După mai bine de două decenii în care preotul Nicu Chiriță s-a jucat de-a Meșterul Manole cu banii publici pe care i-a tot primit, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Tribunalul Teleorman, au dispus în prima parte a lunii august reținerea acestuia. Situația a fost una de scurtă durată, iar preotul a ajuns acum să fie pus doar sub control judiciar. Să tot furi din banii bisericii!
Amintim faptul că Nicu Chiriță e cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare cu consecințe deosebit de grave, ambele în formă continuată. În urma acestei activități infracționale de-a dreptul frenetice, mascată sub haine preoțești, rămâne un prejudiciu de 5 milioane de lei. Atât au estimat organele de anchetă.
Curtea de Apel București a decis „luarea față de inculpatul CHIRIŢĂ NICU a măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă ce 60 de zile , de la data de la 02.09.2024 la data de 31.10.2024, inclusiv. În temeiul art.215, pe durata măsurii controlului judiciar inculpatul Chiriţă Nicu este obligat sa respecte următoarele obligaţii: a)să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară și instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b)să informeze de îndată organul de urmărire penală sau instanța de judecată care a dispus măsura cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat, respectiv Poliţia Alexandria, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; d) să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a instanței de judecată; f) să nu se apropie de persoanele vătămate si martorii din cauză (ce urmează a fi indicaţi de procuror) şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.”
Din cercetările făcute de organele de anchetă rezultă că, în perioada 2016 – 2022, folosindu-se de calitatea de funcționar, în mod repetat și în scopul realizării aceleiași rezoluții infracționale, ar fi falsificat, prin contrafacerea scrierii, mai multe înscrisuri, pentru justificarea unor sume de bani primite din bugetul local, respectiv național, ca titlu de sprijin financiar pentru reparații și construcții la lăcașurile de cult al căror responsabil este.
De asemenea, în perioada 2016 – 2021, în aceleași condiții, din sumele de bani obținute cu titlu de sprijin financiar de la bugetul local, respectiv național, și-ar fi însușit diverse sume din conturile bancare ale celor două parohii, prin retrageri de numerar de la bancomate și de la casieria unității bancare, și ar fi efectuat plăți pentru achiziții de bunuri și servicii în interes personal și pentru alte persoane, prejudiciul total fiind de peste 4.900.000 de lei.