Ana Birchall, despre infrastructura din Justiție: „Sunt instanțe în care, pe timp de ploaie, curge apa în sala de judecată”

Ana Birchall, despre infrastructura din Justiție: „Sunt instanțe în care, pe timp de ploaie, curge apa în sala de judecată”

După ce judecătoarea Corina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, și-a exprimat public nemulțumirea cu privire la subfinanțarea sistemului, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall apasă și mai tare degetul pe rană și arată că lucrurile stau foarte rău la nivelul instanțelor de judecată din întreaga țară. Aceasta crede, însă, că există soluții.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, descrie situația instanțelor și parchetelor ca fiind de-a dreptul dezastruoasă. În cunoștință de cauză, aceasta descrie mai detaliat lucrurile.

„Situația infrastructurii, atât la Înalta Curte, cât și la majoritatea instanțelor și parchetelor, este cel puțin improprie, ca să nu spun direct dezastruoasă! Sunt instanțe în care, pe timp de ploaie, curge apa în sala de judecată sau, de exemplu, la Buzău nu aveau cu ce încălzi sala de judecată sau instanțe unde dosarele de ședință sunt cărate manual pe scări câteva etaje (în majoritatea cazurilor, de femei!). Ca să nu mai amintesc de condițiile din birouri când ai cate 8 judecători într-un birou!”, a punctat Birchall pe Facebook.

Aceasta își amintește, însă, că în 2019, pe vremea când era ministru al Justiției, a înființat un grup de lucru pentru a pune capăt problemelor de acest fel. La momentul acela au existat chiar și consultări cu Înalta Curte și Consiliul Superior al Magistraturii în vederea găsirii de soluții. Soluții care au și apărut, dar care, din păcate, nu au fost niciodată implementate.

„Și au venit cu soluții, soluții pe care le-am lăsat la Ministerul Justiției când am plecat! Ar fi de salutat dacă actualul ministrul ar citi și analiza și aceste soluții venite exact de la specialiștii din sistemul judiciar și le-ar și implementa. Că nu ajută pe nimeni elaborarea și re-elaborarea de strategii care dau bine la TV, dar în practică sunt la nivel de intenții! Bugetul necesar pentru a pune la punct infrastructura din justiție este de aproximativ 100 milioane euro! O sumă care poate fi împrumutată din sistemul bancar, cu scadența în 30 de ani, iar suma chiriilor care se plătesc lunar ar putea constitui rata lunară la bancă…

Așa se rezolvă și infrastructura și rămâi și cu sedii în proprietate, nu plătesti anual chirii… Asta înseamnă organizare și gestionare chibzuită a banului public! Poate se reiau totuși aceste discuții!”, a arătat Ana Birchall. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.