Angajări nelegale la Primăria Bacău: inspectori de specialitate fără studii superioare

Angajări nelegale la Primăria Bacău: inspectori de specialitate fără studii superioare

Ion Barbu, consilier din cadrul Compartimentului Corp Control din Primăria Bacău, a înlesnit angajarea în cadrul instituției a două persoane, permițându-le să ocupe funcția de inspectori de specialitate, deși acestea nu aveau studii superioare, așa cum prevede legea.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Barbu pentru pentru săvârșirea a două infracțiuni de participație improprie (sub forma înlesnirii) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Rechizitoriul procurorilor arată că în cursul anului 2020,  Ion Barbu, care exercita și atribuțiile de șef al Serviciului Management Resurse Umane și Administrativ, a întocmit documentația pentru angajarea a două persoane pe câte un post de inspector de specialitate în cadrul Cabinetului Primarului.

Este vorba despre Avram Ionuț și Cochior Andreea – Elena, persoane care nu îndeplineau condițiile de studii necesare (absolvirea unor studii superioare) pentru ocuparea acestor funcții. Ion Barbu a înaintat ulterior primarului dispozițiile de angajare, iar acesta le-a semnat, fără a ști că documentația pe care se fundamentau cele două dispoziții era falsificată.

Celor doi inspectori de specialitate li s-a solicitat ulterior să depună la dosar diplomele care atestau absolvirea studiilor superioare, însă Cochior Andreea-Elena nu a depus nimic, în timp Avram Ionuț a depus o adeverință care părea să fie emisă de o universitate, adeverință care s-a dovedit a fi fost falsificată chiar de către el.

Astfel, până în luna martie, când au încetat efectiv raporturile de serviciu, cei doi inculpați ar fi obținut nelegal venituri (drepturi salariale) în valoare totală de 26.607 lei.

Avram Ionuț este și el trimis în judecată de procurori pentru infracțiunile de participație improprie (sub forma înlesnirii) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Colega lui, Cochior Andreea-Elena, și-a recunoscut fapta, motiv pentru care a primit 1 an și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.