sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiDIN TENEBRELE TRAFICULUI - Studentă eminentă, dispărută fără urmă după o relație...

DIN TENEBRELE TRAFICULUI – Studentă eminentă, dispărută fără urmă după o relație cu un loverboy…

Simona avea 26 de ani când a dispărut… Mama ei, Daniela Grecu, o caută de atunci fără încetare în fiecare minut al vieții ei și nu se poate resemna cu răspunsurile, uneori fără noimă, ale autorităților. Au trecut șase ani de când a început cel mai urât coșmar din viața familiei Grecu. Dar atunci, când fata lor era încă lângă ei, nimic nu preconiza această evoluție a evenimentelor. Simona fusese o studentă eminentă, absolventă a două facultăți și a unui masterat, iar viața ei părea să se fi așezat pe o traiectorie corectă. Familia făcea totul pentru ca fata să fie mulțumită de viața ei, iar părinții îi acordau toată încrederea lor. Numai că Simona a avut ghinionul de a cunoaște un loverboy…

Pentru cei care nu cunosc lumea traficului, facem precizarea că un loverboy este protagonistul unei metode foarte populare de racolare a victimelor din traficul de persoane. Este modul prin care traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei pentru a o obliga să se prostitueze. Metoda nu este una simplă și cere multă răbdare, pentru că, uneori, atașamentul se construiește în timp. Dar și după ce este câștigat, fiecare emoție a victimei devine prilej de exploatare și mijloc de instituire a unei permanente stări de teroare.

“S-a culcat cu ea, a filmat-o și apoi o șantaja”

Povestea Simonei este destul de tipică pentru această metodă de racolare a victimelor traficului de persoane. Ce este atipic și anormal în toată succesiunea de evenimente pe care o veți citi în următoarele rânduri e reacția slabă și uneori, de neînțeles, a autorităților. Atât române, cât și germane.

Totul a început cu o relație de iubire. Ea s-a dezvoltat în timp. Simona avea o relație de prietenie din timpul liceului cu un băiat din Brăila, Ionuț B. Ulterior, ea a plecat la facultate la București, a terminat două facultăți și, când s-a întors în Brăila, și-a consolidat relația cu respectivul.

Daniela Grecu, mama Simonei, susține că multă vreme, ea nici nu și-a pus problema că în relația aceea e ceva necurat.

La 26 ani ai ei, nu îmi mai făceam probleme în privința Simonei. Vă dați seama, a terminat două facultăți la București. Fata e foarte deșteaptă, a făcut masteratul la buget, dar s-a întors la Brăila. Eu i-am zis că poate ar fi putut avea mai multe șanse de succes la București, Brăila fiind un oraș mic, dar ea a insistat că vrea să revină acasă, motivul fiind băiatul ăsta. Dar nu mi-am făcut mari griji, pentru că îi cunoșteam familia. El juca atunci la jocuri de noroc și a atras-o și pe ea, fără ca noi să știm. Oricum, noi atunci am deschis un magazin într-un centru comercial. Iar el era peste tot cu ea și pur și simplu a îndatorat-o. Ea lucra la o companie de telefoane și avea un salariu bun pentru Brăila. Cu toate acestea, ea nu avea niciodată bani. De ce? Pentru că acel individ n-a lucrat niciodată. Și o șantaja… Într-o zi, Simona nu mi-a mai răspuns la telefon.

M-am dus direct la familia lui și mama lui mi-a zis că îl gonise de acasă, după ce furase niște bani din casă. Simona mi-a ascuns lucrurile astea tot timpul și eu n-am știut că acest individ juca la jocuri și că o îndatorase. A postat-o, a filmat-o, s-a culcat cu ea și apoi o șantaja. Ea era împuternicită pe contul de salariu al soțului, că el lucrează în străinătate, deci aveam mare încredere în ea. Vă dați seama, e singurul nostru copil… Așa că nici nu ne-am dat seama că, în momentul în care el o șantaja, ea mai scotea bani din contul ăla. N-am știut câți bani s-au scos de acolo. Când ne-am dat seama, după dispariția ei, soțul a sunat imediat să i se blocheze contul și deja scoseseră banii. Erau sume mari. El datora bani la cămătari. Tot în perioada aceea, noi i-am luat Simonei o mașină. Ei au plecat în oraș și nu s-au mai întors. Actele au rămas acasă…  Mașina a dus-o la cămătari. Apoi m-a sunat el și mi-a zis că dacă vreau să recuperez mașina, să merg la niște golani. Bărbatul meu a zis că mașina e o tablă și nu stăm în drum de niște fiare, dar să ne spună unde e fata noastră. Am fost eu și am scos mașina în seara aia de la cămătari pe câteva mii de euro. La o săptămână după dispariție, eu tot am început să scriu pe pagina ei de Facebook, îi ziceam să vină acasă. Atunci ea s-a întors acasă, dar era schimbată total. Tremura. Mi-a spus că fuseseră în Constanța, la un prieten de-al lui.”, își amintește mama Simonei.

“Dacă rămân acasă, mă omoară!”

Ziua dispariției a fost, în sine, o traumă pentru mama Simonei. Pentru că Simona n-a fost răpită de pe stradă, a fost luată direct din fața poliției de către acel Ionuț, în prezența mamei ei. Și nimeni n-a făcut nimic, la fel cum nimeni n-a avut subtilitatea de a remarca faptul că fata făcea totul sub constrângere. Pe 31 octombrie 2014, Simona a dispărut fără urmă, sub ochii mamei ei și a polițiștilor. De atunci, ea e de negăsit.

„Când s-a întors, ea era cu el. I-am spus că vreau să vină acasă și vreau să discut cu ea. Când am ajuns acasă, în fața scării blocului, eu am încercat să trag ușa în fața lui. El a ținut ușa să nu se închidă și a venit după noi. Când am ajuns în dreptul ușii, i-am dat un brânci și am intrat în casă. Simona s-a descălțat și a intrat în casă. Ea, dacă ar fi vrut să fie cu el, ieșea la el, că el bătea și  îmi bubuia ușa. Ea s-a descălțat, tremura și s-a așezat pe canapea în sufragerie și zicea: “Dacă rămân acasă, mă omoară!”

Am întrebat-o de ce spune asta, în timp ce el lovea ușa. Mi-a zis că nu mai are nici telefon, că i l-a dus la amanet și cartela ei e în telefonul lui. Eu l-am sunat pe soțul meu, i-am explicat ce se întâmplă. Între timp, el a sunat la poliție. Când eu eram în casa mea cu fiica mea, el a sunat la poliție. A venit poliția, am deschis și îmi spun polițiștii că am sechestrat o fată. Eu le-am spus că e fiica mea și să intre să vorbească cu ea. Ei m-au chemat  afară cu fata, apoi ne-au zis să îi însoțim la secție. Simona s-a întors după mine, s-a încălțat, m-a privit lung și a mers cu poliția cu mine și individul cu mașina după noi. Când am ajuns în fața sediului poliției, am întrebat de ce am ajuns acolo. Mi s-a spus că programul lor s-a încheiat și, dacă am reclamații de făcut, să revin luni. Au zis să plec acasă și să las fata în pace. Atunci am încercat să o iau pe Simona acasă, ea tremura în continuare și el a smucit-o de lângă mine. Îmi pare rău, mă simt vinovată că la momentul ăla, de supărare, am lăsat-o să plece cu el. Am plecat foarte supărată… Am greșit atunci. Apoi am încercat să o contactez, nici că am mai dat vreodată de ea. Era 31 octombrie 2014…” – susține Dana Grecu, printre lacrimi.

“Tocmai în martie 2015 m-au chemat pe mine la poliție, că au să îmi spună ceva foarte grav”

O vreme, lucrurile au rămas așa, doar familia fetei manifestând preocupare pentru cele întâmplate. Dar, pentru că Simona n-a mai răspuns la niciun apel al părinților ei, familia a decis să o dea dispărută. La o vreme după declararea dispariției, poliția din Brăila a chemat-o pe Daniela Grecu să îi aducă la cunoștință faptul că fiica ei a fost localizată la Nürnberg, în Germania, unde practica prostituția și unde ar fi fost găsită sub influența drogurilor, după ce furase niște bomboane. Pentru a-i furniza mamei adresa fetei, polițiștii i-au cerut să retragă plângerea și au lăsat-o pe femeie să plece de capul ei s-o caute într-o țară străină, a cărei limbă nu-i era cunoscută. Experiența Danielei Grecu în Germania este, în sine, un capitol de roman. Din păcate, fără final fericit.

Până în decembrie am tot sunat-o, poliția nu a mai vrut să facă nimic, au zis că am avut-o în față și am lăsat-o să plece… Apoi a venit soțul meu în țară și am fost să o dăm dispărută. Tocmai în martie 2015 m-au chemat pe mine la poliție, că au să îmi spună ceva foarte grav. Am fost acolo și mi-au zis că au aflat unde e Simona, dar ca să îmi dea adresa, trebuie să îmi retrag plângerea. Le-am zis să o aducă ei în țară și mi-au zis că fata e în Germania. I-am rugat frumos să-mi aducă copilul acasă și au zis că nu pot, pentru că e majoră. Mi-am retras plângerea și mi-am luat bilet în acea seară spre Nürnberg, în Germania. Ajunsesem deja la București când am reușit să vorbesc cu soțul meu și să-i zic că plec în Germania. El a zis să mă întorc  acasă și că se întoarce el. Eu am insistat că plec să îmi găsesc copilul. Am plecat în acea seară în Germania, am ajuns la Nürnberg. Eu n-am fost vreodată plecată din țară, vă rog să mă credeți. Am ajuns în aeroport acolo plângând, aveam un tablou al fetei cu mine și un domn de acolo mi-a dat o hartă și mi-a arătat adresa.

Chiar în fața aeroportului era metroul și am ieșit undeva într-un cartier, eu plângeam și o doamnă care făcea plăcinte m-a dus acolo, la adresă. E posibil să mă fi văzut oricine, eram ciudată. La un moment dat am găsit o frizerie, niște doamne mai în vârstă decât mine m-au văzut cu tabloul fetei în brațe, le-am zis că vreau să ajung la poliție. M-au băgat în frizerie și m-au întrebat dacă vorbesc engleză, franceză, germane. Le-am zis că nu, că vorbesc română. Mi-au adus un domn care vorbea română. Deci la frizeria aia, fetele erau aranjate și se știa ce caut. Doamnele au recunoscut fata și au mers cu mine la poliție. Și am ajuns la poliție, am stat 5 ore acolo, le-am spus că îmi caut fata. S-a făcut un dosar, m-au tot interogat pe mine. Când au intrat în bordelul respectiv, n-au mai găsit-o pe Simona. A fost acolo, dar a dispărut. E posibil ca cineva să mă fi văzut pe mine… Am stat și a doua zi, nu s-a întâmplat nimic. Și, mergând pe stradă, am găsit două fete care vorbeau între ele în românește și le-am rugat să mă ajute să îmi traducă. Mi-au zis la poliție acolo să mă întorc acasă, că nu mai e Simona. DIICOT-ul de acolo mi-a zis că fata a fost găsită acolo la furat niște bomboane dintr-un magazine și era sub influența drogurilor.

Eu m-am întors în țară și imediat am fost la familia lui. Le-am zis că vreau neapărat să îmi găsesc copilul și mi-au zis că așa se trăiește. Că ea mai are o fată și face același lucru și că așa se trăiește. M-am întors la poliție și am intrat la comandant și cei de la Crimă Organizată au întocmit dosar să o caute pe Simona. Am primit răspuns de la nemți că fata a fost drogată și prinsă la furat bomboane, înainte să vin eu.  Am deschis alt dosar și anchetatorii mă tot întrebau de ce nu mă opresc, că fata e majoră. Dar dacă eu, la cincizeci și ceva de ani, dispar de acasă, soțul nu mă mai caută? Eu de unde știu că fata nu a fost intimidate sau amenințată. M-au plimbat de la unii la alții, dar n-au făcut nimic. De șase ani de zile eu nu mai dorm… Nu mai pot… “, declară mama Simonei.

Dincolo de mărturii

Simona are un cont de socializare. Acolo postează, din când în când, poze cu ea. În unele pare lovită, în altele e foarte aranjată. Părinții, însă, nu cred că Simona administrează respectivul cont. Am încercat și noi să luăm legătura cu ea, dar n-am primit niciun răspuns, iar mesajul nu a fost citit. În schimb, pagina lui Ionuț e foarte interesantă și, credem noi, reprezentativă pentru profilul unui loverboy.

În Brăila, astăzi, nimeni n-o mai caută pe Simona. Cu excepția familiei sale. Dar Ionuț este cunoscut ca un tânăr destul de problematic în oraș, pe numele lui fiind deschise dosare penale pentru furt și proxenetism. De altfel, el a mai fost acuzat de faptul că aprovizionează uneori cu fete bordeluri din Occident. În schimb, dosarele privitoare la Simona sunt cu toate închise. Mama ei continuă, însă, demersurile pe cale legală, încercând să găsească soluții împreună cu avocați din București. Uneori, primește unele răspunsuri de la autorități. I se spune că fata s-ar fi întors în țară și că nu vrea să o vadă. Dar ea știe că fata ei nu ar fi putut să stea atâția ani departe de familia ei, fără a da un semn de viață.

“Eu nu vreau decât să știu că este bine și să o văd. Ea nu mai are legătură cu nimeni. În schimb, el a făcut niște postări cu ea că a fost bătută, etc. Ea are o pagină de Facebook pe care a postat niște poze, dar noi credem că nu ea le postează. Pentru că nimeni nu știe de ea. Și pune și niște poze foarte ciudate. Luna asta, în luna ianuarie, a postat o fotografie și era, pur și simplu, bătută. Acest individ este acum cu altă fată. Fata asta mi-a trimis cerere de prietenie și mi-a trimis multe injurii și mizerii. Și fata asta spune că fata mea nu-i lasă bărbatul în pace. În anul 2017, el a luat-o, se pare, în căsătorie, pentru că a fost condamnat în dosar de proxenetism și avea și un furt înainte, pentru care fusese condamnat. Dar el nici măcar nu este cu ea, el are viața lui. Dar el a luat-o de nevastă în acte, ca să evite o condamnare în dosarul de proxenetism. Probabil a rămas în acte nevasta lui, iar fata asta cu care e el acum e deranjată că nu se poate căsători ea cu el.”, declară Daniela Grecu.

Daniela Grecu primește acum mesaje, în care fiica ei este denigrată și insultată.

Dar, dincolo de traumele acestea, cea mai mare problemă a familiei Grecu e că fata lor nu mai dă un semn de viață de șase ani. Și ei, fără un răspuns despre soarta singurului lor copil, nu pot merge mai departe.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare