vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneMedicul Raul Pătrașcu: „Suntem în război, iar inamicul e unul perfid, rezistent...

Medicul Raul Pătrașcu: „Suntem în război, iar inamicul e unul perfid, rezistent și aproape infinit ca număr.”

Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, a adresat recent o scrisoare deschisă întregului sistem medical. În aceasta, medicul enumeră problemele cu care se confruntă medicii de ani întregi și care au dus la rezultatele de acum.

Medicul avertizează că, dacă medicii și cadrele medicale nu fac un efort suplimentar acum, se va ajunge în situația în care vom fi cu toții, medici și pacienți, pe patul de spital. În plus, acesta mai spune că munca de acum este un pas către recâștigarea demnității pierdute a oamenilor care lucrează în sistemul de sănătate.

Mă adresez către voi în calitate de coleg, de om care știe cu adevărat prin ce trecem, cu ce probleme ne confruntăm la firul ierbii, ce înfruntăm în fiecare zi, de la epuizare la supărarea de a vedea pacienții stingându-se. Trecem prin niște vremuri dificile, cele mai dificile din ultimii 100 de ani pentru noi. Nu suntem obișnuiți să lucrăm împreună – și pe bună dreptate. Am fost blamați zeci de ani, am fost divizați intenționat, am fost abuzați de diferiți actori din sistem și din afara acestuia. Dar acum trebuie să o facem – pentru noi și pentru pacienți.

Aceasta este datoria pe care ne-am asumat-o când am depus jurământul sacru al lui Hipocrate. Trebuie să luptăm împreună, să trecem peste confortul nostru, peste orgoliul nostru și peste suferințele noastre cu abnegație. Doar așa ne vom recâștiga demnitatea pierdută în toți acești ani – demonstrând acum, când este mai greu, că suntem aici pentru toți cei care au nevoie de noi. Suntem aici și pentru cei care cred în virus, dar și pentru cei care încă nu o fac sau nu o vor face niciodată. Suntem aici și pentru cei bogați, dar și pentru cei fără adăpost. Suntem aici pentru toți pacienții, indiferent de credința lor, de etnia lor, de statutul social sau de preferințele politice.

Suntem în război, iar inamicul e unul perfid, rezistent și aproape infinit ca număr. Știu ca e greu să trecem peste mentalitățile înrădăcinate timp de zeci de ani, dar dacă acum nu lăsăm la o parte orgoliile personale și gândirea izolaționistă (mie să-mi fie bine și ușor), nu ne vom recâștiga niciodată demnitatea, respectul și drepturile cuvenite. Ele se câștigă prin solidaritate și luptă. În cazul nostru, lupta cu boala.„, arată medicul în scrisoarea citată.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare