joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneUn tânăr de 21 de ani, în moarte clinică, a salvat patru...

Un tânăr de 21 de ani, în moarte clinică, a salvat patru vieți

Deși puțin practicat la noi, transplantul de organe este unul dintre gesturile nobile și altruiste pe care un om le poate face pentru semenii săi. Iar cazul unui tânăr de 21 de ani din Brașov, aflat în moarte clinică, a cărui familie a decis să-i doneze organele pentru a salva patru vieți și a îmbunătăți alte câteva e de-a dreptul impresionant.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Spitalul Clinic de Urgență Brașov, un tânăr de 21 de ani își trăia ultimele clipe. Familia lui a decis atunci să transforme propria durere într-un miracol pentru semeni, așa că au spus „da” ideii a ajuta alți oameni, pornind de la suferința acestui tânăr.

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, „decizia plină de emoţie şi generozitate a familiei şi efortul colectiv al echipei de coordonare a spitalului din Braşov, Dr. Simona Gălbineanu – kdp şi Dr. Dragoş Grusea – coordonator transplant, au făcut posibil ca activitatea de transplant să continue şi în această perioadă dificilă pentru întreg sistemul sanitar. Echipele medico-chirurgicale complexe au fost mobilizate de acelaşi scop: salvarea oamenilor a căror unică şansă este un transplant.

Pentru realizarea intervenţiilor de prelevare, la Braşov au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni , IuBCv TTg. Mureș, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca şi de la Banca de Ţesut Spitalul Clinic Colentina.

În urma acordului familiei tânărului de 21 de ani, un pacient de 39 de ani a beneficiat de intervenţia salvatoare de transplant cord realizată cu succes de echipa condusă de Prof.Dr. Horaţiu Suciu în cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş.

La Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, un alt pacient a beneficiat de transplant hepatic, realizat de echipa coordonată de Prof.Dr. Vladislav Braşoveanu, având astfel posibilitatea de trăi mai departe și de a se bucura de viață.

Un veritabil maraton pentru viaţă a fost realizat la sfârşitul săptămânii şi de echipele Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, care au încheiat cu succes intrevenţiile de transplant renal, intervenţii care au redat bucuria pentru alţi 2 români aflaţi în suferinţă.

Tot datorită acestei donații, doi pacienți vor putea vedea din nou, grație transplantului de cornee, iar un număr şi mai mare de pacienţi vor avea posibilitatea să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii prin transplant de ţesut osteotendinos, datorită efortului deosebit al echipei Băncii de Ţesut Colentina.

Toate acestea s-au întâmplat într-o perioadă foarte dificilă din punctul de vedere al pandemiei și, cu toate acestea, operațiile au fost adevărate reușite care au dat o nouă șansă la viață unor oameni care nu mai îndrăzneau să spere. Asta arată competența cadrelor medicale, dar și faptul că lupta pentru viață poate continua cu aceeași înverșunare chiar și în condiții generale extrem de grele.

Sursă foto principală: Agenția Națională de Transplant

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare