joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiAnchetați de procurori, după ce s-au folosit de porci pentru a frauda...

Anchetați de procurori, după ce s-au folosit de porci pentru a frauda bani europeni

Fraudele din bani europeni par a fi devenit un fel de sport național. Și foarte mulți români nu iau în calcul faptul că finanțările externe sunt realmente verificate, mai devreme sau mai târziu. Este și cazul unei societăți comerciale din Galați, care a încasat bani pentru „bunăstarea porcilor”, chiar dacă, în realitate, îi dirijau pe jos către abator.

Compania S.C. SUINTEST SRL din Galați se ocupă din 2003 cu creșterea și abatorizarea porcilor. Cifra de afaceri a companiei și-a atins apogeul în 2012, când ajunsese la 71 271 113 lei, însă ea a scăzut de la an la an, până când în 2019 ajunsese la 4 361 649 lei. Problema și mai mare e că în anul 2019, profitul era de minus 1 922 810 lei. Perioada de apogeu a veniturilor companiei se explică, însă, prin aplicarea unor practici ilegale.

Compania nu a luat în calcul faptul că modul în care banii externi au fost cheltuiți urma să fie verificat și că nici faptul că procurorii pot intra pe firul poveștii.

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a companiei, a administratorului acesteia și a doi angajați pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și pentru complicitate la toate aceste acțiuni. 

Rechizitoriul arată că în perioada 2012-2017, în cadrul Măsurii 215 – “plăți pentru bunăstarea animalelor”, administratorul companiei SC Suintest SRL ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (deconturi justificative, avize, formulare de mișcare, etc.) în scopul de a obține în mod injust ajutoare financiare europene acordate pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și transport ale suinelor (porci).

„O parte din documentele depuse la A.P.I.A. ar fi fost falsificate și puse la dispoziție fermierului de către ceilalți doi inculpați.  Cu titlu de exemplu se arată că o parte din acele documente atestau că porcii erau verificați și corespundeau din punct de vedere al sănătății pentru a fi scoși din fermă, cântăriți și transportați în vederea abatorizării. În realitate, aceștia erau dirijați pe jos de către salariații societății de la fermă la abator (care se afla amplasat în apropiere), contrar celor menționate în documentele care atestau transportul acestora cu mijloace de transport.”, arată procurorii în rechizitoriu.

Astfel au fost obținute fonduri nerambursabile în cuantum total de 264.459 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

Procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu unul dintre angajații firmei, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de: complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare