marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuVlad Voiculescu: "Nu știu dacă sistemul medical o să reziste. S-ar putea...

Vlad Voiculescu: „Nu știu dacă sistemul medical o să reziste. S-ar putea să reziste. Dar nu o să reziste mulți oameni”

Situația sistemului sanitar românesc este, în acest moment, punctul central al preocupărilor populației. Și e firesc să fie așa, mai ales după imaginile care arată cum oamenii sunt, mai nou, tratați pe holurile spitalelor, după ce au murit persoane în timp ce așteptau să primească tratament de la specialiști sau după ce mai mulți bolnavi au murit arși într-o secție de Terapie Intensivă, la Piatra Neamț. Pandemia a fost un fel de turnesol care a relevat în clar principalele lipsuri ale sistemului sanitar românesc. Lipsuri despre care se știa, totuși, și înainte. Despre toate acestea, INVESTIGATORIA l-a chestionat pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, în cadrul unei tentative de a înțelege care ar putea fi cheia ecuației complicate pe care încercăm s-o rezolvăm în aceste zile.

Vlad Voiculescu remarcă, în primul rând, lipsa competenței în managementul spitalelor românești și implicarea, adesea odioasă, a partidelor politice în numirea celor care dau tonul în sănătate, la nivel central și local. În plus, el crede că evenimentul de la Piatra Neamț a fost previzibil.

Spitalele noastre sunt o aglomerație de improvizații. Și sigur că era previzibil un eveniment precum cel de la Piatra Neamț. Atâta vreme cât  pui presiune pe un sistem deja extrem de firav, e o chestiune de timp până la ceda, într-un fel sau altul. Printr-un incendiu sau altfel. A mai cedat și înainte sistemul. Sunt medici, ambulanțieri, fără echipamente de protecție, care s-au îmbolnăvit și au murit. Sunt pacienți cu afecțiuni cronice fără posibilitate de a merge la tratament. Nu știu dacă sistemul medical o să reziste. S-ar putea să reziste. Dar nu o să reziste mulți oameni. Sistemul e o improvizație perpetuă cu oameni buni care își fac treaba, nu știu dacă destui și cu siguranță nu bine organizați. Ce am văzut eu acum la Piatra Neamț, întâmplându-se o nenorocire în prag de alegeri, cele  două partide care au condus sănătatea 30 de ani au început să dea vina unul pe altul. Încercând să găsească o metodă deșteaptă de a da vina celuilalt. PNL a spus că PSD a numit șase manageri, PSD a spus că PNL a numit doi pe perioada stării de urgență și că toți erau politruci și nepregătiți. Și cumva, amândouă partidele aveau dreptate.„, susține Vlad Voiculescu.

Mai important, Voiculescu taxează un detaliu pe care nu foarte multă lume l-a remarcat cu privire la episodul Piatra Neamț. Acesta pune accentul pe faptul că în noaptea tragediei, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a ajuns la locul faptei încă dinainte ca medicul erou să fie transportat la un spital din București. Cu alte cuvinte, la noi, prioritățile sunt mereu cele greșite. Iar peste toate acestea, discursul despre depolitizare al lui Nelu Tătaru din noaptea aceea a fost, nici mai mult, nici mai puțin, un episod care doar a accentuat, ca într-o comedie neagră, tragismul situației:

Ipocrizia am văzut-o acolo, la Piatra Neamț, unde domnul Tătaru a ajuns chiar înainte ca medicul să fie transportat la București (asta în sine e ceva ce trebuie să ne dea de gândit), și unde s-a vorbit despre depolitizare, când numirile făcute până în acea seară, toate au fost politice. Și numai la spitale, ci în toate instituțiile. Să vorbești despre depolitizarea managementului de spital, în condițiile astea, e o ipocrizie.„, a mai spus Vlad Voiculescu.

Și astfel revine în discuție problema numirilor politice în managementul spitalelor și, în general, în toate instituțiile publice românești. Fostul ministru arată că, în realitate, norme corecte de selecție a personalului din conducerea spitalelor chiar există, problema e alta: nu există voința și determinarea ca ele să fie aplicate.

Cred că numirile politice până la un nivel atât de jos, duc la corupție și incompetență. Reguli se selecție avem, dar ele nu sunt aplicate. Există un ordin de ministru care reglementează cum ar trebui să fie concursul pentru manageri de spital, trebuie să fie un proiect, să fie prezentat în fața comunității și să demonstreze cum pot ei contribui la un act medical de calitate. Dar dincolo de reguli, și asta e una dintre învățăturile pe care le-am primit eu în 2016, este că oricât de bune ar fi regulile, dacă nu există determinare în a le aplica, regulile vor fi călcate în picioare. Noi vrem profesioniști care să facă din spitale și din instituțiile statului entități de încredere și performante. Dar până acum, cine a vrut să fie manager de spital mai degrabă se înscria într-un partid decât să urmeze o școală și să își construiască o carieră.”, a conchis Vlad Voiculescu pentru INVESTIGATORIA.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare