marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAproape 6000 de români au semnat până acum petiția care interzice vânătoarea...

Aproape 6000 de români au semnat până acum petiția care interzice vânătoarea de trofee

În luna martie, INVESTIGATORIA arăta cum Ministerul Mediului, condus la Tanczos Barna, face eforturi pentru scoaterea de sub protecție a unor specii de animale sălbatice, precum urșii, râșii și pisicile sălbatice. Între timp, ursul uriaș Arthur a fost ucis de un prinț austriac într-o arie protejată din județul Covasna. Momentul a trezit emoție publică și s-a lansat astfel o petiție publică pentru interzicerea vânătorii de trofee.

Petiția a luat amploare în numai câteva ore și, până acum, aproximativ 6000 de români au semnat-o, revoltați de faptul că unii privilegiați ajung să ucidă exemplare rare de animale sălbatice în pădurile țării.

Puteți semna și voi petiția Declic aici.

Vânarea urșilor este una dintre cele mai bănoase activități posibile în România. Ca să ne facem o idee, recoltarea unui exemplar de urs nu coboară niciodată sub suma de 5000 de euro, dar poate ajunge, în funcție de anumite caracteristici ale animalului (blana, osatura) chiar și la 30.000 de euro.

Dacă, prin studiul comandat în martie de Tanczos Barna, supranumit „prințișorul composesoratelor”, se va ajunge la concluzia că populația de urs e foarte numeroasă și extrem de periculoasă pentru om, atunci simplul fapt că s-ar aproba recoltarea a 500 de urși la nivel național ar duce la câștiguri imense.

Și trebuie să ținem cont că vânătoarea nu e o activitate a oamenilor cu venituri modeste. Foarte mulți parlamentari sunt gestionari de fonduri cinegetice, fie direct, fie prin interpuși. De asemenea, partidele de vânătoare sunt adeseori prilejuri de întâlnire a unor persoane foarte influente din mediul politic și economic, uneori chiar și lideri de stat, așa că sumele de bani care se obțin din povestea asta pot amețitoare.

Iarăși, nu putem trece cu vederea nici faptul că populația cea mai numeroasă de urși din România se găsește exact în județene cu cetățeni de etnie maghiară, așa că beneficiul scoaterii de sub protecție a urșilor, râșilor și pisicilor sălbatice se duce preponderent către Mureș, Harghita sau Covasna, adică exact acolo unde vânează prietenii „prințișorului composesoratelor”, acum ministru.

În petiția lansată cu numai câteva ore în urmă, semnatarii cer interzicerea totală a vânătorii de trofee.

Vânătoarea de trofee trebuie interzisă, sub orice formă. Pentru asta trebuie închise toate portițele care astăzi sunt deschise. Când soluția letală este singura rămasă, atunci ar trebui să fie prezent și un jandarm și un comisar de mediu. Împușcarea ar trebui evitată, prioritizându-se tranchilizarea, urmată de eutanasie. Pentru a pune capac vânătorii de trofee, toți urșii morți vor trebui incinerați, după ce se vor fi prelevat probe de ADN. Această practică se aplică deja cu succes pentru protejarea elefanților. Pentru a salva această specie, orice captură de fildeș este incinerată, oriunde în lume.„, se arată în cuprinsul petiției.

Cu privire la uciderea ursului Arhur, ministrul Mediului sugerează foarte relaxat că pentru partida de vânătoare a prințului Emanuel von und zu Liechtenstein s-a acordat o derogare, prezumtiv pentru un „urs-problemă”. În realitate, însă, nu a fost ucis un urs-problemă, ci unul dintre cele mai valoroase exemplare de urs nu doar din România, ci și din Europa.

Sursă foto – Agent Green

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare