vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneClaudiu Manda, trimis în judecată pentru că a cumpărat sprijin electoral cu...

Claudiu Manda, trimis în judecată pentru că a cumpărat sprijin electoral cu bani publici

Claudiu Manda și Marius Nicolae Simcelescu sunt trimiși în judecată, după ce procurorii DNA au documentat felul în care liderul PSD, Claudiu Manda și-a folosit autoritatea pentru a cumpăra, prin intermediul AJPIS Dolj, sprijin electoral prin intermediul unor ajutoare sociale încasate pe nedrept.

Este vorba despre mai mulți beneficiari de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care AJPIS Dolj dispusese recuperarea banilor, de vreme ce aceștia nu îndeplineau, de fapt, condițiile pentru a încasa sumele legitim.

Pentru a beneficia de sprijinul electoral al acestor oameni, Claudiu Manda, în calitate de președinte al organizației județene PSD Dolj, ar fi intervenit pe 5 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, Simcelescu Marius-Nicolae, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea sa, pentru a-l determina pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești. Asta, în condițiile în care atât Manda, cât și Simcelescu știau că intervenția este ilegală.

Rechizitoriul procurorilor DNA arată că intervenția lui Claudiu Manda „ ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.”

Anterior, un control al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Dolj constata că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat, întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.  De aceea, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

După intervenția lui Manda,  Directorul AJPIS Dolj ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.

Ca urmare, AJPIS Dolj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei și, în consecință, acum s-a constituit parte civilă în proces. 

Dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare