Miliardarul Alexander Adamescu, trimis în judecată după ce ar fi mituit doi judecători

Miliardarul Alexander Adamescu, trimis în judecată după ce ar fi mituit doi judecători

Omul de afaceri Alexander Adamescu, aflat în procedură de extrădare în baza unui mandat european de arestare, este acum trimis în judecată de procurorii DNA, după ce ar fi mituit, împreună cu tatăl său, Dan Adamescu, doi judecători ai Tribunalului București.

În luna martie a anului 2016, pe numele miliardarului Alexander Adamescu era emis de Curtea de Apel București un mandat european de arestare pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită.
În baza mandatului european de arestare emis de autoritățile din România, având în vedere că inculpatul se afla pe teritoriul Marii Britanii, a fost inițiată procedura de predare a acestuia, astfel încât să fie asigurată prezența sa în fața organelor judiciare.

Adamescu a încercat să se sustragă de la urmărirea penală, ignorând mandatul european de arestare, iar în vara anului 2016 era reținut de autoritățile britanice, însă nici până în prezent nu a fost predat către România.

DNA arată că în paralel cu procedura de executare a mandatului european de arestare, în cauză s-a solicitat autorităților britanice, prin comisii rogatorii (asistență juridică reciprocă în materie penală), aducerea la cunoștință a calității de inculpat și a drepturilor și obligațiilor pe care i le conferă această calitate.

Adamescu a refuzat, însă, în continuare să se întâlnească cu autoritățile britanice pentru a lua la cunoștință acuzațiile care i se aduc. Refuzul miliardarului de a se pune la curent cu demersurile judiciare care îl vizează nu împiedică, însă, întocmirea rechizitoriului și sesizarea instanței de judecată, așa că procurorii DNA l-au trimis în judecată pe omul de afaceri în dosarul mituirii celor doi judecători ai Tribunalului București.

Potrivit procurorilor, în cursul lunilor iunie 2013 și decembrie 2013, inculpatul împreună cu tatăl său (ambii oameni de afaceri) ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă pentru ca, în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era tatăl inculpatului.

În cursul anul 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizii definitive de condamnare față de cei doi judecători și față de omul de afaceri, tatăl inculpatului, trimiși în judecată într-un dosar separat. Tribunalul București va judeca acum acest dosar. 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.