marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticDupă o săptămână, Iohannis a reacționat la discursul lui Viktor Orban: "E...

După o săptămână, Iohannis a reacționat la discursul lui Viktor Orban: „E nevoie de clarificări publice din partea UDMR”

La o săptămână după ce Viktor Orban, premierul Ungariei, a făcut la Băile-Tușnad o serie de declarație anti-europene și rasiste, președintele Klaus Iohannis a avut, în sfârșit o reacție. Acesta cere liderilor UDMR să vină cu explicații în legătură cu motivele care i-au determinat să aplaude discursul liderului de la Budapesta.

Au trecut destule zile de la discursul lui Viktor Orban din cadrul unei manifestații publice de la Băile Tușnad, discurs care a generat iritare în societatea românească. În tot acest timp, partidele politice s-au ferit să se pronunțe pe subiect, iar liderii UDMR au evitat aproape complet discuțiile pe această temă. Kelemen Hunor, liderul UDMR, a fost singurul care a făcut declarații pe marginea subiectului, luând partea Budapestei și susținând că Orban nu poate fi catalogat drept rasist.

În cele din  urmă, președintele Klaus Iohannis a decis să răspundă la așteptările populației și a abordat subiectul în cadrul conferinței de presă comune pe care o avea programată împreună cu Maia Sandu. În esență, Iohannis consideră că UDMR a acționat iresponsabil în raport cu interesele statului român, iar aplauzele de acolo trebuie explicate cumva.

Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare în coaliție.”

în legătură cu declarațiile lui Orban pe teritoriul țării noastre, Iohannis punctează faptul că situația e problematică pentru statul român, însă crede că nuanțarea discursului la Viena de către Viktor Orban e un semnal că acesta a înțeles că discursurile cu tentă rasistă și anti-europeană nu sunt normale.

E la fel de regretabil că un demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Sunt valabile indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că s-a aflat în Transilvania e o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că e o problemă pentru noi. E adevărat că între timp premierul Orban a încercat la Viena să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, e un semn că și-a dat sema că așa ceva nu merge în UE. Nu e rolul meu să dau lecții de politică sau oratorie, dar nu pot să nu mă disociez clar de ideile vehiculate acolo.

CONTEXT

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a făcut o serie de declarații problematice în cadrul unui eveniment organizat la Băile Tușnad. Viktor Orban a spus că strategia UE în Ucraina a eșuat, criticând sprijinul acordat Ucrainei în război și poziționându-se ca aliat al Moscovei din cadrul Uniunii Europene. Acesta a mai spus că Europa este amenințată de migranți, făcând și o serie de declarații rasiste despre „amestecul raselor”. La eveniment au participat și lideri ai UDMR, printre care s-a numărat ministrul Mediului, Tanczos Barna, precum și liderul partidului Kelemen Hunor.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare