În România, fondurile de vânătoare sunt adevărate mine de aur. Iar spre deosebire de cele de câmpie, fondurile din zonele montane, de unde se pot recolta căpriori, mistreți sau urși, devin mize pentru care, de multe ori, se trece peste lege sau peste sentințe judecătorești. Iar Ministerul Mediului nu e străin de aceste practici, ba dimpotrivă, sunt situații în care se implică în joc activ, în favoarea asociațiilor cinegetice ale prietenilor cu protecție politică.
INVESTIGATORIA vă prezintă în exclusivitate cum secretarii de stat Teodor Dulceață și Robert Szep au încălcat punctual o hotărâre judecătorească, de dragul unei asociații de vânătoare ce aparține lui Sorin Florea, fostul șef al Gărzii Financiare, care figurează în dosarul spăgilor primite în ANAF și în Garda Financiară de la afaceristul Radu Nemeș în scopul de a proteja interesele firmei Excella Real Grup SRL.
Unde-i lege, se poate trece peste…
În România, legea spune că prioritatea la concesionarea unui fond de vânătoare revine celui căruia i-a expirat contractul, în cazul în care dorește prelungirea termenului sau proprietarului majoritar, persoană fizică sau juridică. Dacă cele două situații nu sunt îndeplinite, atunci legea dă dreptul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să scoată la licitație fondul de vânătoare. E o clarificare necesară, care ne va ajuta să spunem povestea obiectiv, prin raportare constantă la lege.
Ei bine, în județul Vrancea există un fond de vânătoare extrem de bun, și anume fondul nr. 15 Căldări. Prin Hotărârea nr 5 din 15 decembrie 2021 emisă de Adunarea Generală a Obștilor Vrancea care deține în proprietate Fondul Cinegetic Căldări, Asociația DRF-Grupul Silvic Argeș a fost desemnată gestionar al respectivului fond.
În aceeași perioadă, pe site-ul Ministerului Mediului a fost publicat anunțul potrivit căruia la data de 21. 12.2021 urma să fie organizată o licitație pentru atribuirea dreptului de gestionare a faunei cinegetice pe Fondul 15 Căldări. Sesizând acest lucru, Asociația DRF, cea desemnată de proprietarul majoritar al fondului respectiv să îl gestioneze în continuare, a anunțat Ministerul Mediului că nu e cazul să organizeze licitație, pentru că fondul a fost deja dat în gestiune, potrivit legii, și a solicitat ca Ministerul să modifice anunțul și procedura de licitație, în sensul eliminării din lista fondurilor cinegetice ce urmau a fi atribuite prin licitație publică a fondului 15 Căldări din Vrancea.
Știind că lucrurile se pot complica, având în vedere valoarea respectivului fond de vânătoare, cei de la Asociația DRF au sesizat și Curtea de Apel Pitești pentru suspendarea procedurii de licitație anunțate de minister pentru acest fond. Instanța s-a pronunțat la sfârșitul anului 2021 și a dispus suspendarea procedurii de organizare a licitației publice din 21.12.2021.
Din nou, Ministerul Mediului a fost anunțat cu privire la sentința instanței și a răspuns avocatului asociației printr-o adresă semnată de secretarul general adjunct Teodor Dulceață că “având în vedere caracterul executoriu al sentinței pronunțate asupra cererii de suspendare, până la pronunțarea instanței de fond cu privire la anularea actelor administrative contestate, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a suspendat procedura de organizare a licitației publice pentru fondul cinegetic nr.15 Căldări, județul Vrancea.”
Practic, Ministerul Mediului, prin semnătura lui Teodor Dulceață, admitea, cu doar o zi înainte de data programată pentru licitație, faptul că instanța a dat o sentință executorie care impunea suspendarea procedurilor de licitație pentru acel fond de vânătoare. Și totuși, pe 21 12.2021, la sediul Ministerului Mediului, între orele 13 și 14 s-a desfășurat licitația publică pentru atribuirea dreptului de gestionare al fondului cinegetic nr.15 Căldări, iar câștigătorul licitației era Asociația Cinegetică DACIA. Referatul de adjudecare a fost semnat de secretarul de stat Robert Szep.
INVESTIGATORIA a discutat subiectul cu unul dintre reprezentanții Asociației DRF, și anume Cătălin Ușurelu, care a luat foarte în serios această luptă cu un sistem care nu recunoaște sensul legilor în România.
“Un ordin al secretarului de stat nu bate legea și au spus-o trei curți de apel până la ora asta: Curtea de Apel Cluj, Craiova și Gorj. Noi ne aflăm în acea situație. Majoritarii pe acest fond de vânătoare am făcut niște întâmpinări la minister, iar ministerul a decis să scoată fondul la licitație. Înainte să-l scoată la licitație, ne-au răspuns la o adresă în care spun că ei respectă ordinul al secretarului de stat. Ne-am adresat Curții de Apel Pitești și aceasta a suspendat procedura de organizare a licitației pentru Fondul Cinegetic 15 Căldări. Sentința e executorie, da? Unul dintre avocații noștri face o adresă la Ministerul Mediului și la adresă Ministerul răspunde că, potrivit hotărârii judecătorești cu titlu executoriu, Ministerul Apel și Pădurilor a suspendat procedura de organizare a licitației! Asta arată că au luat la cunoștință decizia instanței și, mai mult decât atât, au fost parte în proces, au avut reprezentanți și întâmpinare în proces. Cu toate acestea, au ținut licitația și a câștigat o asociație pe nume Dacia din București.
Un fond cum e Căldările este un fond extraordinar de bun, adică stă foarte bine. A mai fost o asociație înscrisă pentru acest fond. Dacă vă uitați la adresa celor două asociații, e aceeași. Sunt greu de probat blaturile, dar dacă nu vor ei, n-ai ce căuta acolo. Dacă-i încurci pe ei pe un anumit fond pe care au ei interes, te lupți cu morile de vânt. Și dacă te înscrii, îți respinge dosarul. La Minister cam astea sunt regulile, așa trăim în România și nu te poți lupta cu sistemul. În condițiile în care ei au suspendată organizarea licitației de o instanță, i-a durut undeva și tot au ținut licitația și au dat cui au vrut ei. ”, a declarat Ușurelu.
Omul lui Blejnar și pasiunea lui profitabilă pentru fondurile de vânătoare
Asociația Cinegetică DACIA are sediul în București, pe Calea Moșilor, și are 9 angajați. În anul 2021 a avut încasări de 1.953.347 RON și un profit de 1.318.180 RON.
Înființată în luna aprilie a anului 2019, Asociația DACIA aparține lui Sorin Florea, cunoscut ca fiind drept fostul șef al Gărzii Financiare din dosarul spăgilor luate împreună cu Sorin Blejnar de la afaceristul Radu Nemeș.
Numai că Sorin Florea a avut mai multe întrevederi cu procurorii DNA, care l-au cercetat în 2014 pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și favorizarea infractorului. DNA arăta faptul că, în cursul lunii iulie 2012, un comisar din cadrul Gărzii Financiare – structura centrală, la acea vreme, faţă de care se efectuau cercetări sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie a fost încunoştinţat asupra iminenţei realizării unui moment operativ. Informaţiile care nu erau destinate publicităţii – existenţa dosarului DNA şi momentul realizării operaţiunii de prindere în flagrant – au fost transmise acestuia de către colegii săi din Garda Financiară, respectiv de suspecţii Sorin Florea, Ciprian Mihail Fronea, Mădălina Buduleanu şi Eduard Cristian Tomescu.
Tot procurorii DNA l-au acuzat pe Florea că, în calitatea sa de șef al Gărzii Financiare, ar fi primit 300.000 euro în perioada mai 2011- iunie 2012 drept taxă de protecție de la firma lui Radu Nemeș, care făcea evaziune fiscală cu produse petroliere.
Cum a ajuns Florea interesat de fondurile de vânătoare? Probabil pentru că sunt atât de profitabile și necesită un efort minim și investiții puține. Așadar poți sta liniștit într-un birou de pe Calea Moșilor și obține un profit uriaș într-un timp foarte scurt. Se înțelege, deci, de ce s-a străduit atât de mult să obțină un fond de vânătoare precum cel din Vrancea, despre care toți cei care îl cunosc spun că e excepțional.
Ar mai trebui precizat și faptul că Asociația DACIA este una dintre entitățile consultate cu privire la monitorizarea urșilor în zonele montane, care este și una dintre preocupările majore de la vârful Ministerului Mediului.
Astfel, în anul 2019, un reprezentant al Asociației Cinegetice DACIA a fost în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița, la care a participat, în calitate de invitat pentru a analiza aspectele semnalate de către Primăria Comunei Moroieni și pentru a lua măsurile ce se impun în situația producerii unor incidente generate de animale sălbatice, respectiv urși.
Asociația Cinegetică Dacia pare a fi extrem de apreciată în cadrul licitațiilor pentru fondurile de vânătoare organizate de Ministerul Mediului. Potrivit documentelor consultate de INVESTIGATORIA, în cadrul unei singure reprize de licitații, asociația lui Sorin Florea a câștigat gestiunea nu doar a fondului nr.15 Căldări, ci și a unui fond de vânătoare din Teleorman. A pierdut licitația numai la Gorj, unde s-a luptat cu asociația AVPS Șoimul Gorj pentru fondul de vânătoare Olteț.
În următorul episod al investigației vă vom prezenta oamenii din culisele acestor licitații și felul în care ei reușesc să rămână pe poziții, indiferent de guvernare, pentru a duce mai departe aranjamentele din Ministerul Mediului.
[…] cu anumite conexiuni în lumea influențelor politice. Faptele au fost expuse de INVESTIGATORIA în prima parte a acestei investigații, iar astăzi vom vedea care sunt oamenii care permit aceste abateri de la […]