vineri, iunie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneARTA CARE SCHIMBĂ LUMEA - 12 artiști vor transforma fântânile publice ale...

ARTA CARE SCHIMBĂ LUMEA – 12 artiști vor transforma fântânile publice ale Timișoarei

Schimbarea este un proces creativ. O demonstrează 12 artiști care și-au propus să ducă la capăt un proiect de transformare a unora dintre fântânile publice ale Timișoarei. Orașul înregistrează în acest moment un număr de peste 90 de fântâni publice forate la mare adâncime, care sunt folosite zilnic de mii de timișoreni.

Trei dintre acestea, cele amplasate în Parcul Regina Maria, Parcul Botanic și în Piața 700, au fost incluse în programul La PAS și vor avea parte de intervenții artistice pentru a atrage atenția publicului asupra consumului responsabil de apă.

Interventie fantana publica in Parcul Poporului in cadrul proiectului La Pas 2020, Timisoara, marti 17 noiembrie 2020. foto: Sebastian Tataru/La Pas/Timisoara2023

Artistele Andreea Medar și Mălina Ionescu și-au luat drept punct de referință parcul Regina Maria, unde în aceste zile construiesc din fragmente, asemenea unui puzzle, o hartă a locurilor importante din Timișoara: străzi, clădiri, spații ale locuirii și ale memoriei afective – individuale sau comune.

Una dintre particularitățile geografice specifice Timișoarei este pânza sa freatică, organizată prin sistemul de drenaj cu canale care a transformat configurarea întregului teritoriu dar care rămâne latent, în profunzime, o prezență în același timp concretă și una cu valoare originară, inițiatoare, care conține și transmite istoria locului”, spun artistele.

Și nu sunt singurele implicate în acest proiect de transformare creativă a surselor de apă din oraș. Grupul artistic NAVA C2 (format din Rareș Moldovan, Ilie Duță, Dorian Bolca, Carmen Nicolau, Blaj Lorin, Bolca Bogdan, Daniel Tudora) va da o nouă personalite fântânii din Parcul Botanic, transformând-o în „Fântâna cu frunze”.

„Ne-am hotărât să alegem un număr de frunze specifice speciilor de copaci ce înconjoară fântâna și să le transpunem în elemente ceramice aplicate ulterior pe suprafața fântânii.” – explică artiștii.

În Piața 700, artiștii Alex Boca, Cătălin Bătrânu și Eugen Tîbulac au decis să aplice mozaic colorat pe fântână, pentru a ilustra straturile pământului – mantaua exterioară în care circulă apa, forme de relief și motive inspirate din scoarța terestră.

„Odată cu urbanizarea, circulația apei a fost direcționată de oameni în <<oaze>> de beton controlate, surse izolate de mediul sălbatic și profund în care ea curge liberă. Prin intervenția noastră transformăm fântâna într-un obiect asemănător planetei Pământ, păstrându-i forma rectangulară, ca să sugerăm contrastul dintre liniile drepte și calculate construite de oameni și sursa originală a apei – natura.”,  povestesc cei de la Lapsus.

Programul La PAS își propune ca prin acest proiect să continue seria campaniilor de conștientizare privind un comportament responsabil în ceea ce privește resursele naturale.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare