miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialAgent Green: OUG privind uciderea urșilor este neconstituțională

Agent Green: OUG privind uciderea urșilor este neconstituțională

Asociația de Mediu Agent Green solicită premierului Florin Cîțu să dispună efectuarea unui control privind modalitatea de aplicare a Planului Național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România și cere respingerea ordonanței lui Tanczos Barna.

Petiția adresată premierului cuprinde motivele pentru care ordonanța lansată de Ministerul Mediului este neconstituțională. Specialiștii spun că Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun nu a fost pus în aplicare în România din 2018 și că ministerul de resort a ales să treacă direct la măsuri capitale, precum uciderea urșilor, fără o consultare publică prealabilă, iar asta poate atrage complicații pentru România.

Lipsa măsurilor de management și de protecție și neimplementarea planului de acțiune pot să conducă la o nouă procedură de infringement împotriva României, pe lângă numeroasele proceduri deja deschise care vizează transpunerea, implementarea și aplicarea greșită a dreptului european în privința protecției mediului. Vă solicităm să opriți executarea greșită a măsurilor de gestiune a speciei de urs și de a determina aplicarea Planului adoptat care conține măsuri concrete, științifice care să prevină și situațiile de conflict om-urs, cu implicarea tuturor factorilor implicați.”, arată Agent Green.

Mai mult, asociația de mediu consideră că ordonanța de urgență promovată cu atâta înverșunare de Ministerul Mediului este neconstituțională, pentru că nu există cu adevărat o situație de urgență care să fi impus adoptarea ei.

Specia de urs brun nu este o specie ucigașă, situațiile de conflict putând fi soluționate conform măsurilor stabilite deja prin Planul național de acțiune pentru conservarea speciei de urs brun în România, care așteaptă numai punerea lor în aplicare. Prin urmare, nu este justificată emiterea unei ordonanțe de urgență care nu se referă la acest plan și la niciuna dintre măsurile de management a unei specii aflate în protecție strictă.”, se arată în petiția transmisă premierului astăzi.

Ordonanța propune, de asemenea, o procedură de intervenție care permite uciderea ursoaicelor cu pui, precum și unor exemplare fără a se analiza starea de dezvoltare sau sexul exemplarului. Aceasta ar însemna chiar uciderea unor pui de urs. Astfel de intervenții ar putea duce, potrivit specialiștilor, la încălcarea regimului de protecție și la declanșarea unor proceduri de infringement.

 

 

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare