorbească prea mult în cadrul discuției telefonice menționate, însă a reușit să-i explice lui Mindea că nu e mulțumit de faptul că în biletul de externare de după intervenție nu e precizat faptul că lui i s-a implantat ceva în corp. Două zile mai târziu, era sunat de asistentul lui Mindea, care i-a spus că au modificat biletul de externare, însă nici din biletul acela nu reieșea că ar fi fost implantată o proteză.

Biletul de externare refăcut, cu mențiunea faptului că pacientului i s-a implantat o membrană resorbabilă

“De aici a plecat toată nedumerirea mea. El mi-a trimis o factură care face referire la o membrană biologică resorbabilă și nu era precizat locul implantului, nu era nimic. Și pornind de la aceste suspiciuni, căutând să identificăm produsul, am scris la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale în mai multe rânduri.”

Într-o primă solicitare către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Cristian Rășină a solicitat verificarea firmei S.C. Precision Medical Implants USA SRL, în sensul de a afla dacă aceasta deține autorizație pentru distribuția de dispozitive medicale, conform codului CAEN.  În al doilea rând, fostul pacient a vrut să știe ce fel de produs e membrana spinală biologică.

Răspunsul ANMDMR la aceste întrebări a clarificat o singură chestiune, de fapt: “operatorul economic Precision Medical Implants USA SRL desfășoară activitate de distribuție dispozitive medicale, fără a deține un aviz de funcționare emis de ANMDMR”.

Cu privire la natura produsului “membrană spinală biologică”, Agenția Medicamentului a luat, pur și simplu, de bune declarațiile unui reprezentant al firmei, aflat a fața locului în ziua controlului.

”În urma verificării produsului  ”Membrană spinală biologică”, menționat în solicitarea dvs., potrivit documentelor prezentate, a rezultat că dispozitivul medical în cauză este purtător de marcaj CE și are ca producător pe Aesculap AG-Germania. (…) Având în vedere cele menționate mai sus, în baza documentelor prezentate,(…) produsele fabricate de Aesculap AG-Germania în cadrul intervenției chirurgicale suferite de dumneavoastră sunt conforme și respectă legislația din domeniul dispozitivelor medicale în vigoare.”.

Pentru că problema naturii produsului implantat în corpul fostului pacient al lui Mindea nu fusese nici așa lămurită, acesta a cerut clarificări printr-o nouă adresă către ANMDMR, care a răspuns ceva mai clar la finalul anului 2023.  În acest al doilea răspuns apare, pe pagina a doua, o sancțiune nemenționată în primul răspuns – de data aceasta aplicată unității sanitare pentru neinformarea pacientului.

Din răspunsul  ANMDMR din 21.12.2023, Cristian Rășină află, în sfârșit, că implanturile Lyoplant și Neuro-Pach, fabricate de Aesculap AG-Germania sunt dispozitive medicale încadrate în clasa de risc III și dețin documentele de conformitate corespunzătoare. Potrivit instrucțiunilor de utilizare de însoțesc produsele în cauză, dispozitivul medical Lyoplant este un “implant resorbabil realizat din colagen pur care a fost obținut din pericard bovin”, în timp ce dispozitivul Neuro-Pach este un implant neresorbabil, realizat din țesătură microporoasă, fibră fină, fabricată din poliester alifatic de înaltă puritate și ambele sunt utilizate în neurochirurgie pentru înlocuire/reconstrucție a durei mater.

Agenția a constatat, în urma controlului, că B. Braun Medical SRL a livrat către compania Precision Medical Implants USA SRL, atât dispozitive medicale Lyoplant, cât și dispozitive medicale Neuro Patch, sub denumirea de “membrană spinală biologică”.

O singură mențiune importantă mai e de făcut, înainte de a merge mai departe: aceste membrane biologice resorbabile și neresorbabile nu provin și n-au provenit niciodată din Statele Unite, după cum pretinde medicul Ștefan Mindea în fața clienților săi. Producătorul lor este, așadar, o companie germană care le distribuie prin intermediul companiei românești B. Braun Medical SRL. Așadar, “standardul American” al lui Mindea ajunge să fie pus sub un imens semn al întrebării.

Și mai interesant e că B. Braun Medical SRL, compania care distribuie în România produsele producătorului german Aesculap AG, vinde aceste membrane biologice resorbabile public, pe propriul site, cu un preț de aproximativ 400 de lei pentru două bucăți.

Un fapt și mai interesant este relatat de soția lui Cristian Rășină, Manuela. Ea face referire la fișa medicală primită, prin avocat, de la spitalul Heka din Constanța, unde soțul ei a fost operat.

Mi-am rugat avocata să ceară fișa medicală de la Heka. În fișa medicală sunt trecute mult mai amănunțit toate etapele operației și acolo am văzut a treia variantă a acelei membrane, și anume membrană spinală neresorbabilă, care se aplică în cazul operațiilor de hernie de disc ca să protejeze osul. Sunt trei variante, și nu știm care dintre ele e corectă.

Prima plângere penală s-a făcut după controlul post-operator la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, în luna ianuarie 2022. De atunci și până în luna iunie a anului 2023 nu l-a contactat nimeni pe Cristian Rășină pentru o eventuală audiere, iar  avocata angajată de el a reușit foarte greu să primească acces la dosar, deși avea ordonanță de la procuror. Poliția Constanța pur și simplu nu i-a permis, sub diferite pretexte: fie că polițistul e în concediu, fie că polițistul e ocupat sau, pur și simplu „Ce atâta grabă?”

Abia pe 22 noiembrie 2023, Cristian Rășină a fost anunțat de o polițistă din Petroșani că a fost constituită o comisie rogatorie pentru a i se pune trei întrebări. Cu acea ocazie a mai depus probe la dosar. În ianuarie 2024 polițistul de caz a anunțat-o pe avocată că dosarul a fost mutat de la Secția 3 la IPJ Constanța în urma reorganizării și că dosarul s-a mutat la Secția 1.

Povestea lui Tudor: cum ajungi să plătești 4360 de euro pe o membrană de colagen care costă 30 de euro

Tudor G. e un tânăr care făcut sport toată viața lui. Lucrurile au început să se complice prin anul 2021, când a identificat faptul că are niște probleme lombare serioase și a decis să caute ajutor. După ce a încercat mai multe tipuri de tratamente, încercând să evite o operație, tânărul care avea la momentul acela 36 de ani, se tot întâlnea cu numele medicului Ștefan Mindea. Și într-o zi a decis să intre pe site-ul oficial al medicului din Constanța și să încerce  să afle mai multe despre abilitățile lui și despre mijloacele terapeutice de care dispune pentru afecțiunea de care Tudor suferă. I-a trimis un RMN prin intermediul site-ului oficial și a primit o interpretare a respectivului RMN, însoțită de recomandarea de a face niște ședințe cu infiltrații. Drept urmare Tudor a programat o ședință de infiltrații la Constanța, la Clinica Pozimed din rețeaua de clinici Regina Maria, cu care Mindea colaborează.

Așa a început totul…

Așa că Tudor a trecut, într-un interval relativ scurt de timp, și prin câteva ședințe de infiltrații, și printr-o intervenție chirurgicală. În cazul ambelor tipuri de proceduri, Tudor a remarcat destul de repede lipsa de transparență a medicului Mindea și a echipei sale. Pentru că după ce a încercat infiltrațiile și operația, el a conștientizat că nu i s-a dat niciun document în care să fie precizate substanțele primite în timpul infiltrațiilor sau tipul dispozitivului medical implantat în cursul intervenției chirurgicale, plătit în prealabil cu peste 4000 de euro.

“Eu am făcut patru ședințe de infiltrații. Una înainte de operație, una în ziua externării, căci aveam dureri foarte mari, a treia la controlul post-operator de după o lună și la trei luni post-operator a avut loc a patra ședință de acest fel. În niciun moment nu mi s-a spus, deși am întrebat, care sunt substanțele care se folosesc în acele injecții. Tot timpul mi s-a dat de înțeles că e vorba de un amestec de medicamente foarte special, unic, secret. Și nu am primit în urma niciunei ședințe de infiltrații un raport medical. Ulterior, am încercat să aflu care sunt acele substanțe și în ce cantități mi-au fost administrate, pentru că am fost întrebat de ceilalți neurochirurgi pe care i-am consultat. În mod firesc, ei au vrut să știe ce implant mi s-a făcut și ce conțineau acele infiltrații. Doar că doctorul Mindea și cei de la Regina Maria nu eliberează niciun fel de raport medical în care să fie trecute substanțele. După ce am făcut plângere la Ministerul Sănătății, cei de la Regina Maria l-au obligat pe doctorul Mindea să-mi elibereze aceste rapoarte medicale. Pe rapoarte nu apăreau substanțele, dar doctorul Mindea mi-a dat o hârtie scrisă de mână pe care a trecut cu pixul substanțele folosite.”

În hârtia respectivă era specificat că denumirea celor două tipuri de substanțe folosite pentru infiltrații erau: Dexametazonă și Xilină, substanțe absolut banale și foarte ieftine. Ca idee, pe site-urile de specialitate, 5 fiole de Xilină pot fi achiziționate cu 30 de lei și 5 fiole de Dexametazonă injectabilă se pot cumpăra cu 9 lei. Niciun cocktail magic, deci, și nicio rețetă secretă adusă din America. Cu toate acestea, costul unei ședințe de infiltrații la doctorul Mindea se ridică la 690 de lei.

Lipsa de transparență nu s-a oprit aici. Iar povestea lui Tudor devine din ce în ce mai șocantă, în timp ce atitudinea lui Mindea începe să se schimbe și să devină impertinentă și agresivă.

“Am cerut să mi se elibereze imaginile CT, pentru că el spune că infiltrațiile le face prin scanare CT. Nici în ziua de azi nu am primit toate imaginile. Până la urmă am renunțat la a mai încerca să le obțin. Practic, cai pacient, n-am fost informat cu privire la absolut nimic, deși am cerut în mod oficial de la Pozimed Regina Maria din Constanța, cu care el colaborează.” – ne-a mai mărturisit Tudor.

“În drum spre casă, mi-am dat seama că e ceva în neregulă și am oprit într-o benzinărie, unde am văzut că am spatele plin de sânge…”

Și pentru că după prima ședință de infiltrații situația nu s-a îmbunătățit, firește, iar durerile continuau să-l chinuie pe tânăr, acesta a solicitat un consult online cu doctorul Mindea. Iar ceea ce urmează e aproape absurd și, ca să nu povestim noi ceva ce pare desprins dintr-un film de groază, îl lăsăm pe Tudor să ne spună cum a trăit acele zile și ce a urmat după.

“În urma consultului, acesta mi-a recomandat să fac o intervenție chirurgicală, care se numește decompresie microendoscopică lombară ultra minim invazivă, care pe site-ul lui apare ca marcă înregistrată, o procedură despre care pe site-ul lui scrie că e inventată pentru el. Discuția asta cu el m-a convins că e cea mai bună procedură pe care aș putea să o fac, e cel mai bun doctor, școlarizat în Statele Unite. Am crezut că o să am parte de o procedură unică și mi-a spus că această procedură se face numai cu implantarea unui implant biologic, așa l-a denumit inițial, fără să-mi dea prea multe detalii. Ulterior, a rămas să țin legătura cu unul dintre asistenții dânsului.

I-am cerut în repetate rânduri, verbal și scris, să-mi spună ce reprezintă acel implant biologic sau măcar cum se numește. Nu mi s-a răspuns absolut nimic, dar mi s-au dat asigurări că utilizarea acestui implant biologic scade riscul de recidivă de la 25% la 2%, ceea ce am aflat ulterior că e complet fals, că e adus din SUA, ceea ce am aflat ulterior că e fals. Dar, împins de dureri, am decis să fac intervenția. Am plătit în avans, am plătit o proformă, am cerut iar detalii, mi s-a spus că le voi primi cu o zi înaintea intervenției.

Când am mers la Constanța la spitalul HEKA mi s-a dat doar o factură pe care era scrisă o denumire generică: membrană biologică. Fiind deja pus în fața faptului împlinit, nu m-am mai putut răzgândi. A avut loc intervenția chirurgicală și am fost externat a doua zi, în condițiile în care de dimineață am avut dureri foarte mari, mi s-au făcut calmante peste protocol.

Am fost vizitat de 2 ori câte 3 minute de doctorul Mindea, iar la externare m-am plâns că am dureri foarte mari. Mi s-a spus că nu e niciun fel de problemă, că le rezolvăm, o să facem externarea (pe biletul de externare scrie că sunt externat fără durere) și m-a trimis la policlinică, mi s-a făcut o ședință de infiltrații și mi s-au cerut bani pe ea. Am plătit și am plecat acasă.

Dureri am avut în continuare. După ce am ieșit din operație, mi s-a cerut să las un review doctorului Mindea, lucru care mie mi s-a părut total deplasat, în condițiile în care eu încă deliram după anestezie. Nu am lăsat un review. La o lună, după controlul post-operator, am avut o criză de spate care m-a țintuit la pat, aveam dureri mai mari decât înainte de operație. Am solicitat un consult în regim de urgență, am fost la Constanța, unde din nou mi s-au făcut infiltrații, ultima a fost extrem de dureroasă și am plecat acasă. În drum spre casă, mi-am dat seama că e ceva în neregulă și am oprit într-o benzinărie, unde am văzut că am spatele plin de sânge. Acolo am rugat pe cineva să mă curățe pe spate. Mi-a prescris un tratament acasă, starea mea nu s-a îmbunățit și, la un moment dat, efectiv nu mi-a mai răspuns deloc. Atunci mi-am dat seama că trebuie mers în altă parte. Am făcut RMN și am primit diagnosticul de hernie lombară recidivată.

Moment în care mi-am dat seama că trebuie să merg la alți neurochirurgi.

Și așa mi-am dat seama că eu nu prea știam ce s-a întâmplat cu mine, în privința infiltrațiilor și implantului utilizat la intervenție. Așa că am făcut mai multe hârtii, una către societatea lui Mindea care mi-a vândut implantul, cerând detalii despre implant, una către cabinetul lui medical individual, cerând aceste detalii și una către Pozimed Regina Maria, cerând detalii despre substanțele primite în ședințele de infiltrații. Nu am primit niciun fel de răspuns la aceste solicitări.”

Următoarea etapă a fost transmiterea de solicitări către instituțiile de resort. Una dintre ele a fost Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Cu doar o zi înainte de a primi răspunsul de la această autoritate, pe Tudor l-a sunat chiar medicul Ștefan Mindea. Printre altele, certându-l că l-a inoportunat cu ale lui curiozități și explicându-i pe un ton nu tocmai cordial că el nu are obligația de a-i furniza pacientului său niciun fel de informație, pentru că el nu e angajatul lui și nici secretara lui. I-a mai transmis că se poate plânge oriunde dorește, inclusiv la Comisia Europeană. Conținutul acestei discuții pe care Tudor și-o amintește este menționat în plângerea penală pe care Tudor a făcut-o la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Iași, pentru înșelăciune.

Revenind, Agenția Națională a Medicamentului a răspuns în cele din urmă și astfel Tudor a aflat că dispozitivul medical care I-a fost implantat se numește Lyoplant.

Amintim că Tudor a cumpărat acest dispozitiv înainte de operație, în urma unui schimb de mesaje WhatApp cu reprezentantul companiei American Neurosurgery Clinic SRL, cu suma de 21.316 lei, după cum reiese din factura proformă 470/27.10.2022, emisă de firma amintită.

Agenția Națională a Medicamentului a făcut atunci un control la sediul firmei American Neurosurgery Clinic SRL și a constatat că membrana spinală biologică fusese achizionată de la compania B.Braun Medical SRL, definind dispozitivul astfel:

“Dispozitivul  medical Lyoplant este un implant de colagen pur, resorbabil, încadrat în clasa de risc III, fabricat de Aesculap AG – Germania”.

Ca atare, vorbim de o banală membrană de colagen, produsă în Germania, nu în Statele Unite. Însă partea cu adevărat interesantă este că, dacă avem curiozitatea să căutăm produsul pus în vânzare pe site-ul companiei B.Braun Medical SRL, vom constata că membrana de colagen Lyoplant se vinde, în lumea reală cu 400 lei/2 bucăți.

Spuneam că Tudor a făcut o plângere penală pe înșelăciune la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Iași, însă procurorul Iulian Panainte a considerat, fără a audia pe cineva și fără a intra prea mult în profunzimea fenomenului, că fapta nu este prevăzută de legea penală. Astfel că a clasat dosarul.

Tudor a făcut plângere împotriva acestei clasări la prim-procuror, care a dispus reluarea cercetării penale și audierea lui Mindea, pe motiv că plângerea a fost inițial  respinsă nemotivat. Prin urmare, urmează să se reia cercetarea și asta înseamnă inclusiv audierea lui Mindea în acest caz.

Privind în urmă la cele întâmplate, Tudor spune că are nevoie, la nivel emoțional, ca dreptatea să se facă în cazul lui. Pentru că a fost mințit, înșelat și, mai presus de orice, plimbat cu dureri între două orașe destul de îndepărtate din România pentru o intervenție care se putea face, de fapt, la orice clinică de specialitate din țara asta. 

“Eu personal consider că mi-a indus cu intenție o percepție falsă asupra caracteristilor implantului respectiv. Eu am crezut că o să trec printr-o intervenție unică, concepută cu instrumente speciale, ultra minim invazivă, făcută în cadrul American Neurosurgery Institute, despre care am aflat mai târziu că nu există. Doctorul ăsta a creat o lume, practic, de unul singur. Intervenția, așa cum mi-a fost ea propusă, nu are nicio legătură cu intervenția trecută pe biletul meu de externare, unde nu e nicio vorbă de ultra minim invaziv, e vorba de o operație care se numește decompresie microendoscopică tubular minim-invazivă, fără ultra, și e o procedură standard care se face în numeroase clinici din România. Nu e nimic special sau unic la ea.”

