sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneIohannis despre școli: "Adevărul este că avem încă mult prea multe clădiri...

Iohannis despre școli: „Adevărul este că avem încă mult prea multe clădiri neautorizate în ultimul deceniu”

Infrastructura școlară din România este la un nivel absolut inacceptabil de ani buni. Școli vechi, cu pereții roși de igrasie, fără autorizații de funcționare și fără verificări de siguranță adăpostesc actul educațional într-o manieră total inadecvată.

Această problemă a ajuns, în sfârșit, pe masa președintelui Klaus Iohannis, care a și ieșit astăzi public cu declarații pe marginea gravității situației. Totul în urma unei întâlniri de lucru cu premierul și cu alți membri ai Guvernului, în cadrul căreia s-a vorbit despre faptul că multe unități de învățământ din România n-au mai fost verificate din punctul de vedere al siguranței de cel puțin un deceniu.

Practic, viețile a mii de copii sunt puse în pericol chiar de starea deplorabilă a școlilor în care ei merg să învețe. Ca atare, este importantă alocarea de fonduri în sensul remedierii acestei probleme colective. În plus, Iohannis arată că peste 40% dintre școli funcționează în clădiri cu risc seismic ridicat.

„Am avut o întâlnire de lucru privind școli sigure și sănătoase în România. Au participat premierul și mai mulți membri ai Guvernului. Discuțiile de astăzi, ca să fie un pic mai clar despre ce s-a discutat, au vizat autorizațiile la incendiu, autorizațiile sanitare, vulnerabilitățile seismice, dar și prioritățile de consolidare a fondului construit care deservește sistemul de educație.

Adevărul este, și e un adevăr trist, că avem încă mult prea multe clădiri neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu. Ca să vă dați seama, peste 40% dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat. Astăzi am discutat despre soluții, fiindcă despre aceste probleme s-a tot discutat. Eu îmi doresc, premierul își dorește, toți cei care au participat ne dorim să găsim soluții și să facem o dată și-o dată pașii spre școlile sigure și sănătoase pe care ni le dorim.”, a arătat Iohannis în intervenția sa publică.

Soluțiile, spune el, țin de alocări de fonduri în sensul îmbunătățirii infrastructurii de învățământ din România și promite că va face din asta o prioritate. În plus, se are în vedere reducerea birocrației pentru ușurarea alocării de fonduri și utilizarea lor cât mai urgentă în scopul amintit.

„Alocările bugetare viitoare, atât din fonduri naționale, cât și europene, vor merge în zona de infrastructură educațională în mod prioritar. În planul național de redresare și reziliență vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiții majore în unitățile de învățământ de stat, pentru asigurarea acestor fonduri de siguranță, igienă și calitate. M-am uitat pe lista de normative. Majoritatea sunt mai vechi de 10 ani… Este clar că lucrurile s-au mișcat și trebuie să învățăm din ce s-a întâmplat în ultimii ani. Ne-am propus și să debirocratizăm, să simplificăm întregul proces. „, a conchis Klaus Iohannis.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare