Deputatul cacofonie și demonii lui din miez de noapte

Deputatul cacofonie și demonii lui din miez de noapte

Acest articol n-ar fi trebuit să fie vreodată scris… Într-o societate capabilă să discearnă între bine și rău, oamenii politici precum cel despre care vom relata în rândurile următoare n-ar trebui să existe. Și totuși… Avem cu toții demonii pe care-i merităm.

Acest articol nu este o răzbunare și nici un răspuns la o jignire percepută prea dur la nivel personal. Acest articol este o necesitate. Pentru că este inadmisibil ca într-o societate democratică, în care cel puțin se prezumă respectarea unor valori minimale, un parlamentar plătit din bani publici, care trebuie să pună comunitatea mai presus de sine să pună presiune asupra unui jurnalist, trimițându-i mesaje în miez de noapte, după scrierea unui articol deranjant pentru alesul poporului.

Relația unui politician cu un jurnalist poate fi oricum, dar ea trebuie să se subscrie cel puțin unui nivel minimal de respect. Asta înseamnă să nu comunici cu jurnalistul în termenii în care o faci cu partenerul de pahar, de vreme ce jurnalistul face măcar efortul de a ți se adresa folosind pluralul persoanei a doua. Să mergem, deci, direct către poveste.

Pe data de 4 martie, toată presa a relatat situația a doi parlamentari teleormăneni care au depus la Senat un amendament la legea privind funcționarea grădinilor zoologice. Prin amendamentul respectiv, aceștia deschideau permisiunea oribilă ca animalele “în surplus” de la zoo să poată fi vândute, sacrificate, date către circuri sau activități de vânătoare.

Situația a generat o întreagă vâlvă la nivel național, iar Investigatoria nu s-a ferit să scrie despre subiect, așa că, două zile mai târziu, cei doi inițiatori ai amendamentului menționat, deputatul PNL Ică Florică Calotă și senatorul PNL Maria Stoian, au decis să retragă amendamentul, afectați de presiunea publică. Ca atare, în cele din urmă, cei doi au dat semne că și-au înțeles eroarea.

Ei bine, Ică Florică Calotă doar a dat impresia asta, pentru că, a așteptat să se lase noaptea pentru a-și vărsa frustrarea în direcția semnatarei articolului din publicația online Investigatoria.

Numeroasele erori gramaticale au făcut ca mesajul să fie destul de greu de înțeles, dar e de văzut cum deputatul român ține să-și deschidă drumul către o conversație cu jurnalistul, utilizând expresia „doamnă, domnișoară”, pentru a arăta că nu știe exact cum să i se adreseze. Îi spunem noi deputatului-cacofonie că, potrivit regulilor bunei cuviințe, o femeie care a trecut de 25 de ani este doamnă, indiferent de statutul ei civil. Mai mult, este inadecvată adresarea aceasta, de vreme ce se presupune că deputatul vorbește cu un jurnalist, nu cu o doamnă sau cu o domnișoară.

Trecând, însă, și peste misoginism, am remarcat modul de adresare și felul în care deputatul își scrie ideile în cadrul unui dialog scris cu un jurnalist. Dar concluziile nu le tragem noi, ci doar vă arătăm în cele ce urmează cum s-a derulat dialogul, cum scrie alesul neamului și cum se adresează unui om pe care în mod cert îl desconsideră. Și da, Ică Florică Calotă are dreptul să desconsidere și să ironizeze pe cine vrea la nivel personal.

Dar într-un dialog cu un jurnalist, lucrurile n-ar trebui să se desfășoare astfel, chiar dacă el e din Teleorman.

O ultimă precizare, înainte de a vă arăta dialogul: niciodată, în articolul menționat de Ică Florică Calotă, autoarea nu l-a catalogat drept „ucigaș de animale”. Singur a tras această concluzie. Și, în consecință, o conștiință vinovată va găsi singură moduri de a se scoate la lumină. Chiar dacă, pe parcurs, se luptă cu mulți demoni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.