De când s-a operat la Mindea, Tudor, care are acum 38 de ani, și-a petrecut jumătate din timp în pat. De la o viață activă, cu sport și cu distracție, a ajuns acum să petreacă aproape tot timpul în casă. La toate astea se adaugă și uzura psihică și revolta generată de descoperirea acestor practici incorecte care i-au pus sănătatea în pericol pe termen lung.

Eu am avut încredere totală în omul ăsta, tocmai pentru că nu a trăit în România, nu a fost școlit în România, e un specialist de top. Pe lângă asta, lipsa de sprijin a instituțiilor, care au răspuns greu și după lungi așteptări, și stilul ăsta de a muri cu dreptatea în mână în România, astea da, m-au afectat. Și acum eu încerc să mă delimitez în mod real de povestea asta, dar e greu de făcut. Partea financiară pentru mine personal n-a fost o problemă. Am văzut că au fost persoane care au plătit mult mai mult. Știu două cazuri de persoane care și-au vândut un teren și care și-au făcut un credit ca să își facă o operație la Mindea, situații care mi se par sfâșietoare. Și mai știu un caz care a ajuns la Mindea prin intermediul unei parohii și care nu vrea să facă niciun fel de plângere ca să nu îl supere pe preotul de acolo.”

“Nu sunt doctor fără arginți”

După cum ați putut constata în cursul celor două povești prezentate de foștii pacienți ai lui Ștefan Mindea, după consultațiile inițiale, acest medic i-a direcționat pe oamenii care i-au cerut ajutorul către două companii, ambele furnizoare de dispozitive medicale necesare în cadrul intervențiilor chirurgicale pe care acesta le desfășoară la Constanța. Este vorba, în cazul lui Tudor G, despre compania American Neurosurgery Clinic SRL și, în cazul lui Cristian Rășină, despre compania Precision Medical Implants USA SRL.

Furnizorul ambelor firme în obținerea dispozitivelor medicale menționate este o companie românească, cunoscută pe piața distribuției de medicamente, și anume B Braun Medical SRL. Această firmă comercializează membranele pe care medicul Mindea le folosește în intervențiile sale pe site-ul oficial, la prețul de aproximativ 400 de lei/2 bucăți.

Cele două companii pe care Mindea le recomandă pacienților pentru cumpărarea membranelor biologice necesare în intervențiile sale vând către pacienții lui Mindea produsele la prețul de 4000 euro/bucata. Prin urmare, companiile pe care Mindea le recomandă pacienților săi pentru achiziția membranelor biologice importate din Germania vând aceste membrane biologice la un preț de 100 de ori mai mare decât prețul lor real.

Pornind de la această situație, am bănuit că trebuie să existe o legătură destul de strânsă între medicul Ștefan Mindea și cele două companii menționate anterior. Din acest punct am demarat propriile verificări. Și nu ne-a surprins deloc constatarea că bănuiala ne-a fost corectă.

Iată! Compania American Neurosurgery Clinic SRL a fost înființată în anul 2015 în Constanța și-l are drept asociat unic pe medicul Ștefan Mindea.

Domeniul principal de activitate al acestei firme este comerțul cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice în magazine specializate. În anul 2022, firma în cauză a avut un profit net de 3 298 161 euro și a plătit salarii pentru 7 angajați.

Ca atare, medicul neurochirurg nu-și direcționează deloc întâmplător pacienții către această companie, despre care știe că le va vinde dispozitivele medicale la prețuri de 100 de ori mai mari, pentru că, de fapt, este vorba chiar despre afacerea lui.

Cealaltă companie pe care Mindea o pune la dispoziția pacienților săi pentru achiziționarea membranelor este S.C. Precision Medical Implants USA SRL, companie înființată în anul 2021, la sediul biroului unui avocat din Constanța. Domeniul principal de activitate al acestei firme este comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice. În anul 2022, această companie raporta un profit net de 3 465 233 lei și plătea salarii pentru 3 angajați.

Compania l-a avut până în 2022 în structura de conducere pe un anume Gheorghe-Sebastian Pop. În anul 2022, prima decizie a asociatului este aceea de a o numi administrator cu drepturi depline pentru o perioadă de 50 de ani chiar pe soția lui Ștefan Mindea, Magdalena Mihaela Mindea.

Ca atare, și această companie aparține, de fapt și de drept, familiei doctorului Ștefan Mindea.

Am încercat, după ce am pus cap la cap aceste piese din puzzle, să contactăm reprezentanții celor două companii menționate mai sus, într-o încercare naivă de a primi o justificare a prețului imens cu care ele vând un produs ce poate fi cumpărat la o sumă cât se poate de modestă, pentru că, până la urmă, sunt niște șervețele de colagen.

Întâmplarea a făcut să salvăm numărul de telefon al companiei Precision Medical Implants USA SRL în telefon, în speranța că vom fi contactați ulterior de un reprezentant al companiei. Sigur, nu a răspuns nimeni solicitării noastre nici până în acest moment. Dar un alt aspect încercăm să vi-l povestim acum. În momentul în care am obținut numărul de telefon al American Neurosurgery Clinic SRL și am format numărul de telefon, în momentul apelului, telefonul ne-a afișat pe ecran contactul Precision USA. Ca atare, cele două companii utilizează în relația cu pacienții și clienții același număr de contact.

Pe scurt, Mindea și soția lui dețin două companii diferite, cu sediile în Constanța, companii spre care medicul Mindea își direcționează pacienții, fără să-i informeze în prealabil despre natura acelor produse și nici despre faptul că pe piața liberă ele sunt de o sută de ori mai ieftine și, profitând de situația vulnerabilă a pacienților săi, reușește să obțină de la ei plăți de 4000 de euro pentru niște membrane de colagen de 200 de lei/bucata.

Interesant e și faptul că soția lui Ștefan Mindea, Magdalena-Mihaela, mai deține și în București, o companie care se numește, în mod deloc surprinzător, LASER SPINE CLINIC SRL, al cărei obiect de activitate este comerț cu amănuntul, care nu se efectuează prin magazine, standuri, chioșcuri și piețe.

În prima decizie luată de societate, după cum ni se arată în Monitorul Oficial, consultat de noi, Magdalena Mindea completează obiectul de activitate al societății cu activități de închiriere și leasing cu alte mașini, echipamente și bunuri tangibile. În anul 2022, această companie a familiei Mindea a raportat un profit net de 1 534 323 lei și plătea salarii pentru 3 angajați.

Toate cele trei companii care aparțin familiei Mindea sunt încadrate ca microintreprinderi plătitoare de impozit pe venit, care este cuprins, după cum se știe, între 1 și 3 procente din cifra de afaceri, în funcție de numărul de angajați. Dacă ar fi folosit o singură companie pentru realizarea afacerii, aceasta ar fi avut, cu siguranță o cifră de afaceri care depășea pragul de un milion de euro, prag peste care familia Mindea ar fi plătit statului român 16% din profit. Așa, împărțind activitatea de vânzare a membranelor de colagen la între câteva firme de apartament, familia Mindea reușește să facă bani, plătind statului atât cât dorește. Și metoda nu se numește optimizare fiscală, așa cum ar putea susține unii.

Situația asta ne-a dus cu gândul la un articol publicat în Revista Pro-Lege, în care procurorul Valentin Trif făcea referire în cadrul articolului “Diferenţe între evaziunea fiscală legală (tax avoidance) şi frauda fiscală (tax evasion) incriminată ca infracţiune” chiar la o situație ca aceasta. Iată:

“Evaziunea fiscală frauduloasă (ilicită) se poate defini ca o acțiune conștientă a contribuabilului ce violează o prescripție legală, cu scopul de a nu plăti obligațiile fiscale cuvenite. În acest scop se recurge la disimularea obiectului impozabil, la subevaluarea cuantumului materiei impozabile sau folosirea altor căi de sustragere de la plata impozitului datorat. Determinarea tuturor formelor de evaziune de această natură nu este posibilă, dar dintre procedeele folosite în practică putem enumera:(…)- transferul veniturilor impozabile la societăți nou create de același agent economic, aflate în perioada de scutire de la plata impozitului pe profit, concomitent cu înregistrarea de pierderi de către „societatea mamă” sau diminuarea cifrei de afaceri, în același scop”.

Reamintim în acest punct al anchetei noastre că ambii pacienți care ne-au mărturisit experiențele lor cu Mindea spun că au plătit acestuia, pe lângă costul așa-zisului dispozitiv medical (4000 euro) și bani de operație, și bani pentru infiltrații făcute cu Xilină și Dexametazonă (substanțe, de asemenea, foarte ieftine), și bani pentru spitalizare.

E important acest aspect, pentru că în cele ce urmează, vă vom prezenta modul în care Ștefan Mindea a răspuns întrebărilor noastre legate de această afacere de succes a lui, prin care reușește să stoarcă de la pacienți (niște oameni bolnavi, cu dureri și frici, care n-au niciun motiv să se informeze la Registrul Comerțului înainte de a plăti o factură pentru niște servicii medicale prezentate ca fiind unice și inovatoare) sume impresionante.

Întrebările noastre au vizat, după cum puteți vedea, situația firmelor pe care le dețin, el și soția sa, felul în care justifică vânzarea acelor așa-zise dispozitive medicale, de fapt, niște banale membrane cu collagen la prețul cu pricina, dar și dacă studiile și premiile pe care pretinde că le are în SUA sunt reale. L-am întrebat, de asemenea, și dacă mai comercializează membrane și prin alte firme.

Răspunsul lui Ștefan Mindea a fost pur și simplu uimitor. Pentru că nu doar că nu ne-a răspuns la niciuna dintre întrebările esențiale, dar nici măcar pe problema studiilor din America sau a premiilor excepționale pe care le-a primit acolo nu simte nevoia să clarifice nimic. Și nici despre Institutul American de Neurochirurgie din Constanța pe care pretinde că l-a înființat, dar pe care nimeni nu l-a identificat în realitate, nu dă niciun fel de explicație. Încearcă doar să ne inducă în eroare prin aceea că prețul uriaș al unor șervețele de colagen este justificat de aparatura și trusele pe care le folosește în intervenții. Lucru absolut fals, pentru că pacienții lui Mindea plătesc în contul său profesional și prețul efectiv al operației/manoperei și în contul clinicii prețul spitalizării.

“Am primit întrebările dvs și am observat că nu au legătură cu actul medical. Cu mare drag vă stau la dispoziție pentru informații medicale de specialitate. Datele personale ale fiecarui pacient, așa cum bine știți, sunt confidențiale și pot fi prezentate numai pacientului în cauză sau într-un cadru legal. Mă bucur că pacienții nu au nemulțumiri cu privire la actul medical, cred că aceasta este dorința fiecărui chirurg.  Pentru celelalte nelămuriri, cred ca se pot adresa organelor competente, care pot clarifica orice îndoiala sau neclaritate. 

Nu știu dacă celelalte informații  rezolvă problemele de sănătate ale publicului, dar vă pot asigura că toată activitatea medicală se desfășoară într-un cadru legal și în condiții de siguranță pentru fiecare pacient. Toate serviciile sunt facturate, implanturile nu sunt comandate de pe internet, iar la costul fiecărui implant se adaugă costul truselor, aparaturii și tehnologiei fără de care nu ar putea fi realizat montajul/fixarea dispozitivului medical. 

Pacienții nemultumiti de costul serviciilor medicale, nu au fost constrânși să aleagă clinica noastră și nici implanturi sau aparatura de ultimă generație, care cresc foarte mult prețurile intervenției, ci dimpotrivă pacienții care au avut lipsuri financiare raportate, clinica a acceptat cazuri pro-bono sau reduceri substanțiale de preț, lucru ce poate fi confirmat de foarte mulți pacienți cu situații financiare precare.  La fel ca fiecare medic din sistemul medical, îmi fac datoria cu timp și fără timp, pentru a putea fi de folos fiecărui pacient aflat în suferință.

Ștefan Mindea ne-a atras atenția și prin faptul că, într-o recenzie de pe site-ul său în care un pacient nemulțumit reclama costul uriaș al serviciilor sale, acesta a răspuns: “Nu sunt sfânt și nici medic fără arginți”.  Și da, e perfect în regulă să nu fii medic fără arginți. Dar înșelarea pacienților pentru arginți nu are nicio noimă, în logica moralității. Una pe care Mindea chiar ar trebui s-o cunoască bine, dintr-un motiv pe care îl vom clarifica în ultima parte a acestei anchete.

Cele văzute și, mai ales, cele nevăzute

Ca să-l înțelegem pe deplin pe Ștefan Mindea, ar trebui să nu omitem nici faptul că, atunci când nu e neurochirurg, el e preot. Hirotonit în anul 2020 de însuși Teodosie de la Constanța, Mindea a declarat public în mai multe clipuri postate pe Youtube că preoția e una dintre vocațiile lui fundamentale și că a simțit chemarea datorită starețului Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, cunoscut militant al Mișcării Legionare, Iustin Pîrvu.

De altfel, starețul Iustin Pîrvu i-ar fi cutremurat lumea interioră atât de intens, încât a decis să vină și să profeseze ca neurochirug aici, în România, deși spune deschis că nu cunoștea la vremea aceea nici măcar termenii medicali în limba română. În fine, ceva resorturi interioare l-au determinat să asculte chemarea starețului mănăstirii Petru Vodă și așa ajuns în România, unde a decis să fie atât medic, fondator de institut imaginar, dar și preot la Constanța.

Și a găsit în ÎPS Teodosie un aliat într-ale valorilor. Pentru că, în vremea pandemiei, când medicii din toată țara se luptau cu burnout-ul și își sfătuiau pacienții să se protejeze, pentru a nu suprapopula spitalele, Ștefan Mindea ieșea în stradă și se opunea “dictaturii medicale”.

https://youtube.com/watch?v=wRxJLp7O4Ps%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1

Sunt decizii foarte personale, sunt decizii medicale. Nu se poate nega faptul că există anumite riscuri și fiecare din noi când facem ceva ne asumăm riscuri. Nu există ceva în viața noastră care să facem fără consecințe și acest lucru este valabil și în ceea ce privește sănătatea. Când luăm o decizie de sănătate, trebuie să ne asumăm acest lucru și, dacă avem consecințe majore- la noi, la sănătatea noastră sau a copiilor noștri- statul nu are cum să vină să ne dea un copil sănătos, o mamă sănătoasă, un unchi sănătos. Este absurd să se ia această decizie în numele nostru, ca și cetățeni. Noi trebuie să ne opunem. Am venit în seara aceasta ca să ne opunem clar la o dictatură medicală”, spunea preotul neurochirurg Ștefan Mindea în cadrul unui protest împotriva vaccinării organizat la Constanța în anul 2021.

La fel ca și lui Teodosie, lui Ștefan Mindea îi plac banii. Și nu face niciun efort să nege această înclinație. Ca atare, folosește orice podium public, orice emisiune TV, orice reclamă online pentru a ajunge la sufletele oamenilor și, bineînțeles, la banii lor. Și, cumva, chiar reușește.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

7 COMENTARII

 1. Buna ziua!

  Ca fost pacient al domnului dr. Mindea am cateva observatii:

  1. Infiltratiile ghidate CT, cel mai probabil nu sunt sub ghidaj in timp real. Se face o „scanare” la inceput, apoi domnul dr. Mindea injecteaza cocktail-ul „secret”. Nu mi se pare normal ca un tratament sa fie secret.

  2. Pentru lombar, domnul dr. Mindea propune pacientilor aceste implanturi: https://www.precisionmedicalimplants.com/. Am gasit ca imaginea pentru al treilea produs (https://www.precisionmedicalimplants.com/wp-content/uploads/2021/09/Screenshot_4-removebg-preview.png) este luata din https://www.zimvie.com/content/dam/zimvie-corporate/en/spine/products/tm-ardis-interbody-system/TMArdisBrochure.pdf. Domnul doctor spune ca este o proteza din SUA si a fost dezvoltata la Stanford pentru fiul „patronului” de la Nike.

  3. Unii pacienti mentioneaza in review-urile de la Google ca li s-a cerut/luat telefonul imediat dupa operatie pentru a da un review. (e putin ciudata si multitudinea si cadenta review-urilor pozitive)

  Succes in investigatii!

  Un pacient

 2. Buna ziua,

  Felicitari pentru articol, ca pacient al celebrului neurochirurg Mindea m-am regasit in continutul acestui articol in proportie foarte mare.

  Ce voi povesti mai jos este pur subiectiv si individual, a fost experienta proprie in 2023 si nu doresc a fi generalizata, in acelasi timp sper si cred ca alti pacienti au avut o experienta mai buna si ca problemele lor medicale au fost rezolvate cu succes.

  Va fi un text destul de lung dar pentru cei care prefera concluziile punctuale:
  – Marketing de 5*, merita aplauze
  – Comunicare incompleta, intarziata si ineficienta
  – Tratarea cazurilor pe banda rulanta cu un usor grad de superficialitate(nu am simtit ca se tine cont de particularitatea cazului si simptomatologiei complete ale pacientului ci doar se aplica sablonul care generic se potriveste cel mai bine)
  – Preturi destul de mari (din pacate pentru mine 20.000€ pentru o ablatie pe doua nivele(decompresie microendoscopică) si un tratament biologic au insemnat ca am vizitat Constanta in extra sezon si m-a costat mai mult ca vara, fara a ma insanatosi in niciun fel). Pretul poate e justificat dar pentru mine nu a adus niciun beneficiu interventia chirurgicala.
  – Staff ANSI mediocru(detalii mai jos)
  – In 2023 implantul biologic cu Lyoplant a deventi tratament biologic si e facturat in serviciile medicale operatorii probabil pentru a evita ce e mentionat in articol.

  iar acum, pe larg:

  Experiența proprie cu domnul Mindea si echipa dansului a lăsat mult de dorit deși la prima vedere potențialul era mare, dar din păcate, in cazul meu, concluzia a fost că marketing-ul este genial; implicarea, grija fata de pacient si profesionalismul este doar aparent, in cel mai pur stil american.

  Am apelat la serviciile ANSI pentru o problema lombara, doua hernii de disc, ambele cu compresie radiculara bilaterala afectandu-mi ambele picioare(furnicaturi, amorteli, durere…). In urma consultului mi s-a propus o solutie operatorie pe care am acceptat-o. Am primit scrisoarea medicala in urma consultului iar solutia operatorie a fost doar pentru partea dreapta, vazand asta am luat legatura cu persoana de contact ANSII (celebrul deja Cristian Dobros) pentru a clarifica daca interventia va fi pe ambele parti sau doar pe partea dreapta, raspunsul a fost ca sigur vor face sa fie bine si discutam mai multe la CT-ul preoperator.

  Dezamagirea 1: Experienta CT-ului preoperator, care include si infiltratii „ghidate” CT, experienta este similara cu experienta la casa de marcat a unui hypermarket, cozi interminabile, fiecare client/pacient, are un timp alocat de doar 1-2 minute in care este preluata imagistica, teoretic pentru ghidaj (mari dubii asupra ghidarii), urmand trei intepaturi la un interval de cateva secunde intre ele, banuiesc ca sunt niste simple injectii intramusculare si departe de a fi infiltratii de tip epiduroliza sau foraminale cum s-ar astepta pacientul, in cazul acesta ghidajul dureaza ceva mai mult decat cateva secunde; dar adevarul este ca sunt marketate ca „infiltratii sub ghidaj CT”, o titulatura foarte generica, polimorfa si amibigua, asa ca, nu faceti ca mine si intrebati ce sunt, cum sunt realizate, la ce adancime si mai ales continutul. Spre bucuria mea am avut si ocazia sa clarificam daca interventia va fi pe ambele parti sau doar pe partea dreapta, spre surprinderea mea se va interveni doar pe partea dreapta pentru a nu destabiliza coloana, bun argument, dar nu inteleg de ce nu am primit informatia in timpul consultului sau macar dupa consult in convorbirea cu Cristian Dobros; bun, mi-am zis, superba treaba Cristiane (care la telefon mi-ai spus ca facem sa fie bine pe ambele parti) si astfel am dat 20.000€ pentru o ablatie pe doua nivele pe o singura parte si un tratament biologic(care inca nu stiu ce presupune si daca a fost facut sau nu), sa speram ca salvam macar piciorul drept si vedem ce mai facem pe viitor.

  Dezamagirea 2: Ziua operatiei incepe cu internarea in jurul orei 7:30(vorba vine), pana la ora 9 mi s-a pus branula iar pana la ora 17 nu a mai trecut nimeni prin salon, nici macar sa vada daca mai exist sau daca mai am suflu desi as fi preferat macar o telecomanda pentru amaratul de televizor din salon si un timeline aproximativ, nu ora fixa a operatiei(ca in statele unite ale americii), ca nu suntem absurzi, dar macar un update la cateva ore, in fine, la ora 17 am fost preluat si dus in blocul operator.

  Dezamagirea 3: In ziua externarii sunt vizitat de catre neuroghirurg, stam 3 minute la povesti, ii explic ca am exact aceleasi simptome ca inainte de operatie si mi se spune sa am rabdare. Foarte dezamagit de informatiile primite, într-adevăr atitudinea a fost foarte diplomata si respectuoasă dar lipsita de continut util.

  Dezamagirea 4: Sunt lasat in grija unei doamne din staff-ul ANSI, care fugitiv imi explica cum trebuie sa stau pe scaun si cum sa ma ridic din pat in urmatoarea perioada si imi inmaneaza o serie de documente  printre care si scrisoarea medicala de externare(varianta extinsa si varianta compacta). Le-am citi si spre surprinderea mea se pare ca nu prea bate planul de tratament din cele doua scrisori medicale, termenele calmant si analgezic sunt folosite interschimbabil dar si pentru antiinflamatoare, cand am vazut ca antiinflamatorul e analgezic pe o foaie si calmant pe alta am inceput sa imi pun semne de intrebare, mai ales ca era recomandat si un pansament gastric care era deja inclus in antiinflamator, dar se pare ca nu e o informatie cunoscuta de dansii. Codeina trebuie administrata stric la nevoie intr-un act, in celalalt de 2 ori pe zi timp de 7 zile dar tot strict la nevoie. Sun sa clarificam continutul scrisorii medicale(confuzia analgezic-calmant-antiinflamator si necesitatea de a folosi un pansament gastric aditional decat cel existent deja in antiinflamator) si imi dau seama dupa primul minut de conversatie ca am cunsotinte farmacologice mai bune decat doamna Petronela Onel, asistenta a domnului Mindea, desi sunt inginer software si o las balta necontinuand discutia(nu stia ca antiinflamatorul recomandat contine deja pansament gastric si a încercat sa imi explice ca pansamentul gastric e pentru antibiotic, nu pentru antiinflamator, atunci mi-am dat seama ca nu stie diferenta intre un pansament gastric(inhibitor de pompa de protoni) si un probiotic). Foarte interesant e ca in scrisoare de externare nu e mentionat nimic despre tratamentul biologic(vechiul implant biologic mentionat in articol), nici pana in ziua de azi nu stiu daca s-a efectuat si in ce a constat, dar ma asteptam sa fie mentionat in scrisoarea de externare avand in vedere ca diferenta intre pachetul operator cu si fara tratament biologic a fost de 8.000€ (4.000€ bucata e mentiunat in articol, am avut nevoie de doua bucati, bate calcului), in fine…

  Dezamagirea 5: In ziua externarii ma viziteaza si Cristain Dobros (mentionat mai sus, din staff-ul ANSI) care intra in salon cu poezia invatata si incepe sa recite(parafrazez, nu pot cita exact): Interventia chirurgicala a fost primul pas in recuperarea dumneavoastra, de acum inainte propriile actiuni vor ghida procesul de recuperare… il las sa termine poezie pentru ca o recita cu o cadenta impresionanta si ii spun ca sunt la fel ca inainte de operatie dar probabil dureaza pana cand voi vedea imbunatatiri. Ceea ce m-a frustrat a fost ca imi cere review pe Google reviews la sub 24 de ore dupa ce am iesit din operatie, precizand ca imi si explica daca nu stiu cum, m-am simtit ca la cel mai jegos service auto unde am fost sa imi rezolv o pana si mi se cere sa dau review ca sunt cel mai bun service din lume inainte de a prelua masina, aici mi-am dat seama ca oamenii din staff sunt fiecare asignati pe o actiune, similar unei linii de asamblare industriale si nu detin informatiile complete asupra cazului fiecarui pacient, pe langa faptul ca toti ma intrebau daca ma mai doare spatele desi nu am avut dureri lombare preoperator, problema erau paresteziile membrelor inferioare.

  Dezamagirea 6: Externare planificata la ora 12, efectiv am iesit din spital la ora 15 pe motivul ca a durat mai mult pana a fost completat concediul medical, nicio problema teoretica dar drumul de la Constanta pana acasa e de vreo 7 ore si nu chiar comod dupa o interventie chirurgicala realizata in ziua precedenta la ora 17.

  Dezamagirea 7: Cateva luni de la interventie, nicio imbunatatire.

  Concluzia subiectiva asupra propriului caz: 
  – analiza superficiala a cazului, dat cu ochiul peste RMN si propus o interventie chiar daca nu e cea optima sau cea completa 
  – comunicare ineficienta, 90% din timp discutiile sunt cu staff-ul ANSI si nu cu neurochirurgul 
  – pret destul de mare (dar nu ar fi o problema daca atitudinea si rezultatele ar fi fost pe masura) 
  – staff aparent pregatit daca intrebi din poezia invatata, orice deviere s-ar putea sa ii blocheze; singura exceptie a fost doamna care se ocupa de pacient in ziua premergatoare internarii, ziua cu analizele medicale preoperatorii, jos palaria pentru dansa, e un exemplu de profesionalism, a fost singura care a dat impresia, autentic, ca ii pasa de pacient si de caz. 
  – 0% imbunatatire postoperatorie, aici cu siguranta depinde si de materialul clientului, nu vreau sa pun la indoiala abilitatile tehnice si medicale ale domnului Mindea, adevarul e ca nu am iesit mai rau din operatie, putea fi si mai rau daca stau sa ma gandesc mai bine…

 3. Confirm 100% ceea ce se specifica in articol referitor la procedura premergatoare derularii interventiei chirurgicale, inclusiv evenimentele conexe si cele ulterioare. Am fost implicat, nu personal, ci ca apartinator al unui pacient. Am avut de la inceput banuieli personale legate de dispozitivele medicale utilizate, precum si semne de intrebare legate de lipsa de transparenta a celor implicati, insa am preferat sa vad rezolvata problema. Si s-a rezolvat, cel putin pentru ceea ce vad acum prin comparatie cu ceea ce a fost anterior. Voi vedea cum va evolua situatia in continuare. Totul pentru mine s-a petrecut in 2023, inclusiv controale periodice/infiltratii. Totul pe lume are un pret, inclusiv lacomia medicului (pentru preot, ma abtin, poate escroc tinand cont de informatiile din articol. Am alta viziune personala asupra acestei profesii, care nu se pliaza pe comportamentul manifestat de subiectul articolului.). Felicitari autorului investigatiei. La mai multe cu acelasi profesionalism ….. si poate faceti si training cu mai mult de 95% (cred ca e mai mare procentul :), dar vreau sa fiu optimist) dintre cei care se autointituleaza astazi ziaristi.

 4. Eu nu am ajuns să mă operez din cauza costului ridicat ( am hernie de disc L5 S1 și unul din discuri este spart) Dl doctor a spus că trebuie înlocuit acel disc cu o proteza orice altceva nu va rezolva problema.Ex. proteza + operatie mă costa 10,15, sau 20000 de euro în funcție de proteza, mai buna mai puțin buna cică.Mergand și la alți medici am aflat că acea proteza se mai numește și „cușcă” și că ar costa 200-300 eoro.Unul dintre doctori chiar l-a făcut hot, pungaș etc .Am zis că poate sunt doar invidioși pe Mindea dar acum pare că au avut dreptate.Nu știu operatia in sine cum o face, din ce spunea el că nu intra din lombar ci din lateral cumva că e o tehnica care doar el o practică în România.Acum vom vedea, sa se spună clar cine are dreptate și să nu se piardă dosarul său sa îl claseze pe lipsa de probe sau nu știu ce .

 5. Bună ziua.Eu am fost dus cu vorba după ce am plătit pentru o consultatie și un rmn ,sa mai fac niște infiltratii,între 3 și 6 și dupa s- ar putea sa fiu bine.Asa ca după 3 am început sa spun ca nu se simte nimic și mi se răspundea ca să am răbdare, bineînțeles pe banii mei.Asa ca după 5 vizite a câte doua infiltratii, am decis ca nu mai are rost sa continui,am rămas și fără bani.
  Se pot recupera cumva acești bani? Sau măcar sa putem sa ne adunam mai multe persoane și sa -l demascam pe asa om binevoitor care profita de bunătatea noastră.

 6. Am fost și eu pacienta dr Mindea , diagnostic pus de dumnealui Discopatie multiple nivele ,am făcut 2 tratamente biologice și 3 infiltrații , nu am nici un rezultat !!!
  Aș dori să mă pune-ți și pe mine în legătură cu pacienții sau avocatul care îi reprezintă .
  Mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare