miercuri, noiembrie 6, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticGalațiul revine în Epoca de AUR: primarul din anii '90 vizează "cartierele...

Galațiul revine în Epoca de AUR: primarul din anii ’90 vizează „cartierele muncitorești”

Săptămâna trecută publicam un articol despre mesajele nescrise ale unui ziar electoral pe care l-am primit, gratuit, la Iași. Ulterior, am plecat spre Galați unde, pe toate mașinile din parcare, am remarcat un pliant al Partidului Conservator Democrat (PCD), respectiv al lui Eugen Durbacă. Aflat în campanie electorală, fostul primar al municipiului Galați (în perioada ‘92-2000) candidează, la cei 81 de ani, din nou pentru funcție. Ce mi-a atras atenția, căci nu îmi propun să iau la mână toate materialele din cutia poștală sau primite pe stradă până la alegerile din 9 iunie, este strategia aleasă de PCD și formatul său cu influențe comuniste. 

Pentru început, despre politicianul Eugen Durbacă:

Este, poate, cel mai cunoscut și activ traseist politic. Trecând prin 14 partide până în prezent, Durbacă și-a început cariera politică în regimul comunist. 

Potrivit website-ului său de prezentare, s-a născut în 1943, în Bacău, a absolvit Liceul „George Bacovia” (astăzi Colegiul „Ferdinand I”) și a urmat cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Iași (actuala Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi”), pe care a absolvit-o în 1966.

Ulterior, a absolvit Academia de Studii Economice „Ștefan Gheorghiu” în 1984 și, “zece ani mai târziu, Eugen Durbacă a studiat Management Administrativ în Grecia, la Management Services International”.

Și-a început activitatea politică în anii ‘70, când devenea și membru supleant al CC al PCR, potrivit puterea.ro. La primele alegeri locale, din februarie 1992, a candidat la Primăria Galați și a câștigat, obținând primul mandat de primar. “În anul 1992, Eugen Durbacă a candidat la funcția de primar al municipiului Galați și a câștigat alegerile de două ori consecutiv, între anii 1992 – 1996 și 1996 – 2000. La finalul primului mandat, în 1996, acesta a devenit și senator, însă și-a prezentat demisia în Parlamentul României pentru a fi alături de gălățeni”, arată website-ul său. Ziarul Ziua scria*, în iunie 1996, că Durbacă, candidat din partea PDSR, a fost votat “în unanimitate, în cartierele muncitorești”, o informație relevantă pentru modul în care politicianul alege să-și facă acum campania. În 2004 a fost ales preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, urmând ca în 2008 să devină vicepreşedinte în aceeași instituție.

În 2012 a fost ales senator, iar în 2016 a devenit deputat.

În jurul său s-au învârtit diferite scandaluri, de la falsificarea dosarului său de revoluționar, pensionarea sa abuzivă, la dosarul „Aviasan”, referitor la vânzarea unui teren de 40 de hectare care aparţinea unei baze aeriene utilitare situate la ieșirea din Galaţi, spre Vânători, dosar în care au fost implicați deputatul Mihail Boldea și Mircea Marosy, ginerele lui Durbacă. 

Ca politician, campaniile sale electorale s-au apropiat, întotdeauna, de penibil. În anul 2000, Evenimentul Zilei scria**: “Eugen Durbacă, candidatul ApF pentru funcția de primar al Galațiului este acuzat că și-a făcut propagandă electorală ilegală. Vineri seara, în cartierul Siderurgiștilor din Galați, o scenă mobilă, tractată de un tractor, se plimba prin cartier, îndemnînd gălățeni să-l voteze pe Eugen Durbacă. Oameni lui Durbacă, membri ai ApR, au împărțit bere gratis pînă și copiilor”. Tot atunci, la intrarea în secțiile de votare, echipa lui împărțea pliante și bonuri valorice în schimbul cărora, la Barul local Ring, puteau primi o bere gratis.

Campanie electorală în 2024, educație în comunism

Mesajul candidatului pentru electorat este următorul: „Eu sunt GENERAȚIA care a CONSTRUIT ROMÂNIA MODERNĂ. Cei care au fost alături de mine Nu sunt PENSIONARI, ci FĂURITORI. ACEȘTIA TREBUIE RESPECTAȚI și APĂRAȚI de către toate generațiile și de Instituțiile Statului. Te invit alături de mine pentru a instaura RESPECTUL la Galați” – text redat exact din pliant.

Durbacă face apel la ceea ce simt majoritatea vârstnicilor: lipsa de respect față de generația lor, după o viață întreagă de muncă. În orașul Galați, această muncă este tradusă, în majoritatea populației, în industrie, fie în combinat, fie în Șantierul Naval și, de regulă, în joburi practice. De aceea pliantul electoral expune echipa candidatului cu funcțiile pe care le dețin: lăcătuș, electrician, brutar, macaragiu, magaziner cfr, urmați de economiști, profesori, asistenți medicali.

Echipa de campanie profită, astfel, de contextul socio-profesional al orașului și de masa la care a avut succes în primele sale mandate. De asemenea, din ce am observat, gălățenii au o cultură aparte în a se identifica cu meseriile lor, având zone dedicate în oraș denumite după meserii – Zona “La cocsari”, de exemplu, cunoscută de toți locuitorii. Meseriile expuse evidențiază legătura cu votanții și încearcă să demonstreze că persoanele cu o viață obișnuită pot ajunge la conducere și vor face schimbările necesare. Fotografiile, de asemenea, nu sunt realizate de profesioniști – ori pentru că nu au avut buget, ori pentru a veni în completarea impresiei de oameni de rând, nu elitele politice, care pot reprezenta schimbarea. 

Durbacă candidează din partea Partidului Conservator Democrat, înființat prin sentinţa civilă nr.13/P/2021 pronunţată în dosarul nr.1492/3/2021 de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a Civilă, în şedinţa publică de pe data de 26.03.2021. 

*Ziua, iunie 1996 (Anul 3, nr. 595-618)1996-06-04 / nr. 597

**Evenimentul Zilei, iunie 2000 (Anul 9, nr. 2416-2441)2000-06-19 / nr. 2431

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare