Diana Șoșoacă și-a chemat susținătorii la un protest în fața Curții Constituționale duminică dimineață, sub sloganul „pentru apărarea drepturilor care ne sunt încălcate”.
Potrivit liderului SOS, Curtea Constituţională nu poate lua în considerare articole de presă sau opinii jurnalistice sau politice atunci când analizează candidaturile.
„Absolut toate condiţiile au fost îndeplinite. Curtea Constituţională nu poate lua în considerare articole de presă sau opinii jurnalistice sau politice! Nu poate lua în considerare decât eventuale decizii definitive ale instanţelor de judecată dacă există! În rest trebuie să verifice din punct de vedere constituţional îndeplinirea condiţiilor: cetăţenie română, domiciliul în România, decizii de interdicţie a candidaturii şi condamnări, ceea ce nu este cazul. Vă amintesc că neconstituționala CCR a menţionat opinii jurnalistice şi politice ca motiv de respingere, ceea ce încalcă Constituţia României şi CEDO.
Semnăturile nu pot fi verificate decât de procurori şi trebuie proces. Procedura necitării este una neconstituţională şi este obligatorie când ai dovezi depuse împotriva unui candidat, pentru a se respecta dreptul la apărare al cetăţeanului”, a precizat Şoşoacă într-un comunicat de presă.
Curtea Constituţională a anunţat sâmbătă că, în urma deliberărilor, a admis cu majoritate de voturi contestaţiile formulate de Amalia Bellantoni şi Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.
Amalia Bellantoni şi Mihai Gheorghe Ursa au acuzat-o pe Șoșoacă de „ură rasială”, „semnături de susținere false”, „nerespectarea statutului partidelor și încălcarea Constituției”.