joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticTanczos Barna anunță în presa maghiară deciziile pe care le ia pentru...

Tanczos Barna anunță în presa maghiară deciziile pe care le ia pentru România

După ce a semnat acea scrisoare prin care solicită ca strategia europeană în domeniul pădurilor să fie mai puțin ambițioasă pe partea de protejare a biodiversității, Tanczos Barna și-a explicat deciziile în… presa maghiară. Acolo a declarat că, în calitatea lui de ministru al Mediului din România, nu este de acord cu strategia Comisiei Europene, deoarece ”sistemul de gospodărire a pădurilor din România este bine reglementat”.

Investigatoria a arătat pe data de 9 iulie faptul că Tanczos Barna a semnat o scrisoare inițiată de Austria, prin care se solicită reducerea ambițiilor cu privire la protejarea pădurilor în cadrul strategiei europene din acest domeniu. Scrisoarea a fost redactată în numele miniștrilor Mediului din Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Latvia, Polonia, România și Slovacia și cere luarea în considerare la nivel prioritar a aspectelor economice și sociale în detrimentul celor privind protecția pădurilor.

Tanczos Barna nu a spus în niciuna dintre intervențiile lui în presa din România că ar avea o astfel de intenție și nu a rostit un cuvânt despre acea scrisoare. A explicat, însă, care este poziția sa în raport cu subiectul pentru publicația maghiară  Magyar Nemzet

El le-a spus jurnaliștilor maghiari că statele membre UE care protestează față de acest plan regretă dezechilibrul din propunerea Comisiei Europene în ceea ce privește gestionarea diversificată a pădurilor pe termen lung. Mai mult, susține că sistemul de gospodărire a pădurilor din România este bine reglementat.

Asta în timp ce tăierile ilegale se perpetuează cu o tot mai mare intensitate, în condițiile în care pădurile protejate prin lege sunt patrulate continuu de tăietori de lemne, iar dezastrul cauzat de acest fenomen al tăierilor ilegale se vede deja în agresivitatea unor fenomene naturale, precum inundațiile sau deșertificarea.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță anunță că îi va solicita lui Tanczos Barna o întrevedere pentru a clarifica atitudinea lui în raport cu protejarea pădurilor, de vreme ce „nu recunoaște competențele Uniunii Europene în privința pădurilor, se opune unei propuneri de legislații europene ce ar prevedea crearea unui un sistem coordonat de monitorizare, colectare și raportare a stării pădurilor din UE și se arată deranjat că strategia forestieră europeană pune accentul pe protejarea mediului.”

Totuși, faptul că Tanczos Barna anunță în presa maghiară deciziile pe care le ia pentru România ar trebui să fie o problemă destul de mare, pentru că explicațiile lui pe marginea acestui subiect grav s-ar fi cuvenit să fie prezentate românilor, pentru că ei sunt afectați de hotărârile ministrului Mediului. Cumva, lucrurile acestea trebuie lămurite, pentru că, dincolo de orice formă de naționalism, a vorbi în premieră despre politicile pe care le faci în România cu presa unei alte țări și în altă limbă decât în aceea a populației căreia te adresezi este o problemă gravă, care trebuie luată în serios.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare