Actualul adjunct, Mircea Geoană, care ocupă această poziție din 2019, este așteptat să demisioneze pentru a candida la alegerile prezidențiale din România, au declarat oficiali NATO pentru publicația Politico.
Vezi și Totul despre Mircea Geoană. Și, mai ales, ce-ar vrea el să uiți…
Mircea Geoană nu a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale, însă pare că se află în campanie electorală nedeclarată prin țară de luni de zile. De asemenea, în iulie, a depus o cerere oficială pentru a-și înregistra sigla de campanie „Mircea Geoană 2024 președinte”.
Revenind la NATO, Politico scrie că există un consens general printre aliați că un est-european ar trebui numit ca adjunct al lui Rutte, iar discuțiile se învârt între două femei din Macedonia de Nord și Bulgaria, respectiv vicepreședinta Partidului Socialiștilor Europeni la nivel european Radmila Šekerinska și fostul vicepremier al Bulgariei și fost comisar european Mariya Gabriel. „Este foarte posibil ca postul să revină unei femei din Europa de Est”, a declarat fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pentru POLITICO.
Rutte va prelua conducerea NATO la 2 octombrie.
În timp ce acești doi candidați din Balcani sunt considerați favoriți, există și alți candidați propuși. precum fostul prim-ministru al Letoniei, Krišjānis Kariņš. Polonia și Turcia – ambele cu instituții militare serioase – iau în considerare posibilitatea de a-și oferi proprii candidați, potrivit a doi diplomați NATO.
Rolul principal al titularului funcției este să îl înlocuiască pe șef și să prezideze reuniunile de două ori pe săptămână ale celor 32 de ambasadori din Consiliul Nord-Atlantic sau orice reuniune de urgență, inclusiv Consiliul NATO-Ucraina. În mai 2021, Geoană a prezidat reuniunea informală a miniștrilor de externe NATO de la Berlin, când Jens Stoltenberg a fost diagnosticat cu Covid.