luni, aprilie 21, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticSimona Spătaru: "Dosarele trebuie să se închidă pe rechizitorii, cu soluții din...

Simona Spătaru: „Dosarele trebuie să se închidă pe rechizitorii, cu soluții din partea procurorilor și nu prin prescriere. Prescriere înseamnă că cineva nu și-a făcut treaba”

Raportul anual prezentat azi de Înalta Curtea de Casație și Justiție a produs numeroase dezamăgiri și revolte în rândul societății civile și chiar printre politicieni. Pentru că, din păcate, el nu a făcut altceva decât să confirme degradarea actului de justiție în ultimii 10 ani și felul în care justiția din România a uitat să facă dreptate.

Prezentată în raportul pe 2023 ca fiind „provocarea numărul 1 a sistemului de justiție”, încărcarea magistraților cu dosare a fost rezolvată în unele cazuri cu ajutorul prescripției, cazuri celebre de corupție fiind tărăgănate ani de zile până când faptele s-au prescris.

Senatoarea USR Simona Spătaru, membră a Comisiei juridice din Senat și care a participat la ședința de bilanț a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a remarcat că prezența președintelui interimar Ilie Bolojan la ședință nu a făcut ca întâlnirea să devină o adevărată analiză a activității magistraților, ci a fost un simplu exercițiu în festivism și declarații care nu spun nimic.

Domnul Bolojan a încercat să nu pună degetul pe rană și doar a cerut ca Justiția să fie mai aproape de cetățeni. Dreptatea nu se face însă prin prescriere. Dosarele trebuie să se închidă pe rechizitorii, cu soluții din partea procurorilor și nu prin prescriere. Prescriere înseamnă că cineva nu și-a făcut treaba”, explică senatoarea USR Simona Spătaru.


Deputata USR Oana Murariu atrage atenția că președintele Ilie Bolojan a vorbit la bilanțul ÎCCJ despre necesitatea unei exigențe mult mai mari în evaluarea magistraților, în condițiile în care judecătorii Curții Supreme nu mai sunt DELOC evaluați potrivit noilor legi ale Justiției din 2022.

În 2022, USR a propus amendamente care vizau și evaluarea magistraților astfel încât aceasta să reflecte realitatea – cu consecințe acolo unde există probleme mari, inclusiv – de ce nu? – eliberarea din magistratură în cazul a două calificative „insuficient” Așa cum vă puteți imagina, s-au respins, inclusiv prin votul colegilor domnului Bolojan”, spune deputata USR Oana Murariu.


La rândul său, deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, arată că numai în acest început de an ÎCCJ a dat două hotărâri care avantajează inculpații: în cazul cămătarilor și în cazul infracțiunii de luare și dare de mită, stabilind că termenul pentru prescripție se calculează de la momentul cererii, ceea ce înseamnă că prescripția poate interveni mai repede, niciuna dintre ele nefiind de natură să crească încrederea în justiție.

Este revoltător câtă ipocrizie instituțională se ascunde în spatele acestor bilanțuri. ICCJ, alături de marile parchete, mimează eficiența și reformarea, dar adevărul este că degradarea justiției s-a produs tocmai din interior, cu sprijinul unor magistrați care au format o rețea antireformistă profund nocivă. Totul s-a întâmplat sub oblăduirea lui Klaus Iohannis, un personaj care și-a pus mandatul în slujba celor mai dubioase cercuri de putere. Iar acum, același Sistem ne propune, cu același cinism, un nou exponent al găștii GRIVCO – Crin Antonescu – un Iohannis mai volubil, dar la fel de loial intereselor care au distrus încrederea oamenilor în justiție. În acest context, rolul viitorului președinte devine esențial. Avem nevoie de un lider care nu este tributar sistemului corupt, de cineva care să pună din nou în centrul actului de justiție ideea de echitate și demnitate. Un președinte slab sau compromis va adânci căderea în mocirlă”, spune Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

INVESTIGATORIA
INVESTIGATORIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare