marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiRomânce sărace, păcălite cu daruri și vândute de "loverboy" în Spania

Românce sărace, păcălite cu daruri și vândute de „loverboy” în Spania

Tinerele românce cu o condiție materială precară rămân victimele predilecte ale rețelelor de trafic de persoane. Educația puțină, dar și condițiile materiale în care acestea trăiesc în fiecare zi le determină să creadă orice promisiune a unui „loveboy” binevoitor și nu-și pun nicio secundă problema că, la un moment dat, vor deveni efectiv „carne vie”.

Zona de sud a României este și pepiniera de victime a rețelelor de trafic de persoane. Giurgiu, Olt, Dolj, Teleorman continuă să ofere proxeneților cele mai multe oportunități de racolare a unor noi victime. Așa că nu e deloc surprinzător faptul că Biroul Teritorial Giurgiu al DIICOT a dispus reținerea unui număr de 5 inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, spălare a banilor, deținerea și oferirea drogurilor de mare risc, fără drept și punerea la dispoziție, cu știință, a unei locuințe, pentru consumul ilicit de droguri.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, pe parcursul a patru ani, acest grup infracțional organizat și-a desfășurat activitatea nestingherit, racolând victime tinere, uneori minori, din rândul comunității sărace a sudului României. Metoda care a funcționat eficient pentru ei a fost, și de această dată, „Loverboy”, pentru că această procedură antrenează și un atașament emoțional al victimei față de propriul călău.

Astfel, în perioada 2017 – 2021, membrii grupării infracționale au recrutat și determinat la practicarea prostituției, pe teritoriul Spaniei, mai multe persoane vătămate, asigurându-le acestora în mod constant transportul din România către Spania și retur, cazarea, protecția și transportul de la locurile de cazare din Spania către zonele de exploatare, cu scopul de a obține foloase patrimoniale.

Se pare că tinerele erau racolate din rândul celor cu o situație materială precară sau din rândul unor familii destrămate, lipsite de o atentă supraveghere.

În rechizitoriu se arată că „inițial, membrii grupării cu atribuții legate de recrutare și determinare le ofereau tinerelor sume de bani sau diverse cadouri pentru a le crea o stare emoțională de atașament sentimental față de aceștia și totodată la crearea unei ”dependențe” față de acest stil de viață, astfel încât victimele erau dispuse a face orice le cereau inculpații.”

Abia pe 9 martie, anul acesta, a fost demarată o acțiune comună a procurorilor DIICOT și ofițerilor de poliție judiciară din Giurgiu, împreună cu Poliția Națională din Regatul Spaniei, cu sprijinul EUROPOL. Astfel s-au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sisteme informatice, obiecte și metale prețioase, înscrisuri, substanțe susceptibile a fi droguri și bunuri utilizate la cântărirea, dozarea, ambalarea drogurilor sau utilizate la consumul acestora.

Simultan, pe teritoriul Spaniei, au fost puse în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară și 8 mandate de aducere, fiind reținute 2 persoane de cetățenie română.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare