marți, decembrie 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneÎPS Teodosie, sfat pentru o femeie abuzată psihologic de soț: "Să își...

ÎPS Teodosie, sfat pentru o femeie abuzată psihologic de soț: „Să își ducă crucea. Soluția este să nu vă despărțiți”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie răspunde, cu regularitate, întrebărilor enoriaşilor în cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea. Este, de asemenea, cunoscut pentru declarațiile sale prin care îndeamnă femeia să se supună bărbatului, să accepte și să tacă, în cazurile de violență domestică. 

Update. Arhiepiscopia Tomisului a transmis printr-un comunicat de presă, în urma scandalului, că aprecierea unui abuz o face legea statului, iar ÎPS Teodosie a oferit „o soluţie strict duhovnicească”: „Aprecierea unui abuz sau a unei violențe o face legea statului, prin organele abilitate. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oferit o soluție strict duhovnicească. Dezavuăm interpretările pline de reproș care s-au stârnit pe seama sfaturilor solicitate și oferite cu bună credință”

Știre inițială:

Recent, în cadrul emisiunii, ÎPS Teodosie a sfătuit o femeie, care a spus că a fost abuzată psihologic de soț, „să își ducă crucea” și să se roage ca Dumnezeu ”să-i suplinească” bărbatului empatia.

„După mulți ani de căsătorie, s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie. Aș putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza de lipsei de empatie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susținut. Există vindecare? Care e soluția?”, au fost întrebările adresate de o femeie Arhiepiscopul Tomisului.

„Poate exista și vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ți duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie pentru că ai un legământ. Soluția este să nu vă despărțiți. Vindecarea o da Dumnezeu”, a răspuns Arhiepiscopul Tomisului.

Conform Legii 217/2003, Art. 3 “violența domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.”

Doar anul acesta, peste 16.000 de femei au avut curajul să meargă la poliție și să declare că sunt victime ale violenței domestice. „În primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au emis 5.040 de ordine de protecție provizorii, 2.066 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică, dintre care 24.380 în mediul urban și 24.634 în mediul rural”, a transmis, duminică, Inspectoratul General al Poliției Române, într-un comunicat de presă.

Amintim că Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis în judecată în urma unei investigații Recorder, publicată în 21 noiembrie, despre mita și traficul de influență care leagă politica de Biserică. 

https://youtu.be/BUj1sQBVKp8
Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

  1. Este greu de înțeles cum în secolul 21, încă mai auzim astfel de sfaturi care încurajează femeile să îndure abuzul psihologic în loc să caute ajutor și protecție. Cuvintele ÎPS Teodosie sunt nu doar descurajatoare, dar și periculoase pentru victimele violenței domestice. Cum putem să ne asigurăm că mesajele de acest tip nu vor mai fi răspândite și că victimele vor primi sprijinul și îndrumarea necesară pentru a ieși din astfel de situații? Este timpul să punem mai mult accent pe protecția și drepturile victimelor, nu pe îndurare și suferință.

  2. Este incredibil de dezamăgitor să văd că ÎPS Teodosie îndeamnă femeile să accepte abuzul psihologic sub pretextul „durerii crucii” și a legământului de cununie. Cum poate Biserica să susțină astfel de sfaturi în loc să protejeze și să sprijine victimele violenței domestice? Nu ar trebui să promovăm protecția, respectul și drepturile fundamentale ale femeilor în toate aspectele vieții, inclusiv în căsnicie? Este timpul să reexaminăm și să schimbăm astfel de perspective pentru binele tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare