joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDeclarațiile lui Dragnea, dezbătute în plenul CSM la inițiativa judecătorului Andreea Chiș

Declarațiile lui Dragnea, dezbătute în plenul CSM la inițiativa judecătorului Andreea Chiș

Eliberarea lui Liviu Dragnea a venit la pachet cu o serie de declarații care aduc atingere independenței autorității judecătorești, acesta susținând că a fost condamnat politic, că este nevinovat și că justiția este părtinitoare. Aceste declarații au fost dezbătute în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la solicitarea judecătorului Andreea Chiș.

La ieșirea din Penitenciarul Rahova, Liviu Dragnea a declarat că se consideră deținut politic, afirmație foarte gravă, care poate pune sub semnul îndoielii imparțialitatea instanțelor de judecată. Mai precis, afirmațiile lui au fost următoarele:

„Eu mă consider deţinut politic, pentru că am intrat nevinovat. Eu când am plecat, România era o ţară prosperă, cu venituri mari pe care le aveau românii, o ţară în care exista speranţă, exista viitor. Din păcate, astăzi, este o dictatură feroce, este afectată serios libertatea de exprimare. Cred că judecătorii din Giurgiu au avut curaj şi au rezistat la presiuni.”

Astăzi, 16 iulie, judecătorul Andreea Chiș a solicitat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti faţă de afirmaţiile formulate la ieşirea din penitenciar de Liviu Dragnea şi avocata acestuia, potrivit cărora „condamnarea a fost una politică, întrucât trăim într-o dictatură şi doar judecătorii care l-au eliberat condiţionat au fost cei cinstiţi.

Aceste afirmaţii – arată judecătorul CSM – sunt extrem de grave, cu atât mai mult cu cât provin din partea unei persoane care nu mai beneficiază de prezumţia de nevinovăţie în cauza în care a fost condamnat definitiv şi şi-a executat pedeapsa. Tocmai din acest motiv, e imperios necesar ca astfel de afirmaţii să fie sancţionate imediat, aşa cum Secţia pentru judecători al cărei membră sunt a făcut-o în numeroase rânduri, condamnând prin comunicate de presă afirmaţii apreciate ca depăşind limitele libertăţii de exprimare, atunci când data şedinţelor nu permitea o reacţie promptă.”

În ciuda acestor argumente corecte, solicitarea judecătorului Andreea Chiș a fost respinsă în plenul CSM, 8 voturi fiind în favoarea unei reacții la declarațiile lui Dragnea, 7 împotrivă și unul nul.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare