Vlad Voiculescu: „Nelu Tătaru este un one-man show, care face un show foarte bun”

Vlad Voiculescu: „Nelu Tătaru este un one-man show, care face un show foarte bun”

Campania electorală în pandemie are, mai proeminent ca până acum, aspectul unui spectacol. Jocul de lumini și umbre e proiectat în direcția sistemului sanitar românesc, unde s-au identificat cele mai mari deficiențe, într-o perioadă în care nevoia de asistență medicală competentă este esențială. Ancorat în problemele sistemului sanitar de mulți ani, încă de vremea când era ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a răspuns câtorva întrebări, în exclusivitate pentru Investigatoria.

Fondurile alocate în această perioadă spitalelor sunt discutabile, spune Vlad Voiculescu, în condițiile în care nu s-a rezolvat încă problema managerilor incompetenți, numiți pe linie de partid.

Mai mult, el crede că inclusiv această generozitate a guvernului în privința spitalelor se explică prin faptul că ne aflăm în plină campanie electorală și oamenii vor să vadă implicare a autorităților în soluționarea crizei coronavirusului. Păstrarea managerilor numiți de PSD, cel puțin la nivelul spitalelor din București, este o mare problemă, mai spune el.

E un pic peste limitele acceptabile pentru mine să-l văd pe premier cum se duce o dată la două zile în spitalele din București și pretinde că verifică sediile și ne spune despre cum a alocat fonduri. E cinic, pentru că, de fapt, nu verifică nimic. Ce face este că-și face campanie electorală și, da, e în regulă să faci lucrul ăsta atâta vreme cât îți prezinți propriile fapte sau cât faci ceva ce este realmente real.

Ori, real nu este, pentru că se plimbă și spune că e totul în regulă, are discuții de fațadă cu managerii numiți de Firea și PSD, care au distrus o bună parte din spitalele astea și este de fațadă pentru că la spitale, mai mult decât în alte locuri, să faci ceea ce au tot făcut premierii și primarii de-a lungul timpului, adică să întrebi care e necesarul și să aloci fonduri, nu rezolvă nimic.

Există această idee greșită că trebuie să dai bani, dar cui îi dai? E ca și cum ai avea un muncitor care îți construiește casa și știi că e bețiv și nepriceput și fură banii, dar tu îl întrebi de ce are nevoie și îi mai dai?”

L-am întrebat pe Vlad Voiculescu dacă această situație nu spune ceva și despre relația bună, de fapt, dintre liberali și social-democrați, dispuși oricând să facă orice compromis pentru s-ași atinge obiectivul. Fostul ministru al Sănătății și viitorul viceprimar al Capitalei spune că vede această relație bună dintre PNL și PSD în mai multe ipostaze și nu se ferește să comenteze subiectul.

Frăția PSD-PNL se vede la fiecare nivel. Din ce mi se spune mie din spitale și din ASSMB, aflu cum se regrupează oamenii. Sunt manageri care au fost PSD sau ALDE, care acum și-au amintit că aveau o poză de când erau membri PNL și povestesc în stânga și în dreapta despre cum sunt ei membri PNL și n-o să li se întâmple nimic. Asta spune multe despre cum gândesc ei. Și arată și felul în care au funcționat lucrurile până acum.”

Nici Ministerul Sănătății nu este condus eficient. Cel puțin asta susține Vlad Voiculescu, care crede că Nelu Tătaru nu a știut nici să-și facă o echipă de profesioniști, alături de care să soluționeze criza coronavirusului și nici să-și facă proiecte pe care să le prezinte public. În schimb, Nelu Tătaru este, aparent, foarte preocupat de imaginea proprie, acesta fiind, din perspectiva lui Voiculescu, și motivul pentru care Tătaru e mereu pe teren, atunci când ceva se întâmplă. Uneori, ajunge la fața locului mai repede decât ajunge victima la spital, și asta s-a văzut la Piatra Neamț.

„Orice criză e o hârtie de turnesol. Ce mă fascinează pe mine este nivelul de sofisticare sau de succes al manipulării. Avem o situație care a început tragic și care a panicat o națiune întreagă, cu un guvern care a fost anunțat că vine pandemia și care nu s-a pregătit. Responsabil pentru pregătirea țării pentru pandemie era chiar un secretar de stat, pe nume Nelu Tătaru, după care am avut un ministru care și-a dat demisia, am avut un secretar de stat care a devenit ministru și care, de atunci, este foarte bun povestitor și un om cu un nivel de bun simț, pe care e adevărat că nu l-am văzut la mulți miniștri.

Ne povestește când poate despre cocoașe și platouri și a povestit în ultimele șase, șapte luni despre cum totul o să fie bine, dacă oamenii poartă mască. Și e tot timpul pe drum. Oriunde se întâmplă ceva, el va fi acolo. Dar e un om de structură de partid, care a fost în parlament, care nu și-a asumat nici măcar un singur proiect la nivelul ministerului, este focusat exclusiv pe comunicare. Domnul Tătaru nu are o  echipă. Domnul Tătaru are niște oameni de la partid, care sunt secretari de stat. El este un one-man show, care face un show foarte bun.”, a conchis Vlad Voiculescu pentru Investigatoria.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.