vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Bugete de milioane

PUNCTE-CHEIE: Bugete de milioane

Ford Otosan Romania a încheiat un contract de credit în valoare de 435 mil. euro pentru finanțarea viitoarelor modele de la din Craiova, Electrica a aprobat un buget de investiții în valoare de 1,12 mld. lei pentru acest an, iar JT Grup Oil a finalizat prima etapă de dezvoltare a terminalului său de produse petroliere.

Iată ce s-a întâmplat în mediul de business românesc în săptămâna 25-31 martie: 

Ford Otosan Romania a încheiat un contract de credit în valoare de 435 de milioane de euro, pe termen de 7 ani, cu un sindicat bancar condus de Société Générale şi filiala sa din România, BRD. Fondurile vor contribui la finanţarea viitoarei generaţii a Ford Transit Courier şi Ford Tourneo Courier, precum şi la lansarea noului Ford Puma, inclusiv a variantelor complet electrice ale acestor modele, la uzina Ford Otosan din Craiova.  „Uzina noastră de la Craiova joacă un rol semnificativ în stabilirea poziţiei de lider a Ford Otosan în producţia de vehicule electrice în Europa. Suntem încântaţi să anunţăm semnarea unui acord de credit sindicalizat pentru finanţarea proiectelor de investiţii în curs, în vehicule şi inginerie la uzina de la Craiova, pentru a materializa planurile noastre de creştere în Europa. Acest credit este un pas strategic care evidenţiază importanţa uzinei de la Craiova în planurile de viitor ale Ford Otosan”, a declarat Gül Ertuğ, CFO-ul Ford Otosan.

Consiliul de Administrație al furnizorului şi distribuitorului de energie electrică Electrica a aprobat un buget de investiții în valoare de 1,12 miliarde lei pentru acest an, precum și prelungirea mandatului directorului general Alexandru-Aurelian Chiriţă până la data 31 decembrie 2024. Din bugetul de investiții, suma de 878 milioane lei este dedicată filialei Distribuţie Energie Electrica Romania SA; 63 milioane lei pentru Electrica Furnizare SA; 69,9 milioane lei pentru Electrica SA individual (ELSA); 10,3 milioane lei pentru Electrica Serv SA; 106,1 milioane lei pentru Sunwind Energy SRL (SWE).

Grupul elen Public Power Corporation (PPC) a anunțat finalizarea, prin intermediul subsidiarei sale PPC Renewables, achiziţiei parcului eolian de 84 MW deţinut de Lukoil în România. Parcul eolian este situat în localităţile Dorobantu şi Topolog şi generează mai mult de 200 GWh de energie electrică pe an. „Tranzacţia a fost realizată printr-un proces competitiv, cu participarea unor companii internaţionale, în timpul căruia PPC Renewables a fost selectată ca ofertant preferat”, arată compania.

Producătorul de medicamente Antibiotice Iași a pus în funcțiune centrala electrică fotovoltaică de 2,5 MW, în urma unei investiții totale în valoare de 11,8 milioane lei. O parte din fonduri, respectiv 4,07 milioane lei, au fost acordate de Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului Național de Redresare şi Reziliență (PNRR). „Centrala electrică fotovoltaică asigură producerea unei cantități anuale de energie electrică care va acoperi 26,4% din necesarul funcționarii platformei industriale de la Iași, prin raportare la consumul înregistrat în anul 2021. Noua facilitate va produce, în medie, 3.500 MWh/an, reducând amprenta de carbon cu peste 2.000 de tone anual și va contribui, astfel, la dezvoltarea rezilienței la schimbările climatice prin reducerea emisiilor cu efect de seră”, arată compania. Centrala este amplasată pe platforma companiei și se întinde pe o suprafață construită de 31.428 m2, fiind instalate 4680 panouri fotovoltaice.

JT Grup Oil, jucător pe piaţa distribuţiei de carburanţi, a finalizat prima etapă de dezvoltare a proiectului JT Terminal, terminal privat de produse petroliere din România. Valoarea investiţiei în prima fază a proiectului a fost de 15 milioane de euro. „Odată cu finalizarea lucrărilor de infrastructură a fost închis şi contractul de finanţare obţinut din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) prin care compania a beneficiat de 11 milioane de euro”, anunţă compania. Investiția totală în proiect se ridică la 25 milioane de euro, obţinută din trei surse de finanţare – capital propriu, credit de investiţie acordat de UniCredit Bank Romania şi finanţare prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul E.ON, a înfiinţat, în parteneriat cu Primăria Medieşu Aurit, reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în patru localităţi din judeţul Satu Mare. Cele patru reţele de distribuţie însumează peste 28 de kilometri de conducte şi branşamente de gaze naturale, valoarea totală a investiţiilor ridicându-se la circa 3,2 milioane de lei. ”Patru localităţi ale comunei Medieşu Aurit: Băbăşeşti, Potău, Iojib şi Româneşti au fost racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în urma investiţiilor făcute de compania Delgaz Grid, în parteneriat cu autorităţile locale”.

Producătorul de pavele şi borduri Symmetrica a anunțat o nouă investiţie într-o fabrică de pavaje şi dale din beton, în valoare de 48 de milioane de euro. Noua unitate de producţie va fi amplasată pe un teren de peste 120.000 mp, în apropiere de Bucureşti, în Bolintin Vale, judeţ Ilfov, şi va fi inaugurată în această toamnă. 

Grupul TeraPlast a finalizat achiziția Grupului Wolfgang Freiler, intrând în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler GmbH & Co KG, Itraco GmbH, Polytech Industrie Kft, Sorgyari Ipari Park Kft și Pro-Moulding Kft. Pentru aceste acțiuni, Grupul TeraPlast a plătit suma de 16,53 milioane de euro către familia Uhl. Pentru finanțarea tranzacției, Grupul TeraPlast a contractat un credit de investiții de la Banca Transilvania, în valoare de 13 milioane de euro.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare