Voiculescu: „Furatul din spitale va deveni un sport foarte, foarte periculos în țara asta”

Voiculescu: „Furatul din spitale va deveni un sport foarte, foarte periculos în țara asta”

Se termină cu achizițiile directe, fără licitație! Cel puțin, asta susține ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după ce a urmărit rapoartele DNA și a observat că șpăgile pretinse de managerii corupți de spitale aveau valori de până la 20% din valoarea facturilor plătite.

Corupția din sistemul sanitar românesc este principala cauză pentru care astăzi se moare în spitalele românești. Iar achizițiile directe erau principala cale prin care actele de corupție erau atât de simple în mediul sanitar de stat.

Acum, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu anunță publicarea în Monitorul Oficial de astăzi a unei ordonanțe de urgență prin care achizițiile directe care depășesc suma de 50.000 de lei vor trebui avizate de Consiliul de Administrație, iar consiliile de administrație vor putea solicita realizarea unui audit asupra cheltuielilor spitalului.

Voiculescu a scris în această seară pe Facebook că, în urma acestei ordonanțe, furtul din spitale va fi îngreunat considerabil. Desigur, asta nu va elimina cu totul corupția din spitale, dar este un prim pas important în vederea atingerii acestui obiectiv.

„Conform rapoartelor DNA, sumele pretinse de manageri corupți pentru contracte cu spitalul reprezentau un procent fix din valoarea facturilor plătite, cuprins în intervalul 5-20%. Mita se dă direct managerului sau este mascată prin plata unor servicii fictive de consultanță către firme apropiate managerului, uneori firme offshore. (…) Am reglementat lucrurile acestea clar, prin Ordonanța de Urgență adoptată ieri de guvern și publicată astăzi în Monitorul Oficial.
E doar un prim pas. Guvernul și-a asumat profesionalizarea, depolitizarea și transparentizarea managementului de spital din România. Mai e mult până acolo… dar furatul din spitale va deveni un sport foarte foarte periculos în țara asta.”, a scris ministrul Sănătății.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.