joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticBunul samaritean de la Finanțe: Dan Vîlceanu a acordat sute de mii...

Bunul samaritean de la Finanțe: Dan Vîlceanu a acordat sute de mii de lei cu titlu de împrumut

Noul ministru al Finanțelor, fost social-democrat cu istorie de familie în social-democrație, Dan Vîlceanu are o avere personală considerabilă, proprietăți multiple, constând în imobile și terenuri, dar pare a fi și un bun samaritean. Vîlceanu declară că a acordat împrumuturi de sute de mii de lei. Importantă i-a fost și contribuția financiară în campania electorală a PNL la alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Nominalizarea fostului pesedist, Dan Vâlceanu, pentru funcția de ministru al Finanțelor a fost privită, încă de la început, cu destulă nedumerire de către opinia publică, de vreme ce mulți își amintesc faptul că Vîlceanu a fost chiar președintele filialei Gorj a PSD – Tineret, iar tatăl său a fost subprefect PSD al județului și candidat la Parlament din partea PSD. Lăudat de Victor Ponta și acum promovat de Florin Cîțu la șefia unuia dintre cele mai importante din ministere, Vîlceanu rămâne un personaj controversat.

Afacerile familiei sale sunt un alt subiect de controversă, mama lui fiind asociat unic al firmei TREFO SRL, remarcabilă prin contractele uriașe încheiate cu diverse companii de stat. Desigur, și averea personală e remarcabilă. Până în anul 2020, Dan Vîlceanu a reușit să acumuleze, în nume propriu, mai multe terenuri intravilane în Gorj și Timiș, achiziționate prin cumpărate, precum și două case de locuit și un spațiu comercial pe teritoriul acelorași două județe.

Valoarea depozitelor bancare este, însă, destul de mică, în raport cu averea generală declarată, pentru că vorbim despre două depozite în lei, la valoarea de aproximativ 22.000 de lei și 16.253 lei. Dacă la economii nu stă atât de bine pe cât ne așteptam, noul ministru de Finanțe ne-a surprins prin valoarea banilor pe care e dispus să-i ofere împrumut.

Vorbim astfel despre nu mai puțin de 401.400 lei împrumutați în nume personal, fără a se specifica și cine a beneficiat de banii respectivi, dar și despre o contribuție la compania electorală din decembrie 2020 în valoare de 133.8000 lei.

Generozitatea e cu atât mai impresionantă, cu cât în anul 2020, Dan Vâlceanu împrumuta, nu știm de unde, suma de 560.000 de lei.

Dan Vîlceanu încasează, în calitatea lui de deputat, o sumă de 137.200 lei anual și obține, din închirierea halei industriale pe care o are în județul Timiș, în jur de 157.600 de lei pe an.

Dan Vîlceanu a fost validat de PNL pentru funcția de ministru de finanțe cu 47 de voturi pentru și unul împotrivă, acesta din urmă fiind asumat de Ludovic Orban, care nu pare a fi de acord cu această nominalizare a unui fost social-democrat, deși el însuși este unul dintre artizanii pesedizării PNL-ului.

Din punctul meu de vedere, există riscuri cu privire la această desemnare şi de aceea mi-am exprimat votul împotrivă. De asemenea, am votat împotrivă pentru ca opinia publică să ştie foarte clar că răspunderea integrală pentru această desemnare îi aparţine premierului Cîţu şi celor care au convocat BPN care sunt susţinătorii săi.„, a declarat Ludovic Orban pe tema desemnării lui Vîlceanu la portofoliul Finanțelor.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare