joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticPROFIL DE CANDIDAT - Paul Stancu, finanțatorul din umbră al campaniilor lui...

PROFIL DE CANDIDAT – Paul Stancu, finanțatorul din umbră al campaniilor lui Dragnea, își cere recompensa în Parlamentul României

Fiecare partid are finanțatorii lui și fiecare finanțator are aspirațiile lui. Paul Stancu este unul dintre acești finanțatori, iar parcursul lui profesional și, mai ales, financiar a fost întotdeauna strict legat de zona politicii. Evident, jocul a început la PSD Teleorman, dar ulterior, Stancu s-a orientat, făcând afaceri și cu liberalii, pentru că PNDL e bun sub orice culoare, câtă vreme știi să te faci preferat la licitații. Dar cea mai mare calitate a lui Paul Stancu a fost aceea că a știut, ani la rândul, să fie în umbra evenimentelor. Ceva, însă, s-a întâmplat și omul de afaceri și-a propus să iasă în lumina reflectoarelor și să candideze din partea PSD Teleorman, pe un loc secund, dar eligibil, pentru Camera Deputaților.

Ani la rândul, Stancu a derulat afaceri cu primăriile din județul Teleorman și nu numai, în contextul unor contracte de miliarde. Se consideră un constructor de primă clasă și nu are nimic să-și reproșeze. Declară că în 2012, Liviu Dragnea i-ar fi propus să candideze la parlamentare, dar atunci a refuzat. Știa că e mai convenabil să întrețină afaceri cu statul decât să plece în Camera Deputaților, pe o indemnizație modică față de câștigul lui real.

Povestea lui Paul Stancu e tipică. Cu ani în urmă, societatea Hidro Olt făcea cărțile în viața economică a Teleormanului. La acel moment, Florentin Negru, deținătorul firmei, avea în subordine trei directori, directorul tehnic al companiei fiind la acea vreme Paul Stancu.

După moartea lui Florentin Negru, firma a fost vândută, iar Stancu a folosit dividendele pentru a-și deschide o afacere mai mică în Alexandria, având ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Evident, la începuturi, lucrările importante le-a prestat în comuna Bogdana, unde este și locul de baștină al afaceristului, ajungând să aibă o cifră de afaceri de cel puțin 2 miliarde și jumătate anual. De altfel, tot acolo, a contribuit la transformarea în primar a unui anume Marin Pirnea, membru PSD.

Înainte de a-și depune candidatura pentru primăria Bogdana, Marin Pirnea a avut o discuție cu Paul Stancu, acesta din urmă asumându-și să poarte o negociere cu Liviu Dragnea pe tema sprijinului politic necesar la acea vreme aspirantului la fotoliul de primar.

Din sursele noastre, se pare că Dragnea s-ar fi întâlnit cu Paul Stancu și Marin Pirnea, astfel că Pirnea a primit binecuvântarea baronului roșu, dar și sprijinul financiar necesar în campanie de la omul de afaceri menționat. Nu e greu de intuit că având o asemenea susținere, Pirnea a câștigat alegerile din primul tur. Este de la sine înțeles că firma lui Paul Stancu, Instal Polcon SRL, primește de la primarul lui ori de câte ori dorește încredințări directe, pe bani frumoși.

După nenumărate contracte cu statul, firma acestuia a ajuns să aibă o cifră de afaceri de 22 816 197 lei.

Mai mult, Stancu are și contracte de lucrări publice cu Primăria Alexandria, firma lui ocupându-se de reabilitarea și modernizarea unui cartier din reședința județului Teleorman.

Mai mult, firma lui Stancu își parchează utilajele pe un teren aparținând domeniului privat de interes local al municipiului Alexandria, cu suprafața de 4491,77 mp, închiriat de la primărie pentru suma de 2500 lei lună.

Pentru că până acum nu a fost persoană publică, ci doar om din umbră, Stancu nu are un CV publicat. De altfel, nu are nici măcar un cont pe vreo rețea de socializare. Dar are conturi bancare și susținere politică atât de la organizația PSD Teleorman, cât și de la o parte dintre liberali.

Ca atare, șansele lui de a face carieră politică sunt substanțiale în acest moment. Iar afacerile pot fi oricând trecute pe numele vreunei rude apropiate, pentru a evita conflictele de interese pe viitor.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare