miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCCR întreține deficitul de personal de la DNA și DIICOT

CCR întreține deficitul de personal de la DNA și DIICOT

Curtea Constituțională a României a admis sesizarea de neconstituționalitate privind legea care scade vechimea necesară angajării procurorilor în DNA și DIICOT de la 10 la 7 ani. Ministrul Justiției, Stelian Ion, susține că, prin această decizie, CCR a dat o lovitură puternică luptei anti-corupție din România.

CCR s-a pronunțat astăzi, 14 iulie, asupra neconstituționalității legii care scădea vechimea necesară procurorilor DNA și DIICOT de la 10 la 7 ani. Instituția arată că vechimea necesară pentru promovarea procurorilor la DNA și DIICOT nu poate fi mai mică de 10 ani, pentru că ea „trebuie să fie cel puțin aceeași cu cea necesară pentru accederea în funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Decizia a produs un adevărat cutremur în domeniul justiției, mai ales că atât DNA, cât și DIICOT s-au plâns de-a lungul ultimilor ani în legătură cu lipsa personalului care să instrumenteze dosare din domeniul corupției și criminalității organizate. Ministrul Stelian Ion s-a pronunțat și el astăzi pe marginea deciziei CCR și susține că e necesară o reformă a Curții Constituționale.

Activitatea procurorilor care în prezent lucrează la DNA și DIICOT nu trebuie afectată, iar Ministerul Justiției analizează soluțiile pentru ca, pe viitor, aceste structuri care anchetează faptele de corupție și criminalitatea organizată să fie întărite. După motivarea deciziei CCR, Ministerul Justiției va propune modificarea legislației astfel încât aceste unități de parchet și sistemul de justiție în general să funcționeze în mod optim. Legile justiției aflate în lucru la Ministerul Justiției vor oferi soluțiile ca lupta anticorupție să continue și garanțiile de independență pentru judecători și procurori. În același timp, necesitatea unei reforme cu privire la Curtea Constituțională este din ce în ce mai mare. CCR are nevoie de o reformă reală și de judecători cu viziune europeană și cu respect pentru funcționarea statului de drept.„, a notat Stelian Ion pe Facebook.

Mai mult, acesta spune că decizia CCR de astăzi închide ușa în fața procurorilor bine pregătiți, dar care nu îndeplinesc cerința de 10 ani vechime, impusă de ministrul PSD Florin Iordache și, mai mult decât atât, afirmă, cu subiect și predicat, faptul că CCR a devenit un instrument de putere politică.

A repara ceea ce a stricat PSD și a dus la blocaje în activitatea parchetelor este neconstituțional. A face reformă în justiție și a le asigura unităților de parchet condițiile și personal pentru a-și desfășura activitatea în mod optim devine neconstituțional. Lupta împotriva corupției și a criminalității tinde să devină neconstituțională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR.„, a mai punctat ministrul Justiției, după decizia CCR.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